lukier - 7892 przepisów (strona:227/527)

nocne ciasto drożdżowe smaczne i łatwe z mandarynkami... 170

sztuki, mleko z lodówki 2 szklanki , olej 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna tortowa 4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, mandarynki średnie 5 sztuk, lukier w opisie ciasto bez wyrabiania - samo pracuje w nocy kiedy Ty śpisz.... do miski włożyć pokruszone drożdże - jajka, z lodówki mleko, olej, cukier i sól wymieszać razem i wlać na drożdże(...)wyłożona papierem do pieczenia - przełożyć ciasto, powciskać cząstki mandarynek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na poziom 2, piec około 40 minut, do suchego patyczka lekko przestudzone ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki pudru cukru wymieszane z 1/2 - 1 łyżeczką gęstej śmietany 18%, ciut soku z cytryny ciasto jest pysznie delikatne, mandarynki wyśmienicie smakują w drożdżowym cieście...... SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocna babka marmurkowa 189

odkładam na półkę.   Składanki: 250 g masła 5 jajek 1 szklanka mleka 300 g cukru 600 g mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy lukier cytrynowy Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy jajka, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przelewamy połowę masy(...)dodajemy kakao ( mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
wielkanocna babka cytrynowa – łatwa i puszysta 379

przelewamy do natłuszczonej foremki z kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem. składniki na lukier: ok. 6 łyżek cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Babka Wielkanocna z formy glinianej 257

wielkanocny stół , to obowiązkowe ciasto Składniki: 5 jajek 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą(...)łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem. Smacznego

kgwjanczewo
Wielkanocne mini koszyczki 172

Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy białkiem. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kwiatuszki z lukru kolorowe cukierki w kształcie jajeczek Formujemy koszyczki łącząc babeczki z uchwytami, miejsca łączenia smarujemy czekoladą, przytrzymujemy chwilę, aby czekolada zastygła. Miejsca łączenia babeczki i uchwytu zdobimy kwiatuszkami wykonanymi z lukru lub wg. upodobań

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki marchewkowe 229

jogurtu naturalnego 150 g kwaśnej śmietany      2 jajka   75 ml oleju 1 szklanka startej, odciśniętej z soku marchewki Dodatkowo: biała polewa lub lukier skórka pomarańczowa ( u  mnie marki Helio ) Wykonanie: Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. W drugim naczyniu zmiksować jajka, jogurt, śmietanę(...)Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto muffinkowe, do wysokości 3/4. Piec w 180 stopniach C przez 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić. Muffinki udekorować wedle uznania lukrem lub polewą i posypać skórką pomarańczową lub innymi bakaliami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Babki z przepisu babki ;-) 367

masy. Na koniec wmieszać mąkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut. Babka pierwsza - waniliowa z polewa z białej czekolady. Babka druga - waniliowo-kakaowa z lukrem cytrynowym. Polewa: Tabliczkę białej czekolady rozpuścić z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Babkę polewąc od razu. Lukier: Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodawać wodę i mieszać

Humanistka w kuchni
Babka piaskowa z kajmakiem 206

pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka esencji waniliowej (ja użyłam świeżej wanilii i 5 ml aromatu waniliowego) 1/2 szklanki kajmaku ---- > np. z tego przepisu na DOMOWY KAJMAK lukier lub cukier puder do posypania (ja użyłam reszty kajmaku) masło do natłuszczenia formy, bułka tarta do obsypania Babka z kajmakiem - jak zrobić? Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło(...)strony oprósz bułką tartą. Masę na babkę przelej do formy, piecz około 45 minut lub to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę przestudź, wyjmij z formy i dowolnie udekoruj - lukrem lub posyp cukrem pudrem. Ja podgrzałam pozostały kajmak i zrobiłam z niego polewę. Domowy kajmak - przepis: (z przepisu wychodzi około szklanka kajmaku) Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru domowego

Moje Qulinaria
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 177

bakalii  (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru z wanilią ewentualnie kilka kropelek aromatu migdałowego lukier 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Suchy mak zalać wrzącą wodą/lub mlekiem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Na drugi dzień mak przelać i za pomocą(...)makowce posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 30-40 minut, tj. tak długo aż makowiec lekko się zarumieni. Po upieczeniu i ostudzeniu makowca polać lukrem (cukier puder stopniowo łączyć z przegotowaną wodą; najlepiej wodą dolewać powoli, tj. po łyżeczce

Ugotować
Makownik na migdałowym cieście 343

maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto(...)wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową

Zainspirowana w kuchni
Babka czekoladowa 186

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ½ szklanki mleka 220g masła 120g gorzkiej czekolady 4 jajka 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii Szczypta soli Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy(...)Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :) *By otrzymać kąpiel wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy wodą na gazie. Kiedy woda zacznie parować ustawiamy na nim miskę (tak by nie dotykała

Kolizje Smaków
Pączki, pieczone oponki 141

mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 50 g cukru 3 jajka 170 g masła 1/2 łyżeczki soli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek bądź szklanka i kieliszek o małej średnicy Przygotowanie: Zrobić rozczyn

KreatywnePiny
Najlepsza babka cytrynowa 224

100g maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy Sposób przygotowania Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny(...)babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań

Pyry na Gaz
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 244

waniliowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1-1,5 łyżki kakao - 1-2 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego) - 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (lub 1 mały proszek pieczenia) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej śmietanki (u mnie 30%) - płatki czekoladowe, u mnie z ksylitolem (lub starta czekolada) Masło stopić w rondelku i odstawić(...)pieczemy ok.45-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Odstawić na kilka minut w formie i dopiero potem wyjmować. Przygotować sobie lukier i polukrować nim jeszcze letnią babkę. Ja posypałam dodatkowo płatkami czekoladowymi słodzonymi ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierniczki + film 159

szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika żółtko łyżeczka sody oczyszczonej 120 g margaryny                     lukier białko 3 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny perełki cukrowe do ozdobienia pierniczków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier , przyprawę do piernika , sodę oczyszczoną oraz żółtko(...)rozgrzanego do 180 st.C. pieczemy około 20 minut. Do miski wlewamy białko, dodajemy cukier puder i sok z cytryny wszystko ucieramy do białości ale nie na sztywno .Tak przygotowanym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pierniczki i ozdabiamy perełkami cukrowymi

Smakowite Dania