lukier - 7892 przepisów (strona:227/527)

Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 148

oleju (dałam kokosowy) - 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - sok z 1 cytryny - szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier, cukier puder, orzechy pistacjowe, owoce…   Do przygotowania muffinek nie używamy robota, wystarczy rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru. W jednej(...)należy wlewać więcej niż do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego to nie tylko deser, ale i kolejny sposób na wykorzystanie kefiru z grzybka

mojewypiekiinietylko
Odrywane bułeczki cynamonowe 139

drożdży 100 g masła 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1 jajko dodatkowo 2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystko razem utrzeć. Wodę wlać do kubeczka, wsypać 1 łyżeczkę cukru i suche drożdże. Poczekać aż lekko się zrobią puszyste. Masło roztopić(...)góry. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy delikatnie bułeczki mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20- 30 minut. Po wystudzeniu polać lukrem. odrywane bułeczki cynamonowe

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasto z jagodami i lukrem 220

żółtka 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 22% ok 1 l jagód 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut(...)Rozłożyć na podpieczonym cieście. Przykryć resztą ciasta w formie kratki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok 40 minut, do zezłocenia się kratki. Jeszcze ciepłe ciasto pokryć lukrem ze śmietanki i cukru pudru.   smacznego

Swojskie jedzonko
Ucierane ciasto z brzoskwinimi 163

ciasto,bardzo wilgotne jogurtowe,idealne do popołudniowej kawki,Można do niego użyć różnych owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi :) naprawdę pycha...... SKŁADNIKI(...)wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier przygotowany z cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Rogaliki krucho - drożdżowe 227

Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej(...)temperaturze 190 stopni C do momentu aż się zarumienią. Sposób wykonania glazury: Cukier puder podgrzewać wraz z wodą do momentu aż się rozpuści i będzie lekko szklisty. Gorącym lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone rogaliki. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto jogurtowe z owocami 148

owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców (truskawek, borówek, malin lub jeżyn) lukier: 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodać jogurt i miksować jeszcze przez(...)część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia). Ciepłe ciasto polać lukrem (cukier puder wymieszać z wodą

Bullio
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 150

puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy mus z pomarańczy** lukier: sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru pudru Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy na kratce i polewamy lukrem. Smacznego, Klaudia. *Puree z dyni: 150 gram dyni umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Obieramy i miksujemy na puree. **Mus z pomarańczy. Składniki

Mango Papaja
Orkiszowe drożdżówki na maślance z serem i śliwkami oraz kokosową kruszonką. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 115

mleka do wysmarowania drożdżówek 50 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 10-11 śliwek węgierek kokosowa kruszonka: 4 łyżki mąki kokosowej+ 15 gram masła+ 2 łyżki cukru trzcinowego opcjonalnie lukier Drożdże mieszam z cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodaję 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy(...)Posypuję kruszonką i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyciągam drożdżówki i studzę na kratce. Jeśli odczuwasz taką potrzebę polej jeszcze ciepłe drożdżówki lukrem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KOMPOT RENKLODOWY, SMAK LATA NA ZIMOWE DNI 139

słoi. W garnku zagotować 1l wody, wsypać do niego ksylitol (lub cukier) i mieszając doprowadzić do wrzenia. Ja uzupełniłam gorącą wodą do 2l tak, by łatwiej było mi podzielić lukier na ilość słoi. Do każdego słoika wlałam po 200ml lukru, a następnie uzupełniłam wrzącą wodą (prawie do pełna). Słoiki zakręcić, umieścić w dużym garnku (na ściereczce), zalać ciepłą wodą

Smaczne Zdrowe
Świąteczne cudeńka 162

nabierają wilgoci i są przepyszne. U mnie w domu leżały sobie cierpliwie zwykle ok. trzech tygodni, w ukryciu (choć i tak udawało mi się je za każdym razem znaleźć). Lukier 1 białko 1 szkl. cukru pudru (+ od 2-4 łyżeczki) Białko ubić na sztywno, dodać przesiany przez sitko cukier puder. Można dodać kilka łyżeczek cukru ponad jednoszklanową normę, żeby lukier

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rogale świętomarcińskie 197

100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 3 biszkopty lady fingers 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików lukier posiekane migdały na posypkę Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić, mak można dodatkowo lekko wycisnąć. Zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę marcepanową rozetrzeć delikatnie, dodać zmielony(...)wyrośnięte rogaliki delikatnie przenieść na wyłożoną papierem blachę, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec przez 20 minut, aż się zezłocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem (ja korzystałam z tego przepisu), posypać posiekanymi migdałami. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik karmelowo-kokosowy. 207

nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny      Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto(...)dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową ,  pomarańczową ) lub pokrojoną galaretką, kolorową posypką, strużkami czekolady

Rozpustne gotowanie
Ciasto marchewkowe w formie marchewki 155

jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem. Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki. Lukier plastyczny do obłożenia: W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel(...)aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy kolor, odrobinę zabarwiłam na zielono. Uwagi: Do ciasta wykorzystałam połowę lukru plastycznego (resztę zamroziłam

VioletoweKucharzenie
Pączki 124

świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody(...)środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgżewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop. Smarujemy każdego pączka z jednej strony. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Muffinki cytrynowe. 137

Bardzo lubię ciasta, ciasteczka i wszystkie desery z posmakiem cytrynowym. Do muffinek bardzo ten smak pasuje. Gdy jeszcze polane są lukrem zrobionym na soku cytrynowym, to już jestem bardzo szczęśliwa. Składniki i przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij(...)Gdyby ciasto było za gęste można dodać jeszcze ciut mleka. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto. Włożyc do rozgrzanego piekarnika do 190stopni i piec przez ok.20-25min. Gdy lekko ostygną polać lukrem ( sok z drugiej połowy cytryny rozrobić z cukrem pudrem). Smacznego

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania