lukier - 7892 przepisów (strona:234/527)

Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 195

goździków Farsz: 50 g  moreli suszonych Sante 50 g  śliwek suszonych Sante 50 g suszonych wiśni 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 50 g rozpuszczonego masła Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy(...)minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy na kratce.  Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane babeczki dla mamy 117

mojej i męża. Nie wiem, czy je zjadły- wyglądały tak, jakby chciały je zasuszyć na pamiątkę;) Efekt osiągnięty - wrażenie zrobione! Dodam, że to  moja pierwsza przygoda z lukrem plastycznym... i świetna zabawa, gdyby tylko czasu na takie zabawy było więcej...  No właśnie - żeby zaoszczędzić trochę czasu - babeczki zrobiłam z przepisu na Ciasto czekoladowe Patrycji . Reszta to kolorowe(...)lukry plastyczne, mini foremki, wykałaczka do przyciskania i kilka jadalnych koralików

Kulinarne Inspiracje
Gniazdka - mini mazurki wielkanocne 219

postanowiłam przygotować mini mazurki. A że mazurki to takie ciastka, które mają i smakować i wyglądać - wymyśliłam oryginalną dekorację. Udekorowałam je gniazdkami z karmelu i "pisankami" z lukru plastycznego. To kolejna moja propozycja do wykonania z dziećmi w domu (no może lepiej trzymać je z dala od gorącego karmelu, ale wycinać kółeczka, sklejać nadzieniem ciastka i lepić cukrowe(...)waniliowego 2/3 kostki masła 2 żółtka   Nadzienie karmelowe: 175 g cukru 120 ml śmietanki 30% 120 g masła szczypta soli Dodatkowo do dekoracji: 5 łyżek cukru, lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto

Kulinarne Inspiracje
Sernik krakowski 148

kostki masła 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę  śmietany, zawijam(...)lodówki, formuję wałek i układam na  masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na  około 50 min.  Składniki na lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto marchewkowe 124

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 jaj 3/4 szklanki oleju 1 kieliszek alkoholu 4 marchewki starte na tarce jarzynowej Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 limonki gorąca woda Wykonanie: Wszystkie składniki suche mieszam w jednej misce.  W drugiej mieszam składniki mokre.  Suche wsypuję do mokrych, mieszam(...)piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia. Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej wody by powstał dość gęsty lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego powierzchni. Gotowe, kroję na kawałki i układam na talerzykach

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka ze skwarek 115

skwarek  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2-3 łyżki soku z cytryny cynamon Wykonanie: Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa, dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam(...)Wykroić ciastka, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć na deseczkę. Składniki na lukier zmiksować, polukrować wierzch ciasteczek i posypać odrobiną cynamonu

Ciasteczkowy Potwór
Choinki z piernika 184

stołu . Składniki:  250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: koraliki cukrowe Wykonanie: Do rondelka wsypuje 3 łyżki cukru i podgrzewam na gazie, aż cukier ulegnie karmelizacji. Zestawiam z ognia, dodaję po kawałku(...)piekarnika nagrzanego do 190°C na  5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę. Białko ucieram z cukrem pudrem, smaruję największą gwiazdkę, układam na mniej mniejszą, tą również smaruję lukrem i układam na niej  jeszcze mniejszą( u mnie było ich pięć) i tak do końca choinki. Dekoruję koralikami cukrowymi. Ja na razie zrobiłam cztery choinki, a resztę pierników schowałam

Ciasteczkowy Potwór
Babka wielkanocna 143

wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 o C.  Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem. Lukier: około 1/2 szklanki cukru pudru; kilka kropli aromatu śmietankowego; około 2 łyżki mleka; Składniki dobrze utrzeć i polukrować upieczoną i wystudzoną babkę

In my kitchen
Muffinki kokosowo-rumowe z lukrem limonkowym 87

należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 175 0 C. Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek soku z limonki (cukier należy wymieszać dobrze z sokiem z limonki). Wierzch muffinek polanych lukrem można posypać startą skórką

In my kitchen
Krucha rolada orzechowa 166

pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru(...)żółtkiem, a na górnej powierzchni naciąć płytki zygzak. Ciasto piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut. Rozszerzone nacięcia za pomocą łyżeczki wypełnić jeszcze na ciepło lukrem, zrobionym z pozostałej śmietany, cukru pudru i cukru waniliowego. Rada: Jeśli ciasto, tak jak w tym wypadku, ma być zrolowane lub zagięte, to po gruntownym schłodzeniu mogą wystąpić pewne trudności. Można

In my kitchen
Babka pomarańczowo-cytrynowa 162

utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru pudru; 1 żółtko; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i żółtkiem na gładką masę. Jeżeli masa wydaje nam się za gęsta, można(...)dodać kilka kropli przegotowanej wody. Lukrem od razu polać jeszcze ciepłą babkę.   Uwagi: Jeżeli chcesz babkę przechować kilka dni, to wskazanym jest włożyć ją do worka foliowego i odstawić w chłodne miejsce. Babka nie będzie wysychać

In my kitchen
Babka herbaciana 169

pudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć(...)patyczkiem. Jeżeli wbity w ciasto patyk jest suchy po wyciągnięciu go z ciasta to ciasto jest upieczone. Upieczoną i wystudzoną babkę polukrować: utrzeć cukier z sokiem z cytryny i lukrem polać ciasto. Uwagi: Swojej baby nie lukrowałam, ale posypałam jedynie cukrem pudrem

In my kitchen
Tort czekoladowo-miętowy 149

Kiedy zbliżają się urodziny dzieci, mnie zaczyna prześladować wizja tortu. No ręki do tortów nie mam za grosz. Nie umiem tortów stroić pięknie, z lukrem plastycznym próbowałam się zaprzyjaźnić dwa razy w życiu, ale on jakiś dziwny jest i w ogóle nie chciał ze mną współpracować. To znaczy może by i chciał, gdybym miała trochę więcej talentu w rękach... Uzdolnień(...)artystycznych nie mam żadnych, narysować nie potrafię ani kota, ani żaby... a co dopiero coś takiego ulepić z plasteliny czy lukru. Za każdym razem więc obiecuję sobie, że tort zamówię, a jak przychodzi co do czego, to piekę sama, ale tak wymyślam, żeby jego ozdobienie nie wymagało za wiele ode mnie ;) W tym roku powtórzyłam Franiowi tort zeszłoroczny, czyli czekoladowo

bistro mama
Babka jaglana pachnąca lukrecją i fiołkami 175

mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 150 g masła, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonej lukrecji (lub esencji waniliowej), masło do posmarowania formy. Do przybrania: lukier lub cukier puder, kandyzowane fiołki . Przygotowanie: Masło stopić i przestudzić. W malakserze zmiksować kaszę, mąkę ziemniaczaną, cukier, jaja, proszek do pieczenia i lukrecję. Pod koniec dodać masło. Ciasto przelać(...)oprószonej mąką (lub mielonymi migdałami), co ułatwi wyjęcie babki z formy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (do suchego patyczka). Przestudzić. Babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem i przybrać kandyzowanymi fiołkami

SzczyptaSmaQ
Donaty, oponki, pączki z dziurką 159

suchych drożdży (7g) 0.5 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek ciepłej wody 1 jajko 50 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki mąki 1 l oleju do smażenia ewentualnie lukier i posypki do dekoracji Przygotowanie: Drożdże zalać ciepłym mlekiem i delikatnie rozmieszać. Dodać wodę , łyżkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dodać roztopione(...)dziurki kieliszkiem (bądź zakrętką). Okręgi pozostawić na ok 10 min do wyrośnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oponki można udekorować lukrem i posypkami, bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego! Post Donaty, oponki, pączki z dziurką pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania