Nadzienie: 300 g jagód ( jeżeli mamy mrożone to należy je wcześniej rozmrozić) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka bułki tartej Do posmarowania: Jedno rozmącone jajko łyżka mleka Składniki na lukier 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu, gdy się rozpuści dodać wodę i mleko. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą(...)piekarnika jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka Wstawić do gorącego piekarnika i piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejeszcze dosypałam. Przepis znajdziecie we wcześniejszych moich postach, zmieniłam tylko dodatki. Dzisiaj skupmy się na tym jak muffinki zamienić w baranki. SKŁADNIKI: pianki Marshmallow okrągłe biszkopty biały lukier odrobina stopionej gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Pianki najlepiej jeśli będą w formacie mini.Ja niestety takowych nie znalazłam i musiałam jakoś poradzić sobie z dużymi. Podzielenie ich na mniejsze kawałki(...)nożyczkami. Przygotować biszkopty w ilości 1:1 to znaczy 1 biszkopt = 1 muffinka. Z roztopionej czekolady zrobić na każdym z nich po dwa punkty, będą to oczy baranka. Posmarować lukrem górną część biszkopta i jego spód oraz górę babeczki, następnie przykleić biszkopt do muffinki. I tak oto powstała głowa naszego baranka. Na polukrowanej części poprzyklejać wcześniej pokrojone pianki
Kuchnia w opałachdało, zniknęły w mig. SKŁADNIKI: 125 g masła 1 szkl. wody 1 szkl. mąki 3 jajka szczypta soli 1 łyżka cukru olej do głębokiego smażenia na lukier 2 łyżki soku z pomarańczy 10 łyżek cukru pudru A jak to zrobić: W garnku zagotować margarynę z wodą. Dodać mąkę, sól i cukier i wymieszać ciągle gotując do uzyskania gładkiej masy. Odstawić(...)góry, po chwili zdejmujemy papier, który będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, a po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Sok z cukrem ucieramy i powstałym lukrem smarujemy wystudzone pączki
Kuchnia w opałachnaturalnego farsz 100 g półtłustego twarogu 1 żółtko 50 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 1/2 szkl drobno pokrojonej skórki pomarańczowej - kandyzowanej 1-2 łyżki soku z pomarańczy lukier 1 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z pomarańczy A jak to zrobić: Z mleka drożdży i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn i odstawić na 15 minut. Wsypać(...)Warto pamiętać, aby pozostawić pomiędzy bułeczkami dość spore odległości. Drożdżówki piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed pieczeniem, można posmarować ich wierzch rozkłóconym żółtkiem. Przygotować lukier (rozetrzeć cukier z sokiem) i posmarować nim jeszcze ciepłe bułeczki
Kuchnia w opałachmarcepanowej nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu 200 g mielonych orzechów (migdałów i włoskich) 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lukier i posypka 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy skórka pomarańczowa, kandyzowana orzeszki arachidowe (bez soli) posiekane A jak to zrobić: Drożdże pokruszyć do miski, dodać(...)pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i piec 20 - 25 minut w 180 stopniach, aż uzyskają złocisty kolor. Po przestygnięciu posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym) i posypać orzeszkami i skórką pomarańczową. Jeśli chcemy ich smakiem cieszyć się nieco dłużej, połowę schować przed rodziną
Kuchnia w opałachwałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko 2 szkl mąki lukier 125 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny A jak to zrobić: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i marcepanem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, najlepiej przy(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 10 min w 180 stopniach (grzałka góra dół), do zrumienienia brzegów. Po przestudzeniu posmarować ciastka lukrem
Kuchnia w opałachcukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła + masło do posmarowania miski 500 g mąki Nadzienie: 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, odstawiamy na chwilę, dodajemy skórkę(...)Ślimaki układamy na wyścielonej pergaminem blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną- około godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ślimaki około 25 minut, studzimy. Mieszamy wszystkie składniki lukru i skrapiamy nim ostudzone ślimaki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto: 4 jajka 180g cukru 150g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła skórka otarta z cytryny sok wyciśnięty z jednej cytryny Lukier: sok z połówki cytryny 5-6 łyżek cukru pudru Ciasto: Masło rozpuszczamy w rondelku. Jajka w całości ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem(...)babkę, przed wyłożeniem ciasta, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja swoją keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Lukier: Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek. Polewamy ciasto. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony Przepisy Kulinarne ze zdjęciami
Czerwona Porzeczkałyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku z cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie skropić sokiem(...)dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem. źródło przepisu: domowe-wypieki.pl
O kuchni z uczuciemduże placki - rozsmarować część masy makowej i ciasno zawinąć keksówki 22cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru+1 łyżeczka śmietany gęstej i ciut soku z cytryny : wymieszać na dość gęsty lukier - posypać kolorową posypką makowiec jest wilgotny a ciasto puszyste...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików. Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy na lukier i jemy na ciepło :) Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyJedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej
bistro mamaroku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj więcej
bistro mamazaatakowały moje czekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz:- 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki)- paluszki z makiem- biały lukier - rozpuszczona czekolada do sklejenia odnóży- posypka czekoladowa na źreniceSposób przygotowania:Na główce malujemy oczy lukrem i przyklejamy czekoladową posypkę jak źrenice. Nie ograniczajcie się do jednej pary oczu
W kuchni wieczorem