cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać(...)łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem. Wierzch można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja wybrałam drugą opcję. Rozpuściłam 1 tabliczkę mlecznej czekolady z orzechami w kąpieli wodnej i rozcieńczyłam z odrobiną mleka. Posmarowałam polewą wierzch ciasta. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównich połamać ;P. Upieczone krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) dekorujemy przed świętami bądź okazją na którą je robimy. Polukrowane ciasto przechowujemy owinięte w folię aby nie wyschła. Lukier królewski: 1 białko (ok. 32g) 158g cukru pudru 2 krople soku z cytryny W misie kuchennej mieszamy wszystkie składniki na najniższych obrotach przez ok 10-15minut.Gotowy lukier przekładamy
Pudełko rozmaitościsztuki w każdym. Ponownie przykrywamy foremkę ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 min do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 15-20 minut w 175 stopniach. Na wystudzone bułeczki polałam lukier do którego zużyłam 2 łyżki cukru pudru i pół łyżeczki wody. Drożdżowe bułeczki Cynamonki Drożdżowe bułeczki z powidłami i cynamonem Pyszny drożdżowy wypiek Smacznego!!! Justyna Artykuł Drożdżowe bułeczki zawijańce pochodzi z serwisu
Relaxtimeśliwki węgierki. Jeśli jest po sezonie to śliwki mrożone, też mogą być, trzeba je tylko najpierw rozmrozić. Możecie je podać tylko z kruszonką, albo jeszcze dodatkowo delikatnie polać lukrem. Smaki jesieni to nie tylko śliwki, ale również jabłka, zobacz na moim blogu kulinarnym jak przygotować pyszną szarlotkę, albo ciasto budyniowo- jabłkowe. Nie muszę chyba polecać błyskawicznego ciasta ucieranego ze śliwkami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czas miksowania jajek z cukrem. Masa musi być gęsta i jasna. Jak nic potrzeba na to od 10 do 15 minut. Dodatki do ciasta są dowolne. Zdecydowałam się na lukier i to był fajny pomysł. Mąż proponował polewę czekoladową ale myślę, że w tym przypadku zepsułaby smak ciasta. W momencie dodawania tego wpisu zdążyłam zrobić to ciasto po raz kolejny
Relaxtimemakiem to wspaniały pomysł na całoroczny deser lub słodkie bułeczki do szkoły, pracy. Możesz je dowolnie faszerować (dżemy, powidła, słodkie masy, owoce smażone), także udekorować je kruszonką lub lukrem, polecam polewę z białej czekolady . To idealna propozycja na mini świąteczny mini wypiek. Drożdżówki z makiem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży
Zasmakuj KuchniNasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). P onieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy, czyli “ Wieniec
Moja Delicjaciastem). Dodatkowo zamieniłam masło na olej, więc jest zdrowiej 🙂 Tę wersje Muffinek cytrynowych dla odmiany podaję z lekko osłodzoną bitą śmietaną, ale pamiętajcie, że możecie także posmarować ciepłe muffinki lukrem cytrynowym (tak jak to zrobiłam w poprzedniej wersji Muffinek cytrynowych ). Obie wersje są przepyszne! Czytaj więcej: Muffinki cytrynowe – najlepsze – wersja bez miksera The post Muffinki cytrynowe – najlepsze
Moja DelicjaSzybkie ciasteczka z lukrem last minute? Ależ proszę :) Zdążycie jeszcze przed świętami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSzybkie ciasteczka z lukrem last minute? Ależ proszę :) Zdążycie jeszcze przed świętami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldukładam na blaszce wyłożonej papierem za pomocą łopatki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Jak przestygną, przygotowuję lukier (2 czubate łyżki pudru na 1 łyżkę ciepłej wody) i dekoruję ciasteczka. Jeśli nie macie barwników, możecie użyć kurkumy, soku z buraka, kakao… Smacznego Artykuł Wielkanocne zające bez foremki pochodzi
Słodki sentymentokoło 10 minut do przestygnięcia i następnie wyciągam z formy. Przygotowuję polewę. Składniki: 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki rumu 6 łyżek cukru pudru Mieszam składniki na polewę (jeśli lukier jest za gęsty dodaję odrobinę wody, jeśli na rzadki – trochę cukru pudru) i wylewam na jeszcze ciepłe ciasto. Pozostawiam do zastygnięcia. Górę ciasta przyozdobiłam pomarańczą pokrojoną w paseczki. Smacznego Artykuł
Słodki sentymentminut. Po tym czasie ciasto smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż się porządnie zarumieni. Kiedy przestygnie, oblewam wieniec lukrem (1 czubata łyżka cukru pudru na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Smacznego Artykuł Wieniec jabłkowo-marcepanowy pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment