Kruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia: ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki 50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki śmietany(...)cukier waniliowy, małe opakowanie nadzienie: powidła śliwkowe, połówki jabłka (lub mus jabłkowy) do posypania: cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w płócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam bez szmatki i też wyszło :)). Gdy wypłynie
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewanePRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ, polewa(...)miodowa. Miód z wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier. Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą
coolinarnastrefa.blogspot.comósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy zmieszac z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskac gładką, gęsta
Słodkości i nie tylkomąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać(...)podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 prostokąty . Wyłożyć masę makową na każdy prostokąt i zrolować. Włożyć do foremek i piec ok. 50 minut w temp. 180 C Polać lukrem i ozdobić np. skórką pomarańczową albo mieszanką owoców kandyzowanych. Smacznego
Słodkości i nie tylkomąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku(...)Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego
Słodkości i nie tylkoKolejne ciasteczka z myślę o świętach bo jak pisałam wcześniej mało pierniczymy. Te są maślane, kruche, z dość wyraźnym zapachem i smakiem cytryny a bez lukru są wręcz mało słodkie. Nie umiem ładnie dekorować, ale jak widać polukrowane zwyczajnym lukrem ucieranym i posypane cukrowymi drobinkami wyglądają całkiem ładnie a do tego bardzo dobrze smakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWalentynki już jutro w związku z tym dzisiaj na blogu serduszka o maślanym smaku, ozdobione kolorowym królewskim lukrem. Składniki: - 300 g mąki - 1 kostka masła (200 g) - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - odrobina mleka Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy(...)lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasteczka wystygną możemy je dekorować (ja użyłam lukru, który przygotowywałam do pierniczków
Zainspirowana w kuchniokłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna 3 łyżeczki suszonej lawendy łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki kurkumy Lukier cytryna 3/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki kurkumy Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy po jednym jajku(...)przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier - po prostu wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i kurkumą. Z tą piosenką mogę wstawać nawet codziennie o 5 rano
sama złodyczkarpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn) na lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie(...)masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła). Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem. W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do schłodzenia do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamasła,70 g cukru,1/2 łyżeczki soli,2 łyżki spirytusu,250 ml letniego mleka,Dodatkowo:1 l oleju do smażenia (użyłam rzepakowego),konfitura (u mnie malinowa - oczywiście moja własna :)Lukier: 1 szklanka cukru pudru,3 łyżki wody gorącej.Mieszamy cukier z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże instant i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu roztopione(...)podsypać delikatnie mąką, ale nie za dużo, maksymalnie do 2 łyżek. Ja w ogóle nie podsypuję. Jeszce ciepłe pączki nadziewamy konfiturą za pomącą szprycy :) i lukrujemy. Osobiście nie cierpię lukru, ale domownicy mnie przegłosowali :)Moja rada:Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki z zewnątrz będą spalone, a w środku surowe.Składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową
Delicious Titbitscytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać(...)łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem. Wierzch można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja wybrałam drugą opcję. Rozpuściłam 1 tabliczkę mlecznej czekolady z orzechami w kąpieli wodnej i rozcieńczyłam z odrobiną mleka. Posmarowałam polewą wierzch ciasta. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównich połamać ;P. Upieczone krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) dekorujemy przed świętami bądź okazją na którą je robimy. Polukrowane ciasto przechowujemy owinięte w folię aby nie wyschła. Lukier królewski: 1 białko (ok. 32g) 158g cukru pudru 2 krople soku z cytryny W misie kuchennej mieszamy wszystkie składniki na najniższych obrotach przez ok 10-15minut.Gotowy lukier przekładamy
Pudełko rozmaitościsztuki w każdym. Ponownie przykrywamy foremkę ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 min do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 15-20 minut w 175 stopniach. Na wystudzone bułeczki polałam lukier do którego zużyłam 2 łyżki cukru pudru i pół łyżeczki wody. Drożdżowe bułeczki Cynamonki Drożdżowe bułeczki z powidłami i cynamonem Pyszny drożdżowy wypiek Smacznego!!! Justyna Artykuł Drożdżowe bułeczki zawijańce pochodzi z serwisu
Relaxtimeśliwki węgierki. Jeśli jest po sezonie to śliwki mrożone, też mogą być, trzeba je tylko najpierw rozmrozić. Możecie je podać tylko z kruszonką, albo jeszcze dodatkowo delikatnie polać lukrem. Smaki jesieni to nie tylko śliwki, ale również jabłka, zobacz na moim blogu kulinarnym jak przygotować pyszną szarlotkę, albo ciasto budyniowo- jabłkowe. Nie muszę chyba polecać błyskawicznego ciasta ucieranego ze śliwkami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czas miksowania jajek z cukrem. Masa musi być gęsta i jasna. Jak nic potrzeba na to od 10 do 15 minut. Dodatki do ciasta są dowolne. Zdecydowałam się na lukier i to był fajny pomysł. Mąż proponował polewę czekoladową ale myślę, że w tym przypadku zepsułaby smak ciasta. W momencie dodawania tego wpisu zdążyłam zrobić to ciasto po raz kolejny
Relaxtime