lukier - 7892 przepisów (strona:253/527)

WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 242

minut lub bez termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.Jeszcze ciepłą babkę polukrować.Lukier:-cukier puder-kremówka-aromat migdałowySkładniki zmieszać aż do uzyskania konsystencji lukru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 499

kruchym spodem i piec około 90-100 minut w temp. 160 * C (piec góra-dół). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować lub polać czekoladą. Lukier:- puder trzcinowy- kilka kropli olejku migdałowego- kremówkaWszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować serniczek. Smacznego

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 194

łyżeczki soli Kruszonka: -100g mąki orkiszowej -70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -60g masła Dodatkowo: -300g truskawek -2 łodygi rabarbaru malinowego -1 białko rozmącone(do posmarowania) Lukier marcepanowy:  -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać mąkę, zaczyn, sól, letnie mleko(...)Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.15-20 minut(do lekkiego zarumienienia). Ja piekłam na termoobiegu.   Wyłożyć na kratkę do przestudzenia i jeszcze letnie polukrować lekko, gęstym lukrem. Ja moje posypałam jeszcze uprażonymi płatkami migdałów.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 386

pękł mi na środku , na szczęście w niczym to nie przeszkadza. Tak więc 95 minut będzie ok.Po tym czasie można zostawić sernik na 1h w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Lukier marcepanowy:- kilka łyżeczek mielonego cukru trzcinowego (ok.6 łyżeczek)- kilka kropli olejku migdałowego- kilka łyżeczek kremówkiDo mielonego cukru dodajemy olejek migdałowy(3-4 krople) i mieszając łyżeczką dolewamy kremówkę aż do uzyskania(...)pożądanej konsystencji.Gotowym lukrem smarujemy wystudzony sernik. Smacznego

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1011

ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy- 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaDo posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy.Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki.Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie(...)patyczka.Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy.Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem). Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 491

Proponuję po 20 minutach naciąć ciasto przez środek wówczas  nie pęknie tak nierówno jak moje, tylko ładnie pośrodku. U mnie troszkę się krzywili, że ciasto niewykończone, bo bez lukru ale jak ma być zdrowe , to i lukru być nie może... W ostateczności stwierdzili, że jak zajada takie Robert Lewandowski, to i oni mogą ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 448

marchewki - 170g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100g rodzynek - 3 łyżki ksylitolu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżka cynamonu +dodatkowo na lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka (lub gorąca woda) - troszkę startej drobno skórki pomarańczowej (u mnie gotowa O'etkera) - pokruszone orzechy włoskie Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Umyte(...)piekarnika i delikatnie naciąć nożem pośrodku, wówczas nie popęka nam po bokach. Ja swoje ciasto dodatkowo jeszcze polukrowałam i posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi. Było przepyszne. Smakowita babeczka marchewkowa. Gdy lukier zastygnie przełożyć na półmisek... I można zajadać. ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 232

150g ksylitolu (lub cukru) - 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej) + dodatkowo: - ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek) - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukru Rabarbar umyć i obrać. Truskawki umyć i odszypułkować. Owoce pokroić na małe kawałki i wymieszać delikatnie w misce. W misie miksera ubić na sztywno białka z ksylitolem, dodać po jednym(...)ręcznika kuchennego, na którym znajduje się nasze ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku roladę. Odstawiamy na kratce do wystygnięcia. Wystudzoną roladę delikatnie przekładamy na półmisek, posypujemy mielonym ksylitolem lub przygotowujemy lukier z pudru trzcinowego i możemy się już delektować naszym ciastem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Babka cytrynowa 278

mąki, 1 szk cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier puder Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować(...)łyżką do ciasta.Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy gęstą masę i oblać zimną babkę

Ala piecze i gotuje
Mikołaj 172

wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszek do pieczenia do dekoracji lukier, kokos barwnik czerwony orzeszki czerwone Przygotowanie: Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną(...)delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodzą 2 serca. Wielkość foremki to 18 cm długości i 18 cm szerokości w najszerszym miejscu

Ala piecze i gotuje
Babka z kisieli 340

margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm. Lukier: wycisnąć sok z pół cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce. Szklanka o pojemności

Ala piecze i gotuje
Śniegowe kule 195

jest mała niespodzianka- soczysta czereśnia.  W oryginalnym przepisie użyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej  strony Składniki, około 32 sztuki: 225 g miękkiego masła 65 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (dałam waniliowy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier puder. Obtaczamy ciasteczka w lukrze, a następnie w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy a kratce do wyschnięcia. Polecam serdecznie

Mia Cucina Sofieta
Strucla makowa 290

pomarańczowa ·         4 białka ·         Do dekoracji: ·         lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy(...)papierem a makowcem powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut. Ostygniete ciasto lukrujemy. Składniki na lukier: ·         pół szklanki cukru pudru ·         1 -2  łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 417

Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży,  5 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  3/4 szklanki mleka,  150g masła,  2 jajka,  6 łyżek cukru pudru(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.                                      Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości