Wiosenne ciasteczka 321Bardzo smaczne ciasteczka bez dodatku jajek. Są trochę pracochłonne ale efektowne. Składniki ciastka 3 szkl mąki 1,5 szkl cukru pudru 3/4 kostki stopionego masła ekstrakt waniliowy lukier 1 białko ok. 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki: … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Delikatna babka cytrynowa 246stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Lukier: 1 łyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Wykonanie: Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierniki (na północ i wschód od Śląska występują pod taką samą nazwą ;) 184Dejcie poz ō r, żeby niy b ō ł za rzołdki, 39 bo W ō m spłynie i bydziecie mieć kans 40 ciarajstwa. 41 Mogecie tyż dodać do lukru kakao- to bajecie mieć ciymniyjszy. Mogecie tyż te pierniki sie czym na wiyrchu posuć 42 – kn ō cik ō ma 43 abo czym tam mołcie. Moja Teściowo dołwo na szkl
Chop w kuchni
Royal Icing 299rodzaj lukru królewskiego robionego na bazie bezy. Jest bardzo sztywny i puszysty. Doskonały do ozdabiania muffinek, ciastek i tortów. Wspaniale nadaje się do tworzenia kwiatów i innych dekoracji. Składniki ok. 500 g cukru pudru 90 g bezy ok. 100 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wieniec drożdżowy z powidłami i migdałami 153pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Lukrowanie Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy obranymi uprzednio migdałami
Food Square
Pierniki - serca w rozmiarze XL 287szklanki maki pszennej 1 szklanka miodu 1/2 szklanki cukru muscovado ( może być również zwykły) 100g masła 40g przyprawy do piernika 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się
DefinicjaSmaku
Ciasto bez pieczenia na ciastkach 473polecam przygotować # ciasto / # deser bez pieczenia, na bazie kakaowych ciasteczek Petit Beurre przekładane pysznym domowym musem jabłkowym , który przygotowałam w zeszłym roku w słoikach. Dodatkowo ciasto zostało posmarowane lukrem, obsypane siekanymi migdałami i czekoladą. Cud, miód, malina, to było bardzo pyszne, gotowe, ekspresowe ciasto, mój tata zajadał się nim i nawet nie zauważył, że to ciasto z gotowych ciasteczek Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste ciasteczka czekoladowe 277ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można
Ciastkozercy
Ciastka półksiężyce z lukrem 384Ciasto: 3 jajka 15 dkg mąki 15 dkg cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem
kuchcikownia
Babeczki z Kremem z Białej Czekolady (z Kwiatuszkami) 244umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia. Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki powstałym kremem dekorujemy babeczki. Babeczki możemy dowolnie udekorować. Ja użyłam kwiatuszków z lukru, które możemy samodzielnie przygotować (przepis tu ). Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ładnych, ciekawych, czekoladowych dekoracji , które pomogą urozmaicić nasze ciasta
Słodka Strona
Pączki z konfiturą różaną 300roztopionego masła 250 ml mleka 3 łyżki wody różanej skórka otarta z jednej pomarańczy (lub kilka kropli aromatu) Dodatkowo: olej do smażenia około 500 g konfitury/marmolady różanej lukier z 1 szklanki cukru pudru Do dużej misy wsyp mąkę (najpierw 800 g), cukier oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, mleko oraz masło, wbij jajka, dodaj żółtka oraz skórkę
Food Square
PĄCZKI – NAJLEPSZE! 371180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się
Ostra na Słodko
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 257luźno układać na blaszce. Wczoraj były dość twarde, ale (po nocy w wilgotnym miejscu) dziś smakują tak, jak powinny, a jutro będą jeszcze lepsze :) Większość z nich ozdobiłyśmy lukrem (1 białko na ok. 1,5 szklanki cukru pudru oraz barwniki). Życzymy smacznego!P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazy
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE 200ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :DPrzepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!SKŁADNIKI :ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier – 25 g* mąka pszenna – 50 g* mleko – 150 mlCIASTO :* mąka pszenna – ok. 350 g* cukier – 25 g* sól
Ostra na Słodko