szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 kieliszek spirytusu 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju +domowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy(...)jedną cienką fretkę" ) i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercydrożdży świeżych lub 14 g (2 saszetki) drożdży suchych 30 g cukru 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw(...)godzinę. Powinny podwoić objętość. Wyrośnięte ciastka smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 st.C z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty. Weekend minął w zawrotnym tempie. Szczególnie sobota była intensywna! Razem z Brownie z orzechami i wiśniami odwiedziliśmy Wujka Olka w nowym mieszkaniu, potem moją
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobione :D Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk(...)śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comUkładamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam kandyzowany aloes , który otrzymałyśmy w paczuszce od firmy Skworcu. Tak naprawdę byłam bardzo ciekawa smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g margaryny 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich lukier szczypta soli cukrowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny. Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami czyli(...)delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku ok 13 - 15 minut. Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej ciastka, po czym lukrem piszemy życzenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWprawdzie Tłusty Czwartek za nami, ale na ostatki można jeszcze przygotować coś pysznego. Polecam donaty - pyszne pączki z lukrem i posypką. Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 70-80 drobnego cukru do wypieków 1 szklanka letniego mleka 100 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa
Kuchnia domowa Animnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo tak jak dziś nie mają czasu na ogrzanie(...)szprycki do nadziewania, wypełniam powidłami i nadziewam pączki robiąc z boku delikatną dziurkę. Po nadzianiu wszystkich pączków można je posypać mielonym ksylitolem ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego i kremówki). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego
Smaczne Zdrowejeszcze dziś :) Niech Wam pójdzie w cycki albo w mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok. 150-200 g cukru pudru Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą.Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie(...)pączki (papierem do góry - po chwili ładnie odchodzi). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do ostudzenia. Z soku i cukru pudru przygotować lukier - polać nim ostudzone pączki
Pasja Smakuspirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Z 200 g mąki, drożdży i połowy szklanki ciepłego mleka zrobiłam rozczyn. Żółtka i jajko zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę(...)wyrośnięcia. Smażyłam je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pączki wykładałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Szprycą do nadziewania nadziałam ciepłe pączki dżemem malinowo - miętowym i oblałam lukrem. Na koniec posypując kandyzowaną skórkę pomarańczową. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu(...)podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem i bez wyrzutów, w końcu to Tłusty Czwartek
BaRepaszgubić oponkę, która z (nie)wiadomych przyczyn ulokowała się w ich talii. W Tłusty Czwartek (bo o tym dniu mowa) pochłaniamy ogromne ilości cukru i tłuszczu. Jeden pączek z lukrem to około 290 kcal, 11 g tłuszczu i 44 g węglowodanów! A teraz przyznajcie się: ile pączków potraficie zjeść w ciągu tego jednego dnia? Ja trzy(...)stron na złoty, rumiany kolor. 10. Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Wystudzone pączki podajemy posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. Smacznego! P.S. Aby wszystkim kobietom poszło w cycki
W kuchni Katieświeżych lub 14 g (2 saszetki) drożdży suchych 30 g cukru 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko Dodatkowo: olej, do smażenia Lukier: – 2 szklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo
UgotujmyTo.pl