roku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj więcej
bistro mamazaatakowały moje czekoladowe babeczki. Polecam zwrócić uwagę na mistrza drugiego planu na zdjęciu powyżej. Na 12 babeczek potrzebujesz:- 12 czekoladowych kuleczek z orzechami (na główki)- paluszki z makiem- biały lukier - rozpuszczona czekolada do sklejenia odnóży- posypka czekoladowa na źreniceSposób przygotowania:Na główce malujemy oczy lukrem i przyklejamy czekoladową posypkę jak źrenice. Nie ograniczajcie się do jednej pary oczu
W kuchni wieczoremdużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut.Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy skórką pomarańczową.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsposoby. Te czekają na święta już od tamtego tygodnia, schowane w puszce, odłożone do dekoracji, którą zrobię w sobotę. Zapytacie, dlaczego zostawiam to sobie na ostatnią chwilę? Dlatego, bo lukier też ma swoja przydatność. Dużo smaczniejszy jest taki świeży, nie wiem czy wiecie, ale lukier łatwo wietrzeje i robi się blady i brzydki. Jeżeli chcecie zrobić pierniczki, nic straconego! Wystarczy
Słodkie Przyjemnościsezamie, nie wiem co z tego wyjdzie, pewnie jakiś wynalazek :) Ale wiem, co przyszykuję na deser. Na świątecznym stole pojawi się Strucla Makowa! Idealna nie tylko od święta :) Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, soczysta, jak z cukierni. Warto wypróbować, miłej świątecznej niedzieli Wam życzę.Składniki:500 g mąki2 żółtka250 ml mleka40 g drożdży50 g masła100 g cukruMąkę przesiewamy
Słodkie Przyjemnościwyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka.Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut.W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy.Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie
Słodkie Przyjemnościmakowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem.Smacznego
Moje pyszne gotowanieMamy i Babci.Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków25g świeżych drożdży250 ml ciepłego mleka550g mąki tortowej5 żółtek1/3 szklanki cukru100g rozpuszczonego masłaSzczypta soli1 kieliszek wódki lub spirytusuMarmolada z różyNa lukier:Szklanka cukru pudruWodaSkórka z cytryny1 litr oleju do smażeniaWszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut.Mąkę wymieszać
Kulinarna rozmowablaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :)Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego
Słodkości i nie tylkodużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru.Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego niczym nie da się zastąpić. Pewnie, tak jak każde ciasto, są kaloryczne. Ale oprócz tego, wnoszą całe
mojewypiekiinietylkolitra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy(...)kwadraty, czy jak u mnie prostokąty i wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem i od razu posypujemy płatkami migdałów.Migdałowy makowiec, to ciasto na święta, po świętach… i nie tylko. Zwolennicy ciast z makiem, powinni być usatysfakcjonowani. Maku jest duuuużo, migdały dodatkowo powiększyły
mojewypiekiinietylkowodki)1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1,5 łyżki oleju Składniki na masę :1,5 puszki gotowej masy makowej6 białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki na lukier ( na jeden makowiec ) :1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyokoło łyżeczki soku z cytryny lub parę kropel ulubionej esensji- waniliowej, migdałowej, czy też rumowej Wykonanie:Do miski dajemy mąkę(...)pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy na 180 C - 30-40 min.Makowiec gotowy :)Lukier rozrabiamy w miseczce- jak zacznie tężeć polewamy makowiec - dekorujemy.Smacznego
Smaki EdytyZdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale
Bon Appetit Małgorzatyśrednicy 6-7 cm.5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można użyć go ponownie.6. Ubieramy lukier i smarujemy lekko ciepłe pączki.Smacznego!!!Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa Anibabkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.Smacznego!!!Źródło: Mouth-watering eats
Kuchnia domowa Ani