takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem.Podam jeszcze przepis na lukier: 4 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wodyMieszamy i gotowe
pieprzny smaczekkropel ekstraktu waniliowegoskórka starta z 1 cytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę(...)cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny kolorowe lukry perełki cukiernicze Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując(...)Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Gotowe wystudzone muffinki udekorować kolorowymi lukrami i cukiereczkami
Z Majeczką w kuchniszklanka mleka3/4 szklanki cukru1 cukier waniiowy1/3 kostki margarynyszczypta solidodatkowo:budyń waniliowy0,5 l mleka do ugotowania budyniu2 łyzki cukru do budyniu1 łyżka masłalukier:pól szkanki cukru pudruwoda (tyle zeby lukier był gęsty)Wykonanie:Z mleka,drożdzy,1 szklanki mąki i odrobiny cukru robimy rozczyn,Odstawiamy na ok.30 minut zeby dobrze wyrósł.Jajka miksujemy z cukrami na puch.Rozpuszczamy wgarnuszku margarynę,studzimy
Z Majeczką w kuchninadzieje, że wam też zasmakuje. Składniki: 400 g mąki 100 g cukru 250 g masła 2 jajka 200 g śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 dużych jabłek lukier puszka masy karmelowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części(...)ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem puder albo polać lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieTo jest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego
charlotte gotujeszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem z cytryny i cukru pudru oraz płatkami migdałowymi. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyZimowy krajobraz na babeczkach? Idealnie! Do zrobienia tej dekoracji potrzebujecie białego lukru, domków z pierniczków i trochę cukrowych koralików. Do przygotowania babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np. tego Biały lukier ( przepis tu ) przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Zanim zastygnie układamy na nim piernikowe domki ( przepis na pierniczki znajdziecie tu ) i posypujemy
CiastkozercyŚnieżne dekoracje na babeczki, torty i inny słodkie wypieki możecie zrobić na wiele różnych sposobów wykorzystując najprostsze składniki, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni, takie jak kokos, lukier czy cukier (także ten w grubych kryształkach). Możecie sięgnąć także po koraliki, perełki czy śnieżynki z opłatka ( takie jak te ) dostępne w wielu sklepach spożywczych i marketach. Przydatna w wykonaniu(...)dekoracji jest również masa cukrowa. Wystarczy trochę wyobraźni, szybki przegląd kuchennych półek i do dzieła! Poniżej znajdziecie babeczki udekorowane lukrem i śnieżynkami wyciętymi z masy cukrowej. Śnieżne dekoracje Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 cytryna garść żurawiny Składniki na lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem(...)mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną i skórką cytrynową. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercysers twarogowego 6 jaj 1 szkl. cukru pudru 300 ml kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 garść rodzynek 12 pasków pigwy kandyzowanej Lukier. 5 łyżek cukier puder 1 łyżeczka sok z cytryny 1/2 białka Wykonanie . Twaróg utarłem blenderem, nie lubię mielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę cytrynową(...)miksować. Połączyć z ubitą pianą i przełożyć do formy,25 cm. Posypać rodzynkami oprószonymi mąką i widelcem trochę powciskać do środka. Piec w temp.180 stopni przez 1 h. Składniki lukru utrzeć i polać nim wierzch sernika i ułożyć paski pigwy kandyzowanej
Kulinarny karnet Christopherabiszkoptowe (24cm) - 3 opakowania rurek waflowych - 500ml śmietany 36% - 2 fixy do ubijania śmietany - 250g serka mascarpone - 50g czekolady - 300g dżemu malinowego - 4 łyżki cukru pudru - 150g różowego lukru plastycznego - 5g klej spożywczy CMC - 20g niebieskiego maczku cukrowego - 9 kwiatuszków cukrowych - 10g zielonej posypki waflowej - 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś" - 250ml malinowej wódki "Soplica" - 100ml wody - 3 łyżki(...)wewnętrznej części tortu wysypujemy trawę z zielonej posypki waflowej. Miejsce z wodą przygotowujemy za pomocą niebieskiego maczku cukrowego. Dekorujemy kwiatuszkami. Świnki przygotowujemy ręcznie z pomocą wykałaczki z różowego lukru plastycznego. Na początek przygotowujemy poszczególne elementy, które później sklejamy klejem spożywczym CMC. Układamy nasze świnki w błotku i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuformy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie
Walijskie Pichceniebabeczek) z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku migdałowego Na polewę czekoladową
Walijskie PichcenieFigi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina. Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro . Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić! Ogólnie na 15 łyżek cukru pudru należy
Malinowe Pocałunki