lukier - 7892 przepisów (strona:235/527)

Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 322

około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pączki hiszpańskie 270

niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…Pączki hiszpańskie – składniki:170 g margaryny (około 2/3 kostki)2 szklanki mąki2 szklanki wody6 jajek 1. Do rondelka(...)minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest

UgotujmyTo.pl
Makowiec drożdżowy 344

kratkę.7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami.Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com/watch?v=pPsOMGLwJbIPost Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki z dynią 163

masła, roztopionego1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki zmielonego cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego1/2 łyżeczki zmielonego imbiru1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych goździkówPolewa (lukier):3/4 szklanki cukru pudrusok z połowy cytryny 1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree(...)dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z makiem 220

mnie z połowy cytryny, bo lubię kwaskowy, ale można dodać tylko kilka kropel), wymieszać na gładką masę i wyregulować gęstość dodając odrobinę gorącej wody. Jeśli nam wyjdzie lukier za rzadki to dosypać cukru pudru i oczywiście dobrze mieszać, żeby była gładka masa. Polać wystudzone drożdżówki.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Drożdżówki

UgotujmyTo.pl
Pączki 264

piły tłuszczu przy niskiej temperaturze. Po wyjęciu układać na ręczniku papierowym a następnie układać do wystudzenia. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Pączki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 175

odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki 165

Wyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji(...)Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych InspiracjiPost Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 498

luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznikSkładniki:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru2 łyżeczki

UgotujmyTo.pl
OBRZYDLIWIE PYSZNE BABECZKI Z GLISTAMI NA HALLOWEEN 208

masła2  duże jajka0,5 szklanki ciepłego mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowegoSKŁADNIKI NA KREM:250 g mascarpone3 łyżeczki cukru pudruodrobina zielonego barwnika spożywczegoDO DEKORACJI:lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistymlub żelkowe dżdżownice (np. Haribo)WYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, cukier(...)maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek.KREM:W międzyczasie przygotuj krem.Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym.DEKORACJA:Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic.Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż ozdobnie glisty

Słodko-Słony Świat Ilony
KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI 190

nadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą i za pomocą tejże czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na około 10 babeczek):3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego kakao3/4

Słodko-Słony Świat Ilony
Buty Mikołaja 149

margaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji:1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytrynyW rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać(...)tutaj) i wykrawać kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2). Miłej zabawy

Świat Ciasta
Donuts pieczone w piekarniku 173

mąki pszennej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 170 ml mleka 50 g rozpuszczonej margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji:lukier posypki cukroweJakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje(...)blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc. Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki, żeby wyszło ich troszkę więcej i zamiast cukru pudru do posypania zastosowałam różnokolorowe lukry. Efekt - rewelacja :) Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować

Świat Ciasta
Bananowe muffinki z szafranem 197

muffinki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju2 jajka 2,5 szklanki mąkiłyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru2 banany4 g szafranuSkładniki na lukier:15dkg cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki gorącej wodyTym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać(...)całość ponownie dobrze wymieszać.Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Źródło: smacznemuffiny.blox.pl

Świat Ciasta
Norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe 167

fot.1), przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, a następnie wypełnić budyniem (fot.2).Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Polukrować bułeczki za pomocą pędzelka, i od razu

Świat Ciasta