lukier - 7892 przepisów (strona:228/527)

Pączki hiszpańskie (gniazdka). 149

pewnością są równie smaczne. Dziękuję za przypomnienie tego wspaniałego smaku. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej, 100g masła, 4 jajka, szczypta soli, 1 szklanka wody (250ml), olej do smażenia. Lukier: 200g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 2-3 łyżki gorącej wody. Przygotowanie: Przygotować odmierzone składniki na ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień. Mąkę przesiać(...)również do obracania gniazdek). Smażyć do nabrania złotego koloru (4-5min. z każdej strony). Po wyciągnięciu położyć na bibule (ręcznikach papierowych) do odsączenia. Pozostawić do ostudzenia. Składniki na lukier razem utrzeć i polać nim pączki hiszpańskie (gniazdka). Smacznego

W kuchni u Moniki
Kruche choineczki 144

szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny np. Palma 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli Ponadto: kilka foremek jednego wzoru w różnych rozmiarach Lukier w kolorze zielonym np Dr Oetkera lub wykonany samodzielnie z białka, cukru pudru i zielonego barwnika spożywczego Ozdoby do dekoracji: kolorowe kuleczki, śnieżynki, posypki Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy drobne(...)dziurkujemy widelcem. 3. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy ozdóbkami i pozostawiamy do całkowitego spojenia się elementów. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie mini babeczki do wielkanocnego koszyczka 119

cukru pudru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 żółtka, 2 białka 3 łyżki mleka skórka starta z jednej cytryny olejek pomarańczowy Lukier: 1 białko ok. szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z mlekiem, cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek, kilka kropel olejku i mąkę. Na końcu ubijamy pianę z dwóch(...)delikatnie razem z powstałą wcześniej masą. Nakładamy do małych silikonowych foremek do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 st ok 30 min. Jeszcze ciepłe namaczamy w przygotowanym wcześniej lukrze. (Białko utarte z cukrem pudrem) Posypujemy kolorową posypką, pozostawiamy do ostygnięcia.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Jagodzianki drożdżowe z mrożonych owoców 188

cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Nadzienie: 30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem(...)roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut.  3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki

Kuchnia w czekoladzie
Babka limonkowo-jogurtowa 99

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać(...)aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Nastepnie wyjąć i ostudzić. Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia. Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc. Polecam i życzę smaczengo

cucinare
Drożdżówki z serem i owocami 110

cukru waniliowego (wzięłam całą paczkę = 16 g) 1 żółtko (białka użyjemy do posmarowania drożdżówek) ulubione owoce cukier puder i sok z cytryny - jeśli chcemy z lukrem :) Wykonanie : Do miski (ja używam miski tupperware i bardzo ją chwalę zaznaczam, że nie jestem ich konsultantem :D) wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże, wszystko(...)ciasto nie będzie się do niego kleić, to drożdżówki wyciągamy, jeśli będziecie je za długo piec wyjdą suche :) Po wyciągnięciu z piekarnika, gorące drożdżówki smarujemy lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego

cucinare
Babka majonezowa 94

przepis nadesłany przez Alinę Porazińską. Zrobiłam tę babkę już dwa razy w dwóch wersjach: z dodatkiem kakao w polewie czekoladowej i z dodatkiem aromatu cytrynowego w cytrynowym lukrze. Każda z nich bardzo smakuje dużym i małym domownikom. To ciasto rzeczywiście robi się w przerwie na reklamę :) nawet jedno płaczące w łóżeczku dziecko i drugie chcące(...)dać kakao i będzie baba czekoladowa. Autorce dziękuję za przepis jest rewelacyjny:) Babka na zdjęciu jest zrobiona zgodnie z podstawowym przepisem z dodatkiem kilku kropli aromatu cytrynowego i polana lukrem wykonanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem

cucinare
Pierniczkove love 187

rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni na ok. 10 minut (w przypadku cieńszych pierników trochę mniej). Do udekorowania użyłam lukru i rozpuszczonej czekolady. Lukier otrzymujemy poprzez utarcie białka jajka z cukrem pudrem. Powinien on być dosyć gęsty, nie może spływać z pierników. Najlepiej nakładać go przez strzykawkę lub przez stożek

two broke sisters
Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białej czekolady oraz nektarynkami i jagodami (pierwsze święto bloga!) 118

możecie przecież sami go zrobić w domowym zaciszu ;) Ciasto to standardowy Red Velvet Cake, ale nadzienie to koncepcja własna. Nie jest zbyt słodkie, ani mdłe. Miałam pewien problem z lukrem plastycznym, bo pierwszy raz z niego korzystałam, ale efekt końcowy jest raczej zadowalający ;) TORT RED VELVET CAKE Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY ORAZ NEKTARYNKAMI I JAGODAMI Składniki(...)kremu. Następnie kładziemy drugi krążek ciasta i cały tort, z zewnątrz i na bokach, smarujemy kremem. Słodkości chłodzimy w lodówce, gdy wszystko odpowiednio stężeje - zdobimy. Ja wykorzystałam różnego rodzaju lukry i jagody ;) Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! Dziękuję Wam za tak liczne zainteresowanie! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Cytrynka – puszyste ciasto 177

łyżka maki ziemniaczanej           wymieszać 1/3 szklanki wody Śmietana: ½ l śmietany 30 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt: białka jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet i dalej(...)gotującego się syropu. Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan – fixem i wykładamy na wystudzony kisiel. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przygotowanym lukrem ( ugotowanym ) smarujemy wierzch ciasta. SMACZNEGO

Smaki Ewy
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 241

temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można także wcześniej przygotować lukier i delikatnie polukrować. Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - odrobina mleczka kokosowego (na początek 1 łyżeczka, później można dolać więcej) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Upał , a ja piekę Yum Yums kształt paluch 131

mąki pszennej 1/2  łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 30 g ksylitolu ( cukier brzozowy) Klos -Pol 100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody  1 jajko Lukier: cukier truskawkowy 200 g mleko 3-4 łyżki Dodatkowo : Olej do smażenia papier do obciekania tłuszczu    Wykonanie Yum Yums paluchy :   Jak widać na fotkach krok po kroku wykonanie(...)wykonaniu jest głęboka patelnia, po prostu więcej wchodzi i tak wole). Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na papier do pieczenia aby obciekły z tłuszczu. Lukier: Mielimy cukier truskawkowy i dodajemy do niego mleko. Mieszamy i smarujemy pędzelkiem silikonowym ostudzone paluchy . Smacznego.        Instrukcja krok po kroku - krok 2    Instrukcja krok

Różowa kuchnia
Kruche ciasteczka waniliowe 130

około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Rogale marcińskie 150

jajka i 1 żółtko – 125 g cukru – 0,5 łyżeczki soli – 120 g masła (nie zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek wody – 200g posiekanych migdałów Wykonanie masa makowa: Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 30 minut, zostawić do ostudzenia, albo nawet(...)wyrośnięcia. Rogale pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali.     Podobne przepisy Tarta z czekoladowym

Pociąg Do Kuchni
Kruche ciasteczka waniliowe 200

około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim. Udanych wypieków

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania