lukier - 7892 przepisów (strona:224/527)

Sernik 129

łyżki śmietany 0,5 paczuszki cukru wanilinowego Masa Serowa 1kg sera śmietankowego 1 olejek śmietankowy 2 budynie śmietankowe 10 jaj 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% Lukier do polania Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, 1/5 ciasta odłożyć na wierzch, pozostałą wyłożyć na rozsmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25*40cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180°. Podpiec przez(...)podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika 180° i piec ok. 1h. Ciasto w piekarniku bardzo mocno urośnie, po wyjęciu opadnie ale na szczęście nie zrobi się kapeć. Po wystudzeniu polać lukrem

Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 112

jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej wody Wykonanie: Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem. Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego

GRUBY WAŁEK
Babka z makiem 194

miękkiego masła 1/3 szklanki cukru 6 jajek (L) 3 szklanki mąki pszennej  15 g proszku do pieczenia 125 ml mleka 30 dag masy makowej z puszki  lukier lub biała polewa czekoladowa cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia(...)oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem) Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę. Po upieczeniu, studzę babkę na kratce.  Zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie. pyszne łakocie w dobrej cenie ;) sałatka owocowa, pancakes..skrzydełka ...mniami

Takie tam pichcenie
Rogale Świętomarcińskie 145

Kłos- Pol  50 g migdałów 40 g żurawiny suszonej  morele 100 g orzechy laskowe 50 g migdały 50 g 40 g masła 2 jaja   Lukier:   200 g cukru pudru sok z połowy pomarańcza  migdały płatki do posypania rogali 100 g   Sposób przygotowania nadzienia :  Do garnka wsypałam 250 g białego maku .Zagotowałam(...)wyszło mi 8 szt ) .Zwijałam od grubszej części do chudszej  , zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem z cukru pudru i soku z pomarańcza , obsypałam migdałami w płatkach . Wyszły rewelacyjne. Wypiekały ze mną: Joanna Angelika     Inspiracją dla mnie były rogale

Różowa kuchnia
Nawiedzone ciasto 144

kakao 2 łyżki wody Bezowe duszki: 2 białka (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru Dodatkowo: 4-5 okrągłych, dowolnych ciastek z czekoladową polewą 1 czubata łyżeczka cukru pudru (na lukier) kilka kropli wody (do lukru) Wykonanie: Bezowe duszki: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy łyżka po łyżce cukier. Powinna powstać biała, lśniąca, gęsta

MyCookBook.pl
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 167

dokładnie posmarować nim rogale. Rogale piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, grzałka góra dół z termoobiegiem, na papierze do pieczenia aż się ładnie zarumienią, czyli około 20 minut. Lukier: Jeszcze letnie rogaliki polukrować.  Pół szklanki cukru pudru i dwie łyżki soku z pomarańczy dokładnie ze sobą połączyć mieszając je około 5 minut. Smarować lukrem rogaliki i posypać pokruszonymi

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rolada biszkoptowa z masą makową 179

oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia. 6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać tyle soku z c ytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę. Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy

Kto ugości moich gości?
Pierniczki alpejskie 126

sztuk białka, 3 sztuki cukier, 1 i 1/2 szklanki kakao, 3 łyżki śmietana 18%, 200ml soda, 3 łyżeczki przyprawa do piernika, 4 łyżeczki margaryna, 250g miód, 400g Składniki na lukier białka, 2 sztuki cukier puder, 2 szklanki aromat cytrynowy, 1 łyżeczka Przygotowanie W rondlu zagotowujemy miód z przyprawami, dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż do rozpuszczenia margaryny, odstawiamy(...)Mąki sypiemy sporo, gdyż ciasto bardzo się klei. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180st przez około 8 minut. Studzimy. Białka na lukier ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas ubijając. Na końcu dodajemy aromat i ewentualnie barwnik spożywczy.  Dekorujemy wystudzone pierniczki

Gotowanie moimi oczami
rogale marcińskie 146

marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy na lukier migdały, posiekane Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości ok. 1/2 cm i wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową. Podstawy trójkąta zawijamy(...)odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min., na złoty kolor. Po upieczeniu sparujemy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami

Domowy Smak Jedzenia
Rogale Świętomarcińskie 1918

cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy(...)papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180˚C. Wyrośnięte rogale pieczemy 25 – 30 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami

Bon Appetit Małgorzaty
PĄCZKI PIECZONE 183

rozczynu 2 płaskie łyżeczki soli 340 g masła oraz 1 jajko do posmarowania pączków po małej łyżeczce marmolady truskawkowej/ śliwkowej/ różanej lub innej ulubionej/kostka czekolady/owoce cukier puder do posypania lukier:  ( ja nie robiłam ) 400 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy, sok z cytryny Zacznijmy od przygotowania składników. Drożdże, jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej(...)postać około pół godziny do podrośnięcia. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawiłam je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.  Piekłam  przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać nim pączki. Ja posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również  DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM OPONKI SEROWE PĄCZKI HISZPAŃSKIE WIEDEŃSKIE GNIAZDKA

potrawyregionalne
Rogale świętomarcińskie 139

jajka i 1 żółtko – 125 g cukru – 0,5 łyżeczki soli – 120 g masła (nie zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek wody – 200g posiekanych migdałów Wykonanie masa makowa: Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 30 minut, zostawić do ostudzenia, albo nawet(...)Rogale świętomarcińskie pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali.     Post Rogale świętomarcińskie pojawił się

Pociąg Do Kuchni
Księżyce z Pstrągowej 240

papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 12-15 minut. Upieczony, ciepły biszkopt obrócić i ściągnąć z niego papier Na lukier należy przygotować: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trochę spirytusu i wody (aby po zjedzeniu oczy nie świeciły jak księżyc w pełni, bo to tylko półksiężyce mają być) Kiedy(...)już biszkopt leży wyjęty z piekarnika i gorący czeka, polewamy go lukrem białym i pachnącym alkoholem. Przyszedł teraz czas na wykrawanie księżyców, więc szklankę do tego celu potrzebować będziemy i trzy rzędy po kolei wykrawamy. Później już tylko degustacja, najlepiej smakują od razu – cieplutkie, nasączone i pachnące. Aby prawa jazda nie stracić, zaleca się odczekanie kilku chwil :) Zapraszam również

Trzeci talerz
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 291

powinny. Przynajmniej te z moich przepisów.   Nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Dla dzieci ciasteczka to idealna rzecz, żeby zająć je czymś w gorącym, przedświątecznym okresie. Ozdobione lukrem Royal Icing będą idealnym prezentem lub dekoracją na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy Walentynki.   Kruche ciastka do dekoracji lukrem powinny mieć kilka cech, których inne ciastka nie mają. Powinny

Karo in the Kitchen
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 121

dodatkowi wanilii i aromatowi migdałów, smakiem blisko im do marcepanu. Kruche, ale nie łamią się w palcach. Idealnie zachowują swój kształt, długo się przechowują. Perfekcyjne ciastka kruche do dekorowania lukrem Royal Icing.     Zanim zaczniecie – przeczytajcie koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa – żeby zachowały kształt, chrupkość i formę. Po lekturze jesteście gotowi(...)ciastka wyjmujemy, zostawiamy na papierze na kratce do wystudzenia, a do piekarnika wkładamy kolejne. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka przechowujemy w hermetycznym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Idealne do zdobienia lukrem Royal Icing , na choinkę, do dekoracji, na prezent. Odpowiednio przechowywane wytrzymają rok, a po polukrowaniu – nawet dłużej.   Ciężko mi powiedzieć na ile ciastek dokładnie wystarczy Wam ciasta – to zależy

Karo in the Kitchen