lukier - 7892 przepisów (strona:226/527)

Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 229

letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli mamy tylko jedną blachę to pieczemy rogale porcjami. Rogale pieczemy 15 min. w 180°C-190°C. Rogale możemy ozdobić lukrem lub posypać cukrem pudrem. Rada: żeby masa miała konsystencję bardzo gładką można mak dodatkowo zmielić, lub zmiksować. Rogale mają bardzo dużo masy, dlatego trzeba je bardzo delikatnie zwijać. Ja dodałam do ciasta jedną łyżkę

Moniki Smakołyki
BABKA Z MAJONEZEM 230

pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz .  I polewamy lukrem - dwie łyżeczki soku z cytryny, łyżeczkę syropu do deserów mango wymieszałam z cukrem pudrem.  Jako, że cukru pudru nie miałam pod ręką to zmieliłam cukier w młynku do kawy.Mieszałam , aż powstał lukier. Posypałam kandyzowanym ananasem... Smacznego! Polecam! Baba jest genialna! Oczywiście majonezu nie wyczujecie !Baba jest puszysta i delikatna

Z Kuchni Do Kuchni
Babka cytrynowa 183

szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny szczypta soli opcjonalnie: cukier puder do lukru lub posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytryny i jajka przelewamy przez jedną minutę wrzątkiem. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciepłego masła olej, ścieramy do nich skórkę z cytryn(...)piekarnika nagrzanego do 160°C-170°C (w opcji góra-dół) i pieczemy ok. 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem. Post Babka cytrynowa pochodzi

Poezja smaku
Cytrynowe mini babeczki wielkanocne 196

pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka    domowego cukru waniliowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny zielony barwnik spożywczy Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą(...)silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy około 30 minut. Po 15 minutach babeczki wyjmujemy z foremek. Gdy babeczki całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babeczki. Z mojej foremki wychodzą babeczki o wysokości

Kulinarne przygody Gatity
Baba Polska drożdżowa z lukrem 213

jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą. Odstawiamy na kilka minut aby drożdże ruszyły(...)Przygotować formę, wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na foremkę, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia 40 minut. Ostudzić, polać lukrem i udekorować migdałami

Apetyczna babeczka
Drożdżówki z Makiem 181

makowej z bakaliami (800 g) 2 białka Białka ubiłam na sztywną pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu(...)równych kawałków. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki polałam lukrem i odstawiłam do wystygnięcia. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha 236

szklanki) 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki zaparzonej herbaty matcha Zielony barwnik (można pominąć) Kolorowa posypka (również można pominąć) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek(...)pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy herbatę, odrobinę barwnika i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę i posypujemy posypką. Smacznego

Kolizje Smaków
PROSTA BABKA CYTRYNOWA 280

smaku skórki cytrynowej. Lubię mieć taką babkę "w rezerwie", tak na co dzień.  Kawałek do kawy sprawia, że patrzymy na świat innymi oczami ...  U mnie oczywiście bez lukru (nie przepadam, żeby nie powiedzieć - nie lubię) i innych zbędnych posypek. W prostej, surowej formie ... ale przecież nie o formę tu chodzi, a o smak.  A smak(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po godzinie możemy sprawdzić patyczkiem, czy babka jest przepieczona, gdyż każdy piekarnik piecze jednak trochę inaczej.  Uświetnieniem babki, będzie cytrynowy lukier lub cukier puder - ja pominęłam

Walijskie Pichcenie
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 174

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 10 g cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 jajko 30 ml oleju 100 ml soku pomarańczowego 6 skorupek Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik) Koszyczki: 50 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym  na puszystą masę. Kolejno dodajemy(...)mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut.  Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupki. Dekorujemy żółtym lukrem. Koszyczki: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy silikonowe foremki na babeczki, wstawiamy do zamrażarki na 5-10 minut, wyjmujemy i smarujemy kolejną warstwą. Wstawiamy do zamrażarki na 60 minut. Delikatnie odrywamy

VioletoweKucharzenie
Mazurek czekoladowy z bakaliami 321

zawartością kakao dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 100 g rodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych 50 ml alkoholu np. rum na lukier:  5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody  1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę(...)nagrzanego do 180 stopni C piekarnika jeszcze na 10 - 15 minut. Pod koniec pieczenia obserwować stopień zapieczenia bakalii. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu polać smugami utartego lukru. Wstawić do lodówki na by ciasto zastygło

Kuchcik gotuje
Baba jogurtowa z różanym lukrem 220

Wiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym. Zachęcam do wykorzystania na wielkanocnym stole. Baba jogurtowa z różanym lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Idealna babka mojej Mamy. Z historią w tle 220

jajka 125 g cukru 180 g mąki pszennej 2 opakowania kisielu wiśniowego, proszek (o pojemności 38 g każde) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 15 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, wymieszać z kisielem i proszkiem. masło rozpuścić, przestudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Partiami(...)przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ozdobić lukrem z wymieszanego cukru pudru z sokiem z cytryny, ozdobić posiekanymi wiśniami. Smacznego! Skąd Mama ma przepis? Szczerze mówiąc, nie wiem... Był zapisany w zeszycie, odkąd pamiętam. W internecie można znaleźć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
wielkanocna babka pomarańczowo – serowa 310

serek, mieszamy, aż połączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem. Pieczemy ok. 60 min. w 170 st. C. składniki na lukier pomarańczowy: 100 g cukru pudru 10 g soku z pomarańczy wykonanie: Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli chcemy aby lukier był gęściejszy dodajemy więcej cukru pudru natomiast aby był

Domowy Smak Jedzenia
Pączki tradycyjne 161

wódki / spirytusu/ rumu sok i skórka z 1 cytryny lub pomarańczy dodatkowo 1 kg planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki i ¾ szklanki(...)nagrzany. Warto też kontrolować temperaturę termometrem cukierniczym (powinna być pomiędzy 170-180°C) . Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Osączyć na bibule. Jeszcze ciepłe nadziać konfiturą, udekorować lukrem i skórką pomarańczową, lub zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego

Pełny talerz
Sękacz domowy 182

osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych i obranych grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Za każdym razem poczekać(...)ciasta. Po upieczeniu ostatniej warstwy ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić na bok. Po 10 minutach wyjąć z formy, odstawić do ostudzenia. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polać ciasto. Sękacz najlepszy jest po 2-3 dniach od upieczenia. Smacznego! * taka opcja najlepiej sprawdza się w moim piekarniku; w oryginale jest 5 minut w 200°C na każdą

Pełny talerz