lukier - 7892 przepisów (strona:231/527)

Jagodzianki - najlepsze! 7297

jagodzianki posmarować jajkiem, najlepiej przy pomocy pędzelka.    Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Piec około 15-20 min, aż jagodzianki ładnie się przyrumienią. Wyjąć. Lekko przestudzić. Polukrować. Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Cukier puder utrzeć z wodą przy pomocy łyżki. Lukier nie powinien być zbyt gęsty. W miarę potrzeby można dodać więcej wody

maniapieczenia
Pączki hiszpańskie 126

karnawałowego przysmaku dla tych, którzy nie mają w domu drożdży i nie tylko :) Składniki: 200g mąki 100g masła szklanka wody 4 jajka szczypta soli 200g cukru pudru - do przygotowania lukru Wykonanie: Ciasto, z którego przygotujemy pączki to tzw. ciasto parzone. Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając(...)będą miały złoty kolor. Odsączyć na bibule lub ręczniku papierowym. Gdy pączki już ostygną polukrować lub mocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!).  Przygotowanie lukru:  200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki. A może takie na Walentynki

Mania Wypiekania
Muffinki z syropem klonowym 96

proszku do pieczenia 120g masła 50g jasnego brązowego cukru - demerara 150ml syropu klonowego 5 łyżek mleka 40g gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 jajka Składniki do dekoracji: orzechy włoskie lukier Wykonanie: Masło wraz z brązowym cukrem rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia.  Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy włoskie pokroić na małe kawałki lub zmielić. Czekoladę(...)orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości.  Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi.     Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.  Przepis pochodzi z bloga http://siepieczeigotuje.blogspot.se. fot. Magdalena Ziemiańska

Mania Wypiekania
Piernik staropolski - dojrzewający 118

śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzej, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudź. Gdy masa będzie już chłodna dodaj mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól(...)przegryzą". Dobrze więc upiec go wcześniej. Gotowy piernik przechowuj zawinięty w ściereczkę lub pergamin. Jeśli chcesz, by piernik jeszcze dłużej zachował swoją świeżość możesz polać go polewą czekoladową lub lukrem jednak wg mnie nawet bez tego jest przepyszny i wystarczająco słodki.   Przepis znalazłam na blogu: www.smakolykialergika.pl. Wprowadziłam w nim lekki zmiany

Mania Wypiekania
Wiosenne kwiatowe babeczki z piankami marshmallows 125

kogo: dla lubiących ciekawe dekoracje dla chcących zaprosić wiosnę do swojego domu dla kwiatożerców :) Składniki: pianki marshmallows (mini i duże) ok. 100g lukier lub serek mascarpone z cukrem pudrem lub inny krem do dekoracji babeczek np. ten czekoladowe drażetki np. M&M's (kilka sztuk) kolorowy cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Upiec swoje ulubione babeczki, wystudzić je, a następnie ruszyć(...)mini marshmallows przeciąć na pół po przekątnej - tak jak widać na zdjęciu. Przecięte pianki można zostawić bez kolorowania lub pokolorować kolorowym cukrem (opis poniżej). Babeczki posmarować ulubionym kremem lub lukrem. Na środku babeczki umieścić M&M'sa a następnie wokół niego przyklejać płatki. Ilość płatków zależy od Waszej pomysłowości i cierpliwości. Z dużymi piankami postępujemy podobnie, jedynie zmieniając sposób

Mania Wypiekania
Muffiny ze śliwkami 170

wydrylowanych śliwek, pokrojonych na połówki 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 2 cukry waniliowe (16g) 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy Nagrzałam piekarnik do 160° (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu trzeba piec w temperaturze 180°). Składniki suche (mąkę, proszek, cukier zwykły(...)krótko i wypełniłam papilotki, ułożone w zagłębieniach blaszki, prawie do pełna (nie szkodzi, jak urosną większe). Piekłam 30 minut. Cukier puder wymieszałam z sokiem pomarańczowym. Lekko ostudzone muffinki dekorowałam lukrem

Kuchnia Prezydentowej
Keks świąteczny 166

Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni . Pieczemy ok. 1 godziny. Po wbiciu patyczka w ciasto ma być on suchy. Po ostudzeniu ciasta robimy lukier. Mieszamy cukier z sokiem z cytryny, wylewamy go na ciasto i posypujemy startą skórką z pomarańczy. Smaczne i treściwe ciasto, którego słodycz owoców idealnie komponuje się z kwaśnością lukru cytrynowego

Kuchenne Wariacje
Pomarańczowe pączki hiszpańskie 125

pomarańczy Składniki: - 100 g mąki - 50 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli - 75 ml soku z czerwonych pomarańczy - starta skórka z pomarańczy - cukier puder + woda do lukru - olej do smażenia Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie wlewamy sok z solą, cukrem i masłem do garnka i zagotowujemy. Potem wrzucamy do tego przesianą mąkę i energicznie(...)minucie zdejmujemy papier (powinien sam odchodzić od ciasta). Pączki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony – do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Gotowe pączki polewamy lukrem i dekorujemy startą skórką z pomarańczy (ok. 4-5 łyżek cukru pudru + łyżeczkę/dwie zimnej wody przegotowanej). Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków Smacznego

Kuchenne Wariacje
Babka makowa 139

cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki(...)wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny aby dało się go wylać na naszą babkę. Na koniec dekorujemy

Kuchenne Wariacje
Tort piernikowy 163

aluminiową. Można też zrobić go w większej tortownicy, wtedy wyjdzie niższy. Potrzeba będzie tylko trochę więcej pierniczków. ” Tort piernikowy (przepis autorski) Składniki: Tortownica φ22cm   Spód : 100g pierniczków bez lukru 50g migdałów 100g stopionego masła Warstwa I 350g serka śmietankowego 125g mleka zagęszczonego słodzonego 125ml śmietanki 30% tłuszczu 3 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml wody Warstwa II 260g pierniczków bez lukru

Wiem co jem
Bułeczki pomarańczowe 157

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Babka cytrynowa na białkach 116

przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny (niewoskowanej) sok z połowy cytryny 1 szklanka oleju pół szklanki mleka (temp. pokojowa)   Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywno razem z cukrem. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką(...)cytryny, wymieszać. 4. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie).  5. Ostudzoną babkę polać lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec babkę można posypać kandyzowanym cytronem

Domowa Cookierenka Agi
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 176

szklanki mąki pszennej ~1/2 szklanki cukru ~60g masła ~szczypta soli ~1 jajko ~1/5 szklanki mleka (ok. 40ml) ~25g świeżych drożdży nadzienie: ~500g masy makowej (najlepiej domowej :)) ~białko lukier: ~pół szklanki cukru pudru ~2-3 łyżki gorącej wody ~lub posypać cukrem pudrem Z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do urośnięcia(...)pieczemy naszą strucle przez ok. 45 minut- muszą być rumiane, a ciasto lekko odstawać od foremek. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę bądź kratkę do studzenia ciast i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

chili & sugar
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 158

400g powideł śliwkowych (kwaskowatych), użyłam domowych ~ 150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła)    ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia) Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec(...)śmietankę/masło) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią piernik. Można również dodatkowo udekorować go innymi dodatkami, będzie jeszcze piękniejszy :) Ja wybrałam jedynie srebrne glicerynowe kuleczki i odrobinę lukru królewskiego. Piernik przechowujemy zawinięty w folię lub w pojemniku na ciasto (szczelnie zamkniętym). Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 161

tych Wielkanocnych, bo święta coraz bliżej! Jako pierwszy tegoroczny Wielkanocny przepis prezentuję bezglutenową babkę w wersji cytrynowej. Bardzo aromatyczna i smaczna! Aby dodać jej trochę wiosennego charakteru udekorowałam ją lukrem z zielonym barwnikiem. Łatwa i szybka w wykonaniu! :) BEZGLUTENOWA CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA przepis autorski // forma na babkę z kominem o śr. 23cm ~150g mąki jaglanej ~100g mąki ryżowej ~50g mąki(...)babkę i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. ~50g cukru pudru ~szczypta zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) ~sok z cytryny do odpowiedniej konsystencji Wszystkie składniki mieszamy i polewamy lukrem babkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego! :) Na durszlaku założyłam akcję BEZGLUTENOWA WIELKANOC, serdecznie zapraszam do inspirowania się tymi przepisami jak i do zgłaszania swoich

chili & sugar