lukier - 7892 przepisów (strona:225/527)

Ciasteczka miętowe 182

odstępach om 2 cm. Pieczemy ok 10-13 minut (suchy patyczek i zaczną pękać od góry) w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni. Po upieczeniu kropeczki zrobiłam z lukru. ZIELONY LUKIER * łyżeczka cukru pudru * kilka kropli cytryny * 2 krople kropli żołądkowych Herbapol * kropla barwniku zielonego Składniki mieszamy i ucieramy do powstania gładkiej, delikatnie lejącej się masy. Gdy masa będzie

sierotka maRysia w kuchni
Żytnie ciasto czekoladowe z buraczkami 164

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawać posypane cukrem  pudrem lub polane lukrem. przepis na różowy lukier:  ok 0,5 szklanki cukru pudru rozpuścić w soku z ok połowy cytryny i dodać kilka kropelek czerwonego barwnika spożywczego w płynie). Smacznego

KreatywnePiny
Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy. 154

drożdży  2 łyżki cukru  2 jajka  1  łyżeczka soli  1 szklanka mleka  marmolada twarda nasza ulubiona  cukier puder (na lukier)  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Mąkę, sól, jajka, mieszamy z rozpuszczoną margaryną, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy(...)stopni i pieczemy ok15 minut do złotego koloru (czas pieczenia zależy od naszych piekarników)  Jeszcze lekko ciepłe lukrujemy. Cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody. Ja wolę lukier bardziej gęsty. Zajadamy :) Jeśli zostało nam coś na 2-3 dzień (mało prawdopodobne) możemy je odświeżyć spryskując odrobiną wody i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Basia w kuchni
paluchy wiedźmy 1664

jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego parę kropli olejku migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: ok. 1/2 szkl migdałów czerwony lukier wykonanie: Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie obieramy ze skórki i przepoławiamy wzdłuż. Wszystkie składniki oprócz migdałów przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy(...)pieczenia blaszce. Wkładamy z blaszką do lodówki na ok. 15 min.. a następnie pieczemy w 190 st. C przez ok. 10 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy lukrem. Z drugą częścią ciasta robimy tak samo

Domowy Smak Jedzenia
MAKOWIEC 184

masła 4 łyżki miodu 200 g cukru 5 białek parę kropli aromatu migdałowego bakalie opcjonalnie np.100g migdałów-posiekanych i orzechów włoskich 150 g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa Lukier:  190 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny lub pomarańczy (sparzone!) Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i odstawiłam je na pół godziny. Masło utarłam(...)każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na  kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny. Można posypać również skórką cytrynową lub pomarańczową

potrawyregionalne
JAGODZIANKI 152

pół szklanki wody szczypta soli Składniki na nadzienie: 250-300 g świeżych jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam(...)jagodzianki.   Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekłam przez 15-18 minut na złoty kolor. Wyjmowałam jagodzianki na kratkę i studziłam. Jak lubicie to można polać je lukrem. Na talerz wsypałam cukier puder. Stopniowo dodawałam wodę i mieszałam. Polałam nim jagodzianki. Smacznego

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 214

kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem. Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 2 jajka(...)odstawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!   Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM

potrawyregionalne
Tort dyniowy z masą serową i brzoskwiniami 155

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 1 litr mleka 1/2 litra kwaśnej śmietany  4 jaja 3/4 szklanki cukru pudru 20 dag masła 2 łyżeczki soku z cytryny Lukier może być ale nie musi, można wierzch posypać cukrem pudrem: 3 łyżki cukru pudru łyżeczka wody lub soku z cytryny barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa(...)część, połowa masy serowej, pokrojone brzoskwinie, tężejąca galaretka, druga połowa masy serowej, druga część ciasta. Zostawić na kilka godzin zanim je pokroimy, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem

Apetyczna babeczka
pierniczki alpejskie z powidłami 152

pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę upiekłam bez. Po upieczeniu polałam je lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne.  Inspiracja Składniki: 250 g mąki 100 g miodu 60 g masła 60 g cukru 50 g kwaśnej śmietany 2 jajka(...)blaszce. Pozostałe ciasto rozwałkować i robić tak jak poprzednio lub wycinać ciastka od razu bez nadzienia. Piec około 10 minut w 180*C. Po wystudzeniu można udekorować polewą i lukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
gniazdka wiedeńskie vel pączki hiszpańskie 144

znikają w mgnieniu oka. Składniki na ok. 20-23 sztuki: 200 g mąki 100 g margaryny lub masła 3 jajka  250 ml wody szczypta soli polewa lub lukier Wodę zagotować z margaryną i solą. Przesiać do tego mąkę z i pałką ucierać na ogniu, aż powstanie gęsta jednolita pulpa i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować(...)papierem, papierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku aby wpił nadmiar tłuszczu. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub czekoladą. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką i siekanymi orzechami laskowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
minipączki z advocatowym kremem patisserie 145

szybko aby w środku nie były surowe. Wyjmować na ręcznik papierowy. Ciepłe pączki nadziewać kremem za pomocą szprycy. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć dość gęsty lukier i smarować pączki (lukier na ciepłych pączkach trochę się stopi), dekorować skórką pomarańczową.  źródło przepisu z moimi zmianami- Moje Wypieki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowe pączki z dziurką 143

chce robić pączki z dziurką. I tak ględziła, że nie miałam wyjścia.  Jej radość podczas ich  przygotowania wynagrodziła całą kuchnię zasypaną mąką i cukierkami i poklejoną lukrem, bo mała oczywiście wszystko chciała robić sama. Tak więc wycinała, lukrowała i dekorowała te pączki i jak na dwu i pół latkę całkiem nieźle jej to wyszło. Wkrótce tłusty czwartek, więc(...)ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł.  źródło przepisu- oponki drożdżowe Doroty z moimi zmianami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
naleśniki na wodzie gazowanej i maślance 109

prawdziwą mieloną wanilią firmy Master Cook. Dotąd nie wiedziałam o takim produkcie a szkoda, bo do posypywania ciast i naleśników idealnie się nadaje. Nie polecam jednak do robienia lukru- wanilii jest tak dużo, że lukier wyjdzie brązowy. Taki cukier puder możecie kupić tutaj: klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka misie 106

Kilka zjadła jeszcze gorących zanim zdążyłyśmy namalować im buźki. Składniki: 200 g mąki 100 g masła 75 g cukru pudru małe jajko szczypta soli łyżka kakao łyżeczka mleka dodatkowo: lukier rozpuszczona czekolada Mąke z masłem posiekać, dodać cukier puder, jajko i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Oba ciasta(...)jasnego wycinać mniejsze kółeczka. Zlepiac je razem robiąc pyszczek i uszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut.  Na wystudzonych ciasteczkach narysować lukrem oczy a pyszczki czekoladą. źródło przepisu-  Moje Gotowanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 181

masła 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao skórka z cytryny dodatkowo: 4 jabłka 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru na lukier: 4 łyżki cukru pudru łyżka wrzątku Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk(...)cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania