lukier - 7892 przepisów (strona:215/527)

Babka drożdżowa 132

Babka drożdżowa nieodmiennie kojarzy mi się z Wielkanocą. U nas w domu rzadko występowała babka z lukrem, częściej z cukrem pudrem, który lubiłam podjadać palcem. Pamiętam jak w czasie świąt u cioci postanowiłam zasadzić się tak na jedną babkę, a raczej jej cukrową posypkę. I tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Posypka okazała się być mąką. Ciocia jak się okazało, posypywała(...)dobra. Mój mąż pałaszował ją z mlekiem, podobnie jak wszystkie tego typu wypieki. Do środka możecie dodać do co lubicie – rodzynki, skórkę pomarańczową. Samą babkę możecie ozdobić zarówno lukrem, posypać cukrem pudrem lub też pozostawić bez żadnych dodatków – i tak obroni się smakiem. Drukuj Babka drożdżowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g + 100 g (opcjonalnie) mąki

Mieszam w Garnku
Mazurek Wielkanocny - kurczak 149

Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Ostudzonego kurczaka dekorujemy. Lukier: mielimy galaretkę i cukier dodajemy odrobinę goręcej wody, mieszamy i mamy lukier żółty. Całego kurczaka nim dekorujemy . Robimy identycznie z niebieska i truskawkową galaretką dekorujemy dalej kurczaka

Różowa kuchnia
Biała babka na białkach 122

łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml mleka 200 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny dekoracja: skórka otarta z cytryny + posiekane orzechy nerkowca Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję stopniowo cukier cały czas(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę. Składniki lukru mieszam i polewam nim ostudzoną babkę. Dekoruję skórką z cytryny oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego, Klaudia. Dodam tylko, że przepis jest modyfikacją wielu dostępnych przepisów w Internecie oraz w książkach

Mango Papaja
ciasteczka kwiatuszki 125

lentilki no to już w ogóle szał... Składniki: 135 g mąki pszennej 15 g gorzkiego kakao 1 żółtko 100 g masła 50 g cukru pudru 100 g lentilków odrobina lukru lub lukrowy pisak Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem, kakao i żółtkiem. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką(...)blacie i foremką wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce do pieczenia i piec w 200*C około 10 minut. Na środek wystudzonego ciastka nałożyć odrobinę lukru i przyklejać cukierki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nadziana Babka Pomarańczowa Na Białkach 102

mleka w proszku około 3-4 łyżki cukru Nadzienie Czekoladowe: około 1/5 szkl mleka 1 łyżka masła 1i1/2 czubatej łyżeczki kakao 1/3 szkl mleka około 3-4 łyzki cukru Lukier: 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. 2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko(...)robiłam na oko, ale starałam się odtworzyć w pamięci ilości dodawanych składników :) 4. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajmy go na trzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec oblewamy lukrem. Smacznego !!! Źródło Inspiracji  Tutaj Z cyklu "Ciasto na niedzielę" wspólnie wypiekałam z: Joanną Sama słodycz i szczypta chilli Pauliną Smaczne przepisy Joanną Może coś zjemy Joanną Różowa Kuchnia Dorotą

Gotowanie...to proste !
Mazurek migdałowy 192

formy (ok. 20-35 cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch wykładamy równomiernie masę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie lukrem królewskim - przepis znajdziecie tu: lukier królewski

Kulinarne Inspiracje
Skąd pochodzą pączki i faworki? 109

znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen(...)kardamonem. Izraelskie pączki to sufganiyah i są bardzo podobne do naszych, natomiast pączki rosyjskie to ponchiki lub twarogowe kolobki. Znane na całym świecie amerykańskie donuts z dziurką są polewane lukrem w najrozmaitszych kolorach i oprószane różnego rodzaju posypkami

Moja smaczna kuchnia
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 136

wyrosło. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe bułeczki można polać lukrem ( do 150g cukru pudru dodajemy 3 łyżki wody i ucieramy aż powstanie gęsty lepki lukier

Bon appetit mon amie
Sernik krakowski 127

Szczególnie, że zbliżają się święta, a u mnie zawsze w tym czasie gości pieczony sernik. Dzisiaj sernik krakowski, który zawsze musi być z kratką z kruchego ciasta i polany lukrem. Tak robiła moja babcia i ja tak robię. Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997 Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru sól  Masa(...)serowa 1 kg sera twarogowego tłustego 10 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody wszystko razem utrzeć Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować

O kuchni z uczuciem
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z MAKIEM 132

mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pół kostki margaryny szczypta soli 2 puszki masy makowej z bakaliami Helio lukier lub biała czekolada do polania na wierzch Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy(...)kroimy w plastry ok 5 cm grubości, układamy na blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja). Pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie ewentualnie po ostudzeniu polewamy lukrem lub roztopioną białą czekoladą

Z Majeczką w kuchni
Pistacjowa babka na białkach 211

Porcelany Bogucice. 100 g miękkiej margaryny 1 szkl cukru pudru 150 ml mleka 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 białek 70 g pistacji Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru łyżka soku z cytryny Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę(...)formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian aby utworzyły się wzorki. Babkę piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać posiekanymi pistacjami

Smakołyki Asi
Ciasto z kremem migdałowym. 116

Kiedy masa przestygnie zmiksować razem z margaryną, aż powstanie puszysty krem. Na koniec dodać olejek migdałowy. Na biszkopt wykładamy krem migdałowy. Następnie na krem kładziemy herbatniki a na herbatniki lukier  (najprostszy lukier można przygotować mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem). Smacznego

Magia jedzenia.
Puszyste Pączki 183

mąki 1 szklanka cukru 1 kostka drożdży 5 jaj 0,5 szklanki oleju 1-2 łyżki spirytusu lub octu 2 szklanki mleka można dodać aromat waniliowy lub śmietankowy LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Robimy zaczyn: mąkę wsypujemy do miski

Moje Słodkie Piekiełko
Keks herbaciany z rodzynkami 138

herbaty 225 g drobnego cukru trzcinowego 300 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta kardamonu 1 łyżka rumu Lukier: 100 g trzcinowego cukru pudru (ewentualnie biały) kilka łyżeczek soku z pomarańczy Dzień wcześniej rodzynki zalać gorącym naparem z herbaty, przykryć i odstawić. Następnego dnia przesiać mąkę, proszek do pieczenia(...)czas pieczenia wynosił 75 minut, ale piekąc tak długo spiekłam za bardzo spód, dlatego w podanym przepisie skróciłam ten czas. Przestudzony keks przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z pomarańczy

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania