pieczenia 1/2 łyżeczki MASA JABŁKOWA: jabłka 8 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, przyprawa do szarlotki Delecta 1/2 opakowania, duży budyń czekoladowy Delecta 1 opakowanie DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka sok z cytryny, posypka maczek smak truskawkowy z sokiem owocowym Decorada Delecta1 opakowanie, posypka maczek smak mango z sokiem owocowym Decorada Delecta 1 opakowanie obrane(...)minut resztę ciasta rozwałkować cienko i powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim
W Mojej Kuchni Lubiękrólik. Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże blachy ciastek: CIASTKA: 2 wafle Grześki w czekoladzie - razem około 80g 360g mąki pszennej(...)przygotować, trochę więcej TU 250g margaryny - schłodzona z lodówki 1 jajko - schłodzone z lodówki 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru sok z 1/2 limonki 1 łyżka gorącej wody Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej. Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego: Schłodzone składniki - masło
Grunt to przepis!jajka 15 g suchych drożdży 1/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki) 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami(...)poczekać aż wyrosną. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Bułki muszą być rumiane. Po wystudzeniu posmarować ogonki lukrem. bułki słodkie zajączki
O kuchni z uczuciemwypieku: mazurek razowy, owsiany czy łaciaty. W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się na jego udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków
Ciastka - domowe słodkościsobotę! Babkę upiekłam prostą i szybką, intensywnie waniliową i wilgotną. Dodatek jogurtu sprawia, że nie jest mdła, pięknie pachnie i prezentuje się bardzo elegancko otulona grubą warstwą jogurtowego lukru i obsypana zmieloną laską wanilii. C. kiedyś kupił młynek z wanilią, to właśnie jego użyłam do dekoracji. Można jednak zetrzeć laskę wanilii na tarce o drobnych oczkach, efekt będzie podobny. Przepis(...)jajka 150 g cukru 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 275 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ciepłej wody dodatkowo: zmielona laska wanilii Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszysta, delikatna i wilgotna. Z dodatkiem ekstraktu pomarańczowego - pachnie obłędnie. Za sprawą kremowego serka odróżnia się od innych babek i ciast ucieranych ;) Nie może się nie udać :) Udekorowana słodkim lukrem i kolorowymi perełkami. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)łyżką. Formę do babki z kominem dokładnie natłuścić i oprószyć mąką pszenną, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować lukrem i kolorową posypką. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyszklanki mąki pszennej - mielona wanilia lub cukier waniliowy - 25 dag masła lub dobrej margaryny - 5 jaj - szczypta soli - 1 szklanka cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier pomarańczowy: - 5 łyżek cukru pudru - sok z pomarańczy wg. potrzeby, mniej niż 1 łyżeczka 1. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Tłuszcz roztapiamy i studzimy. W misce ucieramy cukier, wanilię i żółtka(...)czas pieczenia ok. 70 minut, po 60 minutach należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest już sucha wewnątrz, ewentualnie wydłużyć czas aż będzie dobrze wypieczona. Gotową wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy migdałami lub skórką pomarańczową
Apetyczna babeczkaIdealne ciasteczka do dekorowania np. lukrem. Nie tracą kształtu podczas pieczenia i nie łamią się, chociaż są bardzo kruche. Ciasto jest delikatne, więc podczas przenoszenia wyciętych kształtów najlepiej pomagać sobie płaskim nożykiem. Nie polecam dodawać więcej mąki niż podałam w przepisie, bo ciasteczka po upieczeniu będą twarde. Składniki na ok. 50 średniej wielkości ciasteczek(...)Delikatnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min. w piekarniku z funkcją grzania góra-dół w temp. 180 st. C. Idealne ciasteczka do dekorowania lukrem królewskim lub masą cukrową
Maślane ciasteczkoCiasto piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy zwykle w keksówce lub tradycyjnej blaszce. Jest idealne z kawą. Ciasto możecie wykończyć ulubionym lukrem, polewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko
Mieszam w Garnkucytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy: - 6 łyżek cukru pudru - sok z cytryny wg. potrzeby, ok. 3-4 łyżeczek 1. Masło z cukrem ubić mikserem, dodać startą skórkę z obu cytryn oraz wyciśnięty sok. Następnie dodajemy(...)babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-65 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej, po wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym
Apetyczna babeczkapszennej, 1 opakowanie drożdży instant (7g), 80 g margaryny, 100 g cukru, 2 jajka, szczypta soli, do posmarowania: 1 jajko, 1/2 słoiczka konfitury owoce leśne Nasze domowe , do dekoracji: lukier i motylki cukrowe. Przygotowanie: W jednym rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. W drugim rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże suche (jeśli używacie drożdży świeżych(...)trochę zostało). Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami różne kształty i też upiec :) Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu drożdżówkę polałam lukrem i posypałam cukrowymi motylkami
Aga w kuchnicytrynowego 3/4 szkl ciepłego mleka 1/4 łyżeczki kurkumy skórka otarta z 1 cytryny 110 g stopionego masła Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder lub lukier do dekoracji babki Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na 30 minut do nasiąknięcia. Następnie odcedzić i dobrze osuszyć. Ciasto: Mąkę wymieszać(...)się zbyt sucha! Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach również z formy i przenieść na kratkę do studzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemasło 250 g żółtka 3 szt cukier 4 łyżki Dodatkowo: masa orzechowa z kawałkami orzechów ( na cały mazurek) polewa dekoracyjna biała i ciemna do dekoracji mazurka( naokoło) Lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny do dekoracji jako pączki bazi Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę(...)teraz wałkujemy prostokąt. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i tak pieczemy spód mazurkowy.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową z kawałkami orzeszków. Roztapiamy gorzka czekoladę i robimy gałązki. Z lukru robimy małe pączki bazi. Na około dekorujemy polewą dekoracyjną ciemna i białą. Mazurek wyszedł pyszny.Tak wygląda w całości , a tak pokrojony
Różowa kuchniaBardzo smaczna babka drożdżowa z dodatkiem kisielu cytrynowego. Miękka, puszysta, żółciutka, rozpływająca się w ustach. Jeszcze lukier nie zdążył zastygnąć, a połowy babki już nie było. Bez mleka i masła. Z delikatną cytrynową nutką. Polecam nie tylko na święta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej(...)minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Wystudzić, udekorować lukrem (np tym ) i dowolną posypką. W towarzystwie wielkanocnej szydełkowej kurki Mięciutka i puszysta w środku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2/3 szklanki ciepłej wody 7 żółtek skórka otarta z pomarańczy rodzynki(...)ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i włożyć do formy wcześniej dokładnie wysmarowaną margaryną bezmleczną. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić, udekorować lukrem z cukru pudru (przepis tutaj ) i posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie