misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii lub aromat.Idealna konsystencja lukru jest wtedy gdy otrzymamy nie cieknący stożek na końcówce miksera.Można dodawać barwników i bawić się w dekoracje :)Idealne na bożonarodzeniowe upominki... Bon Appetit
Pudełko rozmaitościmasła3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)20 g świeżych drożdży3 łyżki cukru1 łyżka rumu lub wódkiduża szczypta soli1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki wodyNa początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Z tego przepisu można przygotować także tradycyjny
Ratunku obiadPiec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia.*Post powstał przy współpracy z marką Sencor
Pasja Smakuspożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier:2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie polukrować pierniczki. Przechowywać je w szczelnym
Z miłości do słodkościszklanki cukru pudruBiałka ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy.Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego.Na dolny pierniczek nakładamy łyżkę lukru i rozprowadzamy, przykrywamy drugim pierniczkiem.Z ostatniego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe! :)Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Czerwona PorzeczkaPowidła zrobione (link tutaj), to czas upiec ciasto z ich dodatkiem i tak padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami, migdałami i, oczywiście, powidłami.Przepis bardzo
Kraina Miodem Płynącałyżką i ciasto gotowe!W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :)Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz.Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem
Kraina Miodem PłynącaWycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. UWAGA!!! Pilnuj czasu, pierwsza partia wyszła mi niestety spalona. Im dłużej w piekarniku, pierniczki wychodzą twardsze. Powtarzamy powyższy punkt(...)wyczerpania się ciasta :).4. Po wystygnięciu, możemy brać się za dekorowanie ciasteczek. I tu mamy wolną rękę, możemy zrobić wszystko co tylko dusza zapragnie ;) Ja wykorzystałem lukier i posypkę .Pierniczki gotowe ;) A jaki dziś utworek ;) ? Skoczny i wesoły, który moim zdaniem powinien zachęcać do zabawy :) Oczywiście utwór z gatunku INDIE FOLK , myślę że pokazuje idealnie cechy
Gotuj Z Muzykąminut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy
Kolizje Smakówpodglądałam je, gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani!Lukrowałam Lukrem Królewskim, a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować
Blondynka Gotujemożna przygotować sobie je już teraz jako słodycze na Święta.Składniki:3,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru100 g masła1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaSkładniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników)+ cukierki do dekoracjiMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce
Ciastkozercyrozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymiLukier: 1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder. Na końcu dodać cytrynę
pieprzny smaczekokoło 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeniniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…Pączki hiszpańskie – składniki:170 g margaryny (około 2/3 kostki)2 szklanki mąki2 szklanki wody6 jajek 1. Do rondelka(...)minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest
UgotujmyTo.plkratkę.7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami.Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com/watch?v=pPsOMGLwJbIPost Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl