lukier - 7892 przepisów (strona:248/527)

PĄCZUSIE TWAROGOWE Z JABŁKIEM-SZYBKIE 118

szczypta soli Dodatkowo: 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 1 łyżka amaretto 1 łyżka soku z cytryny około ½ łyżeczki cynamonu oczywiście można dać mniej lub więcej lub pominąć na lukier około 1 szklanki cukru pudru + 3 łyżki wody , całość mieszamy Wykonanie:   zaczynamy od pokrojenia w grubą   kostkę jabłka, które skrapiamy sokiem z cytryny , następnie dodajemy do niego cynamon

Słodkie zapomnienie
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 181

smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy np. migdałami, orzechami ,kto co lubi pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C gotową choinkę można polać lukrem   ( do ½ szklanki cukru pudru dodać 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny). Inspiracja: http://2smaki.pl/ciasta/makowa-choinka/ i Moje wypieki

Słodkie zapomnienie
Pierniczki 153

minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy pierniczki według uznania. Pierniczki Dekorowanie pierniczków razem z dzieciakami, to świetna zabawa. Pierniczki Każdy na pewno ma jakiś przepis na lukier, ale jak byście nie mieli polecam mój przepis http://pomyslowakuchnia.pl/chatka-i-choinki-z-piernika/     Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Rogale Marcińskie z białym makiem 267

suchych drożdży (2 saszetki)* 3 łyżki cukru ½ łyżeczki soli 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 230 g masła Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Lukier: ¾ szklanki cukru pudru sok z ½ cytryny 2-3 łyżki wrzątku Nadzienie z białego maku: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g całych migdałów 100 g mielonych

Food Square
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 152

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze

AleTorcik
Papatacze 178

Dziś propozycja z innej beczki. Na razie zostawiam przetwory i piekę ciastka drożdżowe. Są to papatacze z wielką ilością bakalii i polane lukrem. Moi chłopcy brali po kilka za jednym zamachem, pilnowałam tylko by nie najedli się gorących. Z tej ilości składników wyszło mi 3 duże blachy. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 323

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru

AleTorcik
Muffinki cytrynowe – najlepsze – wersja bez miksera 181

ciastem). Dodatkowo zamieniłam masło na olej, więc jest zdrowiej :) Tę wersje Muffinek cytrynowych dla odmiany podaję z lekko osłodzoną bitą śmietaną, ale pamiętajcie, że możecie także posmarować ciepłe muffinki lukrem cytrynowym (tak jak to zrobiłam w poprzedniej wersji Muffinek cytrynowych ). Obie wersje są przepyszne! The post Muffinki cytrynowe – najlepsze – wersja bez miksera appeared first on Moja Delicja - Przepisy

Moja Delicja
Kokosowe ciasto z jabłkami 182

cieście układamy przygotowane wcześniej jabłka. Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. W miseczce ucieramy mleczko kokosowe z cukrem pudrem. Gotowym lukrem polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. --> Smacznego Notatki Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Post Kokosowe ciasto z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Pączki 143

ciasta drożdżowego uformowany w lekko spłaszczoną kulę usmażony w głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków

Marta Gotuje
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 309

Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej

Moja Delicja
Piernikowe inspiracje 225

miłej zabawy przy lukrowaniu :) Pierniczki z melasą- idealne do foremek z wzorkiem. Pierniczki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika Pierniki serca w rozmiarze XXL Pomarańczowe pierniczki z lukrem Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki Niebiańskie pierniczki nadziewane Dekorowanie pierników? Nic prostrzego!  DUŻE PIERNIKOWE GWIAZKI NA PREZENT LUB CHOINKĘ  PIERNIKOWE SERCA NA CHOINKĘ PIERNIKOWE GWIAZDKI NA CHOINKĘ PIERNICZKI

DefinicjaSmaku
Pierniczki na drożdżach 206

minut (nie piec zbyt długo bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do wystudzenia i ozdobić wedle uznania. Ja zrobiłam lukier cytrynowy i ozdobiłam razem z ciocią posypką kolorową i cukrowymi śnieżkami

Motylkowa Kuchnia
Czekoladowa babka jak ta lala 180

kawki i herbatki, przepis szybki i łatwy - czyli taki, który lubicie najbardziej! :) Na zewnątrz baba (jak każda :)) potrzebuje dodatków. :) U mnie jest to polewa z waniliowego lukru i malinki. Wnętrze zaś naszej piękności to istne cudo - lekko wilgotne, lekkie i puszyste, kawałki czekolady (u mnie gorzkiej), rozpływające się w ustach ... Sama słodycz i piękno ... Tylko schrupać taką ślicznotkę! :) Składniki

Garniec Magalie
Przepyszne ciasto z ajerkoniakiem ( advocatem ) i malinami 197

Ciasto musi się lekko zarumienić i wyrosnąć. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak będzie suchy po wyjęciu z ciasta to znaczy, że jest gotowe. Zostawić w blaszce do ostudzenia. Zrobić lukier z cukru pudru i odrobiny gorącej wody i wylać na górę ciasta. Pokroić na małe kwadratowe kawałki i podawać. Jest super

Kuchnia Pokoleń