lukier - 7892 przepisów (strona:245/527)

Jagodzianki 134

Wyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji(...)Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych InspiracjiPost Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 469

luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznikSkładniki:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru2 łyżeczki

UgotujmyTo.pl
OBRZYDLIWIE PYSZNE BABECZKI Z GLISTAMI NA HALLOWEEN 183

masła2  duże jajka0,5 szklanki ciepłego mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowegoSKŁADNIKI NA KREM:250 g mascarpone3 łyżeczki cukru pudruodrobina zielonego barwnika spożywczegoDO DEKORACJI:lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistymlub żelkowe dżdżownice (np. Haribo)WYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, cukier(...)maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek.KREM:W międzyczasie przygotuj krem.Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym.DEKORACJA:Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic.Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż ozdobnie glisty

Słodko-Słony Świat Ilony
KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI 159

nadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą i za pomocą tejże czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na około 10 babeczek):3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego kakao3/4

Słodko-Słony Świat Ilony
Buty Mikołaja 122

margaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji:1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytrynyW rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać(...)tutaj) i wykrawać kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2). Miłej zabawy

Świat Ciasta
Donuts pieczone w piekarniku 146

mąki pszennej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 170 ml mleka 50 g rozpuszczonej margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji:lukier posypki cukroweJakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje(...)blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc. Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki, żeby wyszło ich troszkę więcej i zamiast cukru pudru do posypania zastosowałam różnokolorowe lukry. Efekt - rewelacja :) Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować

Świat Ciasta
Bananowe muffinki z szafranem 174

muffinki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju2 jajka 2,5 szklanki mąkiłyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru2 banany4 g szafranuSkładniki na lukier:15dkg cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki gorącej wodyTym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać(...)całość ponownie dobrze wymieszać.Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Źródło: smacznemuffiny.blox.pl

Świat Ciasta
Norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe 140

fot.1), przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, a następnie wypełnić budyniem (fot.2).Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Polukrować bułeczki za pomocą pędzelka, i od razu

Świat Ciasta
Pączki 203

odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor (fot.3). Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przygotować lukier z cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody. Posmarować nim pączki (fot.4).Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Smacznego

Świat Ciasta
Piernikowe choinki 3D 164

Sprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie nam się łączą (fot.3). Tak wycięte pierniczki (porozkładane na płasko) zostawiamy do wystygnięcia.Po tym czasie z cukru pudru i odrobiny wody należy przyszykować lukier, którym z pomocą małego pędzelka, pokryć krawędzie choinek (fot.4). Następnie, póki jeszcze lukier nie zastygnie posypać je białą, cukierkową posypką.Miłej zabawy :)Źródło przepisu na pierniczki: cukierniczekreacje

Świat Ciasta
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 256

sprawdzamy na środku ciasta).Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie okrawamy delikatnie boki i zdejmujemy obejmę. Przekładamy ciasto na talerz i pozostawiamy do schłodzenia.Ja polukrowałam delikatnie wierzch ciasta migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi migdałami (to dopełniło całości).Wszystko razem dało niesamowicie pyszny smak.Do miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewać delikatnie kremówkę, do porządanej(...)konsystencji. Puder trzcinowy ropuszcza się troszkę trudniej niż zwykły ale daje się rozprowadzić na gładką masę, no i jest trochę zdrowszy. Gotowym lukrem polukrować delikatnie ciasto i posypać kawałkami migdałów.Smacznego :-)Polecam także makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką (nasz ulubiony), struclę makową (na mące orkiszowej)  oraz makowiec japoński bezglutenowy

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 170

układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 min w 180 st. C.Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier.Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych

Ostra na Słodko
Ciastka budyniowe 328

można użyć malinowego lub czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka)3 jajka1/2 torebki proszku do pieczenia35 dag masła50 dag mąki tortowej25 dag cukru pudruDodatkowo:marmolada do sklejania ciastekczekolada lub lukier do dekoracjicukier puderZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość(...)Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 10 -12 minut. Kiedy wystygną dowolnie udekorować. Można sklejać po dwa marmoladą lub tylko oblać czekoladą albo lukrem

Praktyczna pl
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 222

tymi smakami, które są punktem przewodnim w świątecznym klimacie. Aby osłodzić życie tym, którzy cukru potrzebują więcej kombinowałyśmy z "ubrankami" dla naszych pierników. Powstało więc kilka wariantów:1. Lukier do dekorowania:- 2 szklanki cukru pudru,- 2 białka,- sok z połowy cytryny,/Jest "szybkozastygający", kremowy, gęsty, ale podatny na działania. Można nim wyczarować różnego rodzaju wzorki. Nałożenie nawet bardzo grubej(...)warstwy (bądź kilku warstw) jest możliwe. Nie możemy narzekać na kruszenie, łamanie się czy odklejanie od pierników. No i... mieni się mikro-kryształkami jak śnieg! :)2. Lukier do oblewania lub moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania