masła, roztopionego1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki zmielonego cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego1/2 łyżeczki zmielonego imbiru1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych goździkówPolewa (lukier):3/4 szklanki cukru pudrusok z połowy cytryny 1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree(...)dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis
UgotujmyTo.plmnie z połowy cytryny, bo lubię kwaskowy, ale można dodać tylko kilka kropel), wymieszać na gładką masę i wyregulować gęstość dodając odrobinę gorącej wody. Jeśli nam wyjdzie lukier za rzadki to dosypać cukru pudru i oczywiście dobrze mieszać, żeby była gładka masa. Polać wystudzone drożdżówki.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Drożdżówki
UgotujmyTo.plpiły tłuszczu przy niskiej temperaturze. Po wyjęciu układać na ręczniku papierowym a następnie układać do wystudzenia. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Pączki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plodstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać
UgotujmyTo.plWyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji(...)Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych InspiracjiPost Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plluźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznikSkładniki:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru2 łyżeczki
UgotujmyTo.plmasła2 duże jajka0,5 szklanki ciepłego mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowegoSKŁADNIKI NA KREM:250 g mascarpone3 łyżeczki cukru pudruodrobina zielonego barwnika spożywczegoDO DEKORACJI:lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistymlub żelkowe dżdżownice (np. Haribo)WYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, cukier(...)maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek.KREM:W międzyczasie przygotuj krem.Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym.DEKORACJA:Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic.Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż ozdobnie glisty
Słodko-Słony Świat Ilonynadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą i za pomocą tejże czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na około 10 babeczek):3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciemnego kakao3/4
Słodko-Słony Świat Ilonymargaryny 30 dag mąki 1 łyżeczki sody 1/3 torebki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczka kakao 1 jajka 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier do dekoracji:1 białko 25 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytrynyW rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać(...)tutaj) i wykrawać kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2). Miłej zabawy
Świat Ciastamąki pszennej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 170 ml mleka 50 g rozpuszczonej margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji:lukier posypki cukroweJakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje(...)blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc. Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki, żeby wyszło ich troszkę więcej i zamiast cukru pudru do posypania zastosowałam różnokolorowe lukry. Efekt - rewelacja :) Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować
Świat Ciastamuffinki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju2 jajka 2,5 szklanki mąkiłyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru2 banany4 g szafranuSkładniki na lukier:15dkg cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki gorącej wodyTym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać(...)całość ponownie dobrze wymieszać.Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Źródło: smacznemuffiny.blox.pl
Świat Ciastafot.1), przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, a następnie wypełnić budyniem (fot.2).Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Polukrować bułeczki za pomocą pędzelka, i od razu
Świat Ciastaodstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor (fot.3). Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przygotować lukier z cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody. Posmarować nim pączki (fot.4).Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Smacznego
Świat CiastaSprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie nam się łączą (fot.3). Tak wycięte pierniczki (porozkładane na płasko) zostawiamy do wystygnięcia.Po tym czasie z cukru pudru i odrobiny wody należy przyszykować lukier, którym z pomocą małego pędzelka, pokryć krawędzie choinek (fot.4). Następnie, póki jeszcze lukier nie zastygnie posypać je białą, cukierkową posypką.Miłej zabawy :)Źródło przepisu na pierniczki: cukierniczekreacje
Świat Ciastasprawdzamy na środku ciasta).Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie okrawamy delikatnie boki i zdejmujemy obejmę. Przekładamy ciasto na talerz i pozostawiamy do schłodzenia.Ja polukrowałam delikatnie wierzch ciasta migdałowym lukrem trzcinowym i posypałam rozdrobnionymi migdałami (to dopełniło całości).Wszystko razem dało niesamowicie pyszny smak.Do miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewać delikatnie kremówkę, do porządanej(...)konsystencji. Puder trzcinowy ropuszcza się troszkę trudniej niż zwykły ale daje się rozprowadzić na gładką masę, no i jest trochę zdrowszy. Gotowym lukrem polukrować delikatnie ciasto i posypać kawałkami migdałów.Smacznego :-)Polecam także makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką (nasz ulubiony), struclę makową (na mące orkiszowej) oraz makowiec japoński bezglutenowy
Smaczne Zdrowe