śliwek suszonych · kieliszek wódki · powidła śliwkowe · lukier kolorowy lub polewa czekoladowa · płatki migdałów Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową(...)rozwałkować i stworzyć z niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie motylków. Ciasteczka piec przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie ozdobić je lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych posypek. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok. Kruche ciasto
Mania Gotowaniawałka" , kroimy na tzw. ślimaki, odcinamy nożem nasze bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 35 -40 minut w temp. 220 stopni C. Smacznego! Pozdrawiam ;-) Buziaki! Możecie polać lukrem Przepis na lukier cytrynowy 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego 1-2 łyżki soku z cytryny Ucieramy w miseczce, polewamy bułki
SMYKWKUCHNIżółtko domowy cukier z wanilią do smaku Nadzienie porzeczkowe: Dżem z Czarnej Porzeczki ( u mnie domowy w nazwie macie ukryty link do przepisu ) Dodatkowo: lukier cukier perlisty kruszonka Zarówno słowo lukier i kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek
Blondynka Gotujekilka, np. tort - lalka barbi, tort lego, ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram się jak mogę i doskonalę niełatwą sztukę(...)zdobienia kremem. Dziś właśnie chciałabym pokazać Wam tort bez grama lukru plastycznego. Cała dekoracja to krem, owoce i czekolada. Moim zdaniem wyszło naprawdę super i chociaż tort nie był wcale idealny, to podobał się zamawiającym. Wiem też, że bardzo smakował, a to dla mnie liczy się najbardziej :) Chcecie go zobaczyć? Tort śmietankowo-owocowy z cytrynową nutą (przepis na wysoką tortownicę
Ratunku obiadzmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puder aż lukier się zagęści. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać posypką
Ze smakiem i z pasjąłyżek cukru pudru Do kremu śmietankowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone cukier puder do smaku 4,5 łyżeczki żelatyny zielony barwnik Do dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt (ten sam co w torcie LEGO): Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy(...)ozdobiłam, wyciskając krem z dołu do góry tak, by lekko wystawał ponad krawędź tortu, i imitował trawę, a wierzch pokryłam po prostu małymi rozetkami. Całość ozdobiłam przygotowanymi wcześniej z lukru plastycznego biedronkami, listkami i kwiatami (a jako, że tort był na urodziny, to również stosownym napisem), wciskając dekoracje lekko w krem. Trzymały się zaskakująco dobrze, a krem był sztywny, ładnie
Ratunku obiadgodziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis wyżej, masa plastyczna, perełki cukrowe, maczek cukrowy, cukier
kolorowotorcikowogrubość 5mm, wycinamy dowolne kształty.Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut.Upieczone ciasteczka dekorujemy, tak jak nam fantazja podpowiada :)Ja dekorowałam produktami firmy r. Oetker.Użyłam lukier w tubce, domowy lukier do lukrowania ciast i ciasteczek, kolorowe pisaki oraz wszelkie posypki, jakie tylko miałam
kolorowotorcikowozimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Do dekoracji: 1/3 puszki kajmaku gotowego mielone orzechy gotowe dekoracje, np motylki czekoladowe kolorowe pisaki lub lukier inne - wedle uznania Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać(...)łatwiej nałożyć go na ciasto. Tak przygotowany kajmak, wylać na kruche ciasto. Wierzch udekorować wedle uznania. Ja przykleiłam kurczaczka z kruchego ciasta, boki obsypałam mielonymi migdałami. Zrobiłam napis z lukru i przykleiłam motylki czekoladowe. Smacznego
kolorowotorcikowomoże być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej ponadto: gęsty dżem, u mnie winogronowy do dekoracji: płatki migdałów lukier inne dodatki Wykonanie: WERSJA 1 Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać(...)nożem. Dwa jednakowe placki upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciepłe blaty przełożyć dowolnym, gęstym dżemem. Pozostawić do ostygnięcia. Mazurka udekorować wedle uznania. Ja swojego udekorowałam lukrem i ciasteczkami kruchymi. Smacznego
kolorowotorcikowoszklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50-70 ml rumu - najlepiej ciemnego Lukier:1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wody, łyżka soku z cytrynyWykonanie:Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże pokruszyć, rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodając pół łyżeczki cukru i około(...)lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem.Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową. Smacznego
kolorowotorcikowoChyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne. Przepis stąd , choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej. . Składniki na muffinki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka sok i skórka(...)otarta z jednej cytryny aromat cytrynowy Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowywania: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 25 minut
Pasja Smakudrożdży 500 g mąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki ciepłej wody 2 łyżki masła 2 łyżki margaryny 3 żółtka 60 g cukru szczypta soli olej do smażenia Na lukier: cukier puder odrobina wody sok malinowy do zabarwienia kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Drożdże zalać ciepłą wodą i wymieszać z łyżką cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce(...)Rozgrzać olej i wrzucać na niego krążki - nie za ciasno, bo jeszcze urosną. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Z cukru pudru, wody i soku przygotować potrzebną ilość lukru. Maczać w nim ostudzone donaty i każdy udekorować posypką
Pasja Smakubloga Czekoladą utkane. Składniki: 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego masła 2 jajka 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: gotowa polewa rozpuszczona czekolada lukier kolorowe posypki cukier puder Wykonanie: Drożdże rozrobić z cukrem i odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozrobione drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki(...)układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i jeszcze na 30 minut odstawić do wyrośnięcia. Donaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 10 minut. Ozdabiać lukrem lub czekoladą i różnymi posypkami według uznania
Pasja Smakujest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała.6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha.Przepis na lukier:- cukier puder trzcinowy (lub zwykły)- kilka kropli olejku migdałowego- kremówka1. Do pudru dodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji)Jest to nasz ulubiony(...)lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego. wersja wielkanocna wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...) Smacznego
Smaczne Zdrowe