lukier - 7892 przepisów (strona:200/527)

Piernik staropolski 108

stopniach. Po wystudzeniu blaty przekładamy powidłami lub marmoladą, cały piernik obciążamy np. grubą książką i odstawiamy na kilka dni by zmiękł. Piernik dekorujemy polewą czekoladową, roztopioną czekoladą lub lukrem. Możemy dodatkowo obsypać go orzechami.   By upiec pierniczki dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, wycinamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy  około(...)minut w 180 stopniach. Pierniczki dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem

Smak mojej kuchni
Babka serowa 108

100g kremowego serka twarogowego 3 jajka skórka otarta z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli   Dodatkowo: lukier lub cukier puder do dekoracji   Wykonanie:  Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Wbijamy po 1 jajku miksując(...)tylko do połączenia. Masę przekładamy do formy, natłuszczonej i obsypanej mąką. Babkę pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Studzimy na kratce, po wystudzeniu dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pączki serowe na drożdżach 126

dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu. Polecam! Pączki serowe na drożdżach Składniki na 20 małych pączków: 2-2,5 szklanek mąki krupczatki 300g półtłustego twarogu, zmielonego(...)stopni. Na rozgrzany olej wkładamy wyrośnięte pączki, smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy na papierowych ręcznikach. Po przestudzeniu pączki naziewamy ulubionym dżemem lub marmoladą, dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Ciasto z masą cytrynową 201

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 1 szklanka cukru pół kostki masła cukier waniliowy sok z jednej cytryny pół szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny Wiórki kokosowe do posypania Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier(...)zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej wody z cukrem i masłem. Ugotować jak budyń. Ciasto przekroić na pół i przełożyć ciepłą masą. Wierzch ciasta polac lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

kuchnia doski
Wiosenne herbaciane ciasteczka 158

środkowy poziom). Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasteczek i piekarnika. Ciasteczka należy obserwować (powinny mieć ładnie zarumieniony spód). Zdejmujemy z blaszki gdy ostygną. Podajemy bez dodatków lub z lukrem. U mnie dziś wersja wzbogacona – ciasteczka popsikałam żółtym sprey’em do ciast, na wierzch dodatkowo posmarowałam pomarańczowym lukrem (sok z pomarańczy z trzcinowym cukrem pudrem) i posypałam strzelającą

Słodkie okruszki
Pączki najlepsze. 175

Nazywam je najlepsze, bo jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają.  Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień.  Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo.  Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam(...)usmaży nam pączki- w środku zostaną surowe, a olej za mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier cytrynowy  1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe jeszcze pączki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
pyszny pieczony sernik z suszonymi morelami na biszkoptach... 157

szklanka, twaróg 1 kg/wiaderko, serek twarogowy śmietankowy 50 dag, budyń waniliowy 2 opakowania, kasza manna 4 łyżki, olejek pomarańczowy 4 krople, olej rzepakowy 4 łyżki, biszkopty okrągłe 200 gram, lukier biały - w opisie, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram składniki temperatura pokojowa = suszone miękkie morele rozdrobnić w rozdrabniaczu, jeśli są twarde to wymoczyć je w letniej wodzie 30 minut żółtka, cukier(...)wystudzenia, najlepiej na całą noc z formy silikonowej wyjąć sernik, duży jest w formie do zabrania, 1 szklanka pudru cukru, śmietana 1 łyżka, olejek pomarańczowy 2 krople wymieszać na lukier, posmarować wierzchy sernikówm posypać skórką pomarańczową - sernik jest po prostu pyszny...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki jabłecznik 280

gęstej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Do posypania jabłek: - mielony cynamon, goździki i cukier kryształ Dodatki i przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl Dodatkowo: - cukier puder lub lukier 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy jedną część ciasta(...)wierzch nakłuwamy widelcem aby jabłka mogły odparować podczas pieczenia. 3. Ciasto pieczemy 180 C. przez ok. 40-50 minut, aż będzie rumiane. Gorący jabłecznik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Apetyczna babeczka
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 222

sera (twarogu) 18 białek 500 g cukru 5–6 łyżek śmietany 150 g masła 4 łyżki mąki pszennej smażona skórka pomarańczowa i rodzynki wg uznania skórka otarta z cytryny lukier: 450 g cukru pudru 6 łyżek soku z cytryny 4 łyżek wrzątku Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na wielkość brytfanki (dla mnie ułatwieniem było wyłożenie(...)być papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 1h i 10 minut (grzałka góra-dół) lub 1,5 h (grzałka dolna). Po wystudzeniu polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. W tym celu cukier puder ucieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny łyżką lub drewnianą kulą.   Sernik biały - kuchnia podkarpacka Zapraszam również

Trzeci talerz
Babka kakaowo-makowa 156

szklanki oleju 0,5 szklanki suchego maku 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu olejek migdałowy: kilka kropel Do dekoracji cukier puder lub lukier wg uznania Przygotowanie: W misce utrzeć mikserem margarynę z cukrem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet(...)zostaje bez dodatków. Ciasto wyłożyć warstwami do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Piec około 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować lukrem lub cukrem pudrem.     Babka jest puszysta, delikatna a dzięki olejowi nie jest sucha

W garach u Gosi
Babka z białek w makowe kleksy 162

tortowej 20 dag masła 20 dag cukru 180 ml ciepłego mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku 1 cytryna 16 g cukru waniliowego Szczypta soli Lukier lub dowolna polewa do dekoracji Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas miksując wsypujemy partiami(...)wciskać makowe kleksy. Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Całkiem zimną dowolnie udekorować polewą lub lukrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Makowiec zawijany 230

świeżych drożdży 120 g drobnego cukru 160 g masła, roztopionego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 5 żółtek (temp. pokojowa) 200 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka szczypta soli Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru 5 łyżek wrzątku 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy Dodatkowo: 1 białko, ubite CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej(...)się zarumienią (możemy delikatnie naciąć papier, żeby sprawdzić). Wyciągamy, nacinamy papier, rozchylamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Cukier puder zalewamy 5 łyżkami wrzątku, dokładnie mieszamy. Rolady dekorujemy przygotowanym lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Gotowe

My Culinary Art
Babka herbaciana 146

masła - 1/2 szklanki mleka - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżeczek herbaty zaparzonej w 1/2 szklance wody, ja użyłam  Rooibos Amore - szczypta soli - mielona wanilia Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki naparu z herbaty, ilość herbaty dawkujemy podczas ucierania cukru pudru 1. Masło ucieramy na gładką masę, można mikserem. Jaja wbijamy do miski, dodajemy wanilie z cukrem(...)Formę na babkę smarujemy olejem i posypujemy mąką, wlewamy przygotowaną masę. Babkę pieczemy w 190 C, przez czas ok. 60-70 minut. Zanim babkę wyłączymy robimy test suchego patyczka. Lukier: Cukier puder dajemy do szklanki i dodajemy po kilka kropel naparu z herbaty, kręcimy łyżeczką jak kogel - mogel, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość polewamy przestudzoną babkę z wierchu

Apetyczna babeczka
Cytrynowa, wilgotna babka 138

babkę, to naprawdę polecam ten Babkę możemy upiec jedną dużą lub zrobić kilka mniejszych. To, czym potraktujemy naszą babę to też rzecz indywidualna. Niektórzy uznają tylko babki z lukrem inni z cukrem pudrem, tak więc zrób jak lubisz Mi niestety zabrakło cukru pudru i mój lukier wyszedł nader nędzny. Wasz na pewno wyjdzie rewelacyjny Drukuj Cytrynowa, wilgotna babka Składniki

Mieszam w Garnku
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 161

przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem Składniki jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej  1 szklanka naturalnego jogurtu 200 g drobnego brązowego cukru np. Demerara (jeśli(...)kominem lub keksówki. Piec przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem lub polewą czekoladową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania