lukier - 7892 przepisów (strona:198/527)

Babka parzona 139

wiem jeszcze jak długo utrzymuje świeżość, ale zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam lukrem, ale myślę, że jest tak pyszna, że nie trzeba jej dosładzać. Jedynie cukrem pudrem troszkę posypać dla ładniejszego wizerunku :) Przepis zaczerpnięty z książki " Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" Zofia Wieczorek-Chełmińska Składniki(...)wylać wyrobione ciasto, przykryć ponownie ściereczką. Odczekać do momentu aż ciasto ładnie wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C i piec ok. 45 minut. Piekłam na samym dole piekarnika. Polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Babka Wielkanocna piaskowa 168

aromatu cytrynowego 2 łyżki oleju masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm) do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego Przygotowanie babki: Smaruję masłem formę. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo do ubitych białek(...)aromat cytrynowy. Gotowe ciasto wlewam do formy. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję. Przygotowanie lukru: Mieszam ze sobą energicznie cukier puder i mleko, dodaję aromat, polewam babkę i posypuję skórką i migdałami. Smacznego! (przepis pochodzi z gazety TeleTydzień, kwiecień 2017, lekko go zmodyfikowałam zamiast

Zasmakuj Kuchni
Mazurek krówkowy z orzechami włoskimi 196

Prostszego mazurka nie znajdziecie! Jedno co trzeba tu przygotować to kruche ciasto. Masa krówkowa jest z puszki, a dekoracja to po prostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy(...)się ją rozprowadzało po cieście. Wyłożyć ją na ostudzony spód ciasta, wyrównać szpatułką. Mazurka udekorować połówkami orzechów włoskich. Z cukru pudru (3 łyżki) i odrobiny soku z cytryny utrzeć lukier, przełożyć go do tutki z papieru do pieczenia i wykonać napis "Alleluja". Ciasto schłodzić w lodówce, by masa krówkowa dobrze się kroiła. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Wielkanocne babeczki 214

Dziś przepis na babeczki wielkanocne. Same w sobie są proste i smaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier to prawdziwa bomba kaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę

Kulinarne Inspiracje
BABECZKI WIELKANOCNE JOGUTROWO- CYTRYNOWE 164

muffinki. Piec ok 20-25 min w 180 st.C.. lekko przestudzić,wyjąć z foremek i położyć górą do dołu - można je delikatnie ściąć jeśli wyrosną zbyt duże.   Lukier   ok 200 g cukru pudru sok z 1 cytryny Cukier puder zmiksować z sokiem, jeśli jest zbyt gęsty dolać soku z cytryny,jeśli zaś za rzadki dosypać cukru pudru(...)Ostudzone babeczki polać lukrem,ozdobić wg upodobania

Niespełnione zdolności kulinarne
Babka herbaciano-cytrynowa 118

naparu herbacianego - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny - 80 g rodzynek - margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy lukier - 120 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Herbatę wlewamy do garnka, dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy(...)dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Wystudzoną babkę polewamy utartym lukrem

Zainspirowana w kuchni
Kulicz, babka wielkanocna. 117

temp. 100 stopni, wstawić puszki i piec 10 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 25 minut. Po ostudzeniu wyjąć babki z puszek i udekorować lukremLukier 3/4 szkl. cukru pudru utrzeć na gładką masę z 1 łyżką wody i 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy. * Składniki na ok. 6 puszek o pojemności

Codziennik Kuchenny
Babka karbowana jogurtowa. 115

mały cukier waniliowy 35 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 średniego jabłka lub 1 małe 1/2 cytryny 1 szklanka oleju lukier lub polewa i kolorowa posypka do dekoracji Sposób wykonania :   M ąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce(...)przelej do karbowanej formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C przez około 50 minut. Po wystudzeniu babkę oblej polewą, lukrem i posyp kolorową posypką.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Babka cytrynowa na piwie 152

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 ml piwa cytrynowego skórka otarta z 2 cytryn 4 jajka 250 ml oleju 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem oraz olej. Do połączonych składników, dodać piwo(...)gładka i jednolita. Ciasto przelać do dużej, natłuszczonej formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, Udekorować lukrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Mazurek orzechowo - kajmakowy z bakaliami 161

prawdziwą wanilią 20 gramów suszonej żurawiny 20 gramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę(...)brzegi mazurka. Resztę kremu zostaw na wykonanie gniazdka. Żurawinę i rodzynki odsącz na sitku, posyp nimi wierzch mazurka. Następnie wypełnij wierzch masą kajmakową. Wstaw mazurek do lodówki do stężenia. Lukier czekoladowy przełóż do pisaka cukierniczego. Namaluj nim drzewo. Z zielonej masy cukrowej zrób małe listki. Udekoruj nimi gałęzie drzewa. Następnie zrób gniazdko. Na koniec, zanim jeszcze krem zastygnie, umieść

Garniec Magalie
Mazurek z białą czekoladą i dżemem malinowym 148

Wielkanocy coraz mniej czasu, a tradycyjnie na świątecznych stołach poza babami wszelkiej maści, pojawiają się kolorowe mazurki z lukrem, kajmakiem, czekoladą i marcepanem. Zwykle tak słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji(...)mazurka miała być nagrodą za 40 dniową wstrzemięźliwość w jedzeniu podczas wielkiego postu, stąd tradycja podawania go na Święta Wielkanocne.  Do mojego mazurka przemyciłam mąkę pełnoziarnistą, a zamiast lukrem czy kajmakiem pokryłam  go malinowym dżemem i białą czekoladą. Zniknął w oka mgnieniu i nie doczekał Wielkanocy, więc polecam:)  Składniki: Spód: 100 g mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
Babka serowa 121

Składniki: 400 g tłustego twarogu 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 175 g masła 3 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny lukier: cukier puder, mleko, dowolny aromat (u mnie cytrynowy) Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać partiami ser i dokładnie wymieszać(...)Gotowe ciasto przełożyć do formy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka). Gdy wystygnie przygotowujemy lukier z podanych składników i polewamy nim babkę

My simple kitchen
cytrynowe babeczki do koszyczka 159

urośnie) i piec w 180*C do suchego patyczka.  Po upieczeniu odczekać kilka minut i wyjąc babeczki na kratkę.  Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i barwnikiem. Lukier musi być dość gęsty, rzadki spłynie razem z posypką. Wystudzone babeczki polać lukrem i posypać posypką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 121

opakowanie suszonych drożdży  1 jajko  1/2 szklanki oleju rzepakowego  1/4 szklanki cukru  szczypta szafranu  1/2 szklanki mleka  1/2 szklanki żurawiny suszonej  Lukier: 1 szklanka cukru pudru  kilka łyżek soku z cytryny  ulubiona posypka  Mleko i olej podgrzewam delikatnie. Mąkę przesiewam, mieszam z drożdżami, szafranem i cukrem. Dodaję mleko z olejem(...)stopni. Wyrośniętą babkę piekę przez 45 minut, jeśli ciasto umieściłam z jednej duże formie lub 35 minut jeśli są to dwie mniejsze formy. Studzę na kratce upieczoną babkę. Składniki lukru mieszam i polewam nim ciasto. Na końcu dekoruję ulubioną posypką.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pierożki serowe z jabłkami 113

ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy zmieszać z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskać gładką, gęstą

Różne smaki w kuchni