łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: Śliwki (połówki) 1 łyżka cukru Kruszonka: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru Lukier: cukier puder (ok. 1/3 szklanki) ucieramy z odrobiną soku z cytryny Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą(...)stopni C. Drożdżówkę ze śliwkami pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Samo ciasto nie jest słodkie więc dodatkowo smarujemy je lukrem, możemy też posypać je cukrem pudrem. Smacznego! The post Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców (truskawek, borówek, malin lub jeżyn) lukier: 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodać jogurt i miksować jeszcze przez(...)część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia). Ciepłe ciasto polać lukrem (cukier puder wymieszać z wodą
Bullioborówkami. 400 g jogurtu greckiego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g okrągłych biszkoptów 2 szklanki borówek lukier: 4 łyżki pudru cukru 1 łyżeczka masła 3-4 łyżki gorącej wody Tortownicę o średnicy 26 cm włożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Oddzielić żółtka(...)szklanki borówek,delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 60 - 70 minut. Składniki lukru wymieszać razem. Wystudzony sernik polukrować i udekorować pozostałą resztą borówek. Polecam również http://elka72.bloog.pl/id,342475836,title,Jogurtowiec-ala-sernik-z-malinami-i-nektarynka,index.html http://elka72.bloog.pl/id,344391360,title,Limonkowy-jogurtowiec-ala-sernik-z-bananem-i-gruszka,index.html
Kolorowa kuchnia ElkiMarchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :) Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków(...)około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort i przekładamy serkiem. W kubku mieszamy łyżeczką sok z cytryny oraz cukier puder. Tak powstałym lukrem polewamy ciasto. Smacznego
ChilliJemyDużo ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, dodać śmietanę, pokrojone drobno masło, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto na gładką masę za pomocą rąk. Zlepić w kulę, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na mniejsze(...)papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Pierożki muszą się podpiec na złoty kolor. Tak samo piec pozostałe pierożki. Ostudzone pierożki polać lukrem. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody. Smacznego
Kuchnia Pokoleńżółtko ok. 200 g mleka 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru z wanilią nadzienie: 150 g serka waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 szklanka lukier: 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: -Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać po jednej łyżce cukru, mąki i ¼ szklanki mleka. -Zaczyn wymieszać(...)odstawić do wyrośnięcia bułeczek /ok.30-40 minut/. -Jagodzianki piec ok.35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C. -Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i otrzymanym lukrem udekorować przestudzone bułeczki. Bułeczki doskonale smakują w plenerze.....tak więc
Zakamarki mojej kuchnioraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam Ciasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach
Pysznosci Babci BasiMasło – 120 g Wanilia – 1 laska Żółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Rodzynki – 50 g Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania formy Składniki - lukier: Cukier puder - 4 łyżki Sok z 1 cytryny Migdały, żurawina do posypania Wykonanie: Mleko podgrzewamy z nasionami laski wanilii i masłem, tak aby się roztopiło. W misce ucieramy drożdże z 2 łyżkami(...)masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 15-20 minut, po czym pieczemy przez około 450-50 minut w 180 stopniach. Wykonanie - lukier: Cukier puder rozpuszczamy w soku z cytryny i polewamy nim dobrze wystudzoną babkę. Następnie posypujemy płatkami migdałów i żurawiną
Kuchnia Bon Appetitpapierem do pieczenia formie. Ten sam zabieg powtarzamy przy drugiej porcji. Pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby powstał lukier. Smarujemy lukrem wypieczone bułeczki. Smacznego
ChilliJemycukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier: 2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie śmietanę Do mleka wsypać 1/2 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować(...)jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto Zjadamy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comforemki w kształcie śnieżynek :-) Z ciasta na pierniki z tego przepisu http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/04/pierniczki-wielkanocne-przepyszne.html wycinamy po 3 sztuki każdej wielkości gwiazdkę. Pieczemy. Następnie gwiazdeczki ozdabiamy według własnego uznania lukrem królewskim-tym na bazie białka,ponieważ jest on najtrwalszy i najpiękniej wygląda. Gdy ozdobione gwiazdki wyschną zaczynamy konstruować choinkę. WAŻNE do sklejania choinki należy przygotować gęstszy lukier Zaczynamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanki wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka śmietany (gęstej; płaska) Dodatkowo: marmolada różana (użyłam z Dagomy ; może być dowolny smak) Opcjonalnie: cukier puder lub lukier do ozdoby Wszystkie składniki ciasta (oprócz wiórek) zagnieść na jednolitą masę. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Gotowe ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować niezbyt gruby wałek(...)być duże, ponieważ ciastka nie urosną.) Ciasteczka piec około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być odrobinkę rumiane.) Po ostudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem lub boki - ozdobić lukrem. (*) Pojemność szklanki
Di gotujeproszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki brązowego cukru skórka otarta z 1,5 cytryny sok z 1 cytryny Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Jajka roztrzepać dobrze miotełką lub widelcem i wymieszać z jogurtem, mlekiem i olejem. Dodać sok i skórkę cytrynową. Połaczyć z cukrem, mąką(...)wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Muffinki studzić na kratce. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym (utrzeć dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny). Smacznego
kuchnia doskinadają się do świeżo parzonej kawy , na spotkania rodzinne , jak i na śniadanie dla dziecka do szkoły , mają bardzo małą zawartość cukru , a kwaśność jagód fajnie się łączy z lukrem . Składniki 3 szklanki mąki orkiszowej 45 dag drożdży zapach śmietankowy 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła ( rozpuszczonego ) 3 jajka szklanka jagód(...)pół godzinie bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 - 30 minut . Kiedy bułki mamy już upieczone , wykładamy bułki do wystygnięcia , następnie można polać lukrem , i gotowe do zajadania się
Mój Smak