jajka 5 sztuk, margaryna 3/4 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, czerwona porzeczka 60 dag, żółta polewa-lukier do ciast 1 opakowanie kilka godzin przed pieczeniem porzeczki umyte zasypać dwiema łyżkami cukru, zostawić kilkanaście gałązek porzeczek do dekoracji = miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia(...)papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie lukier żółty przygotować wg opisu na opakowaniu i polać nim ciasto, udekorować gałązkami porzeczek - ciasto jest w smaku rewelacyjne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyłożonej papierem do pieczenia. Na górze rozsypać czarną porzeczkę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45 – 55 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Ciasto polać lukrem i pokroić na kawałki Lukier – cukier puder rozmieszać w odrobinie wody
Kuchnia Pokoleńmąki kokosowej 50 g mąki pełnoziarnistej pszennej 80 g zwykłej mąki pszennej (białej) 30 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Lukier 50 g ksylitolu zmielonego na puder 1,5 łyżki soku z cytryny Do przybrania owoce sezonowe Przygotowanie Zmiksuj wszystkie składniki mokre, w oddzielnej misce połącz składniki suche. Następnie wszystko delikatnie wymieszaj łyżką(...)minut w 180 stopniach C. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. W tym czasie przygotuj polewę - 2 łyżki soku z cytryny utrzyj z drobno zmielonym ksylitolem. Polej ciasto lukrem, udekoruj miętą i świeżymi owocami. Wskazówki Mus jabłkowy można zrobić samemu, wystarczy obrać i pokroić drobno jabłka, przysmażyć chwilę aż zmiękną z odrobiną wody, a następnie zblendować. powiedz dietom
Powiedz dietom niewanilinowego, 1 szklanka mleka, 100 g serka śmietankowego, szczypta soli OWOCE: 300 g jagód + 4 łyżeczki cukru SER: 150 g serka śmietankowego, pół jajka, 4 łyżeczki cukru LUKIER: 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody W rondelku podgrzać mleko z dodatkiem masła, cukru wanilinowego i cukru, podgrzewać na wolnym ogniu tylko do rozpuszczenia składników, odstawić(...)papierem do pieczenia zalepioną częścią do dołu. Gotowe posmarować drugą połówką jajka. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, termoobieg. Jagodzianki piec ok 15 minut, aż się pięknie zrumienią. Przestudzone posmarować lukrem (cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody) SMACZNEGO!!! :) Polecam również wersję z brzoskwinką
coolinarnyszklanki cukru garść borówek lub jagód* około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli * cukier puder do oprószenia ciasta *+do dekoracji – jak na zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. Przygotowanie: Margarynę topimy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki, budyń (czubatą łyżeczkę) i proszek do pieczenia(...)suchego patyczka około 45 minut (czas jest różny w zależności od piekarnika). Po przestudzeniu ciasto wyciągamy z formy, oprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. S macznego Gdzie możecie kupić orzechy włoskie w karmelu DeliDeli? w sieci sklepów Kuchnie Świata w sklepie internetowym Scrummy
Słodkie okruszkiryżowo-kokosowa) -60g oleju kokosowego -80g cukru kokosowego -2 jajka -2 kapsułki po 200mg węgla aptecznego Dodatkowo -krem orzechowo-czekoladowy (u nas alce nero ) -jogurt grecki lub lukier (do namalowania oczu) Krem orzechowo-czekoladowy zamrozić we woreczkach. Mniej więcej ok 1,5 łyżeczki kremu nakładać na folię i przewiązać sznureczkiem. Takie czekoladowe paczuszki (9 szt) umieścić w zamrażarce(...)góra i dół” następnie 10 minut na „dół”. Gdy bułeczki ostygną całkowicie należy namalować oczy jogurtem greckim gdy od razu zostaną zjedzone, jeśli mają przeżyć trochę dłużej lepiej użyć lukru lub białej czekolady :) * Uwaga!: Jeśli nie macie ciepłego kąta w domu to zagotujcie trochę wody w garnku, wyłączcie gaz, ułóżcie na nim cienką deseczkę do krojenia a na niej miskę
Candy Pandasprzepis na mini pączki z dziurką ale tym razem chciałyśmy je nieco ulepszyć i dodać do nich puree z dyni, które nada im wilgoci i miękkości. Znów wykorzystałyśmy lukier z ksylitolu i gorzką czekoladę oraz ekspandowaną jaglankę od Soligrano w formie posypki. Takie ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako propozycja śniadaniowa ale też pięknie udekorują Wasze świąteczne wypieki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyciąć w nich mniejsze kółka kieliszkiem. Donuty piec w 170’C ok 15 minut. Po wystudzeniu polać je płynną czekoladą lub lukrem i posypać dodatkami. Ekspandowane drobne ziarno spisało się najlepiej
Candy Pandaskolor.Osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.Jeżeli oponki mają być lukrowane trzeba je ostudzić. Dodatkowo 1 kg planty lub smalcu cukier puder do obsypania Lukier 150 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 3-4 łyżki wody barwniki spożywcze kolorowe posypki Cukier puder dwukrotnie przesiać przez sitko i połączyć z sokiem z cytryny(...)wodą.Mieszać do uzyskania gładkiej masy.Masę dzielimy na 2-3 części i dodajemy barwniki.Każdego oponka zanurzamy w lukrze i dekorujemy. RADA Oponki czym dłużej leżakują na swoją kolej tym bardziej pękają,dlatego najlepiej przygotować je bezpośrednio przed wrzuceniem na tłuszcz a resztę ciasta trzymać dobrze owinięte. *nie ma konieczności mielenia twarogu,jedynie przed dodaniem trzeba go dobrze pognieść
Anielskie wypiekiświeżych drożdży, 2 łyżki cukru Polski Cukier , 2 jajka, ok. 2,5 szkl. mąki pszennej Nadzienie: 50 g rozpuszczonego masła, 3 łyżki cukru Polski Cukier , 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: lukier, jajko do posmarowania WYKONANIE Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut(...)skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Po wystudzeniu smarujemy lukrem
słodki bratekTruskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej dodajemy nieco oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać(...)posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób – truskawki po 7,50 zł/kg) Przygotowanie: 40 minut Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki w kokilkach
Kuchennyviral.plziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru drobnego * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 3 jajka większe * 170 g masła * 30 g suszonego berberysu * cukier puder+ woda do zrobienia lukru Wykonanie: Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać(...)berberys i ciasto wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto przelać do keksówki, piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50-55 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Zrób to smacznieCiasto drożdżowe: mąką pszenna typ 500 1 kg drożdże świeże 80 g masło 150 g mleko 500 ml cukier 150 g sól pół łyżeczki truskawki 400 g Lukier: cukier puder 2 szklanki sok z cytryny tak 1.1/2 cytryny Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek.Mleko podgrzewamy aby było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże(...)smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę ,zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Wypiekały ze mną
Różowa kuchniamleka 500 g mąki pszennej szczypta soli 100 g drobnego cukru 75 g masła Dodatkowo: jajo mleko 4 łyżki jagody 300 g cukier 4 łyżki Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok pomarańczowy Wykonanie: Wsypujemy mąkę do misy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepłe mleko. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy(...)pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut. Ostudzone bułeczki przekładamy na kratkę i polewamy lukrem z sokiem pomarańczowym .Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek. Wypiekały ze mną
Różowa kuchniaminut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Jeśli patyczek jest suchy znaczy, że ciasto jest upieczone. Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. Ale ciasto jest w smaku tak smaczne i w sobie ma wystarczająco słodkości, że już raczej nie potrzebna dodatkowa słodycz :). Chyba, że lubicie bardziej słodkie to śmiało możecie posypać cukrem lub polać lukrem
Gotuj z Mąkąszklanki mleka * 1 jajko * 2 łyżeczki cukru * szczypta soli Kruszonka: * 4 łyżki cukru * 1/4 szklanki mąki * około 30 g masła Dodatkowo świeże truskawki i cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać. Zasypać wszystko łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby zaczyn zaczął(...)misce i zagniatać tak by powstała drobna kruszonka. Kruszonkę posypać na drożdżówki. Piekarnik nagrzać do 170'C i piec drożdżówki około 20- 25 minut. Wystudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Zrób to smacznie