lukier - 7892 przepisów (strona:185/527)

Czekoladowy mazurek 118

pudru 1 łyżka kakao 100g mlecznej czekolady 100g rodzynek Warstwa kajmakowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g) Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: lukier z cukru pudru orzeszki ziemne bez soli Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając(...)Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie  wylać na wierzch ciasta. 5. Ciasto udekorować lukrem i orzeszkami ziemnymi

Szalona Kuchnia Eweliny
Najłatwiejsza babka piaskowa z mlekiem w proszku 2273

trochę mleka w proszku, stąd ten dodatek właśnie w babce. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam po więcej przepisów na babki. Babka z przepisu Dziadka Babka puchowa z lukrem różanym Babka piaskowa waniliowa Babka cytrynowa z lukrem limonkowym Najlepsza babka cytrynowa Babka piaskowa Łatwe ciasto pomarańczowe   Wydrukuj przepis The post Najłatwiejsza babka piaskowa z mlekiem w proszku appeared first

mojewypiekiinietylko
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 220

żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka gorącej wody  łyżka soku z cytryny Cukier puder najpierw ucieramy przez kilka minut z gorącą wodą, następnie dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy.  Wykonanie: Żółtka(...)stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 do 35 minut (do suchego patyczka). Otwieramy drzwiczki i przez 10 minut pozwalamy, by babka cytrynowa się zahartowała.  Gdy przestygnie, polewamy ją lukrem.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Waniliowe babeczki do koszyczka 206

naturalnego jogurtu (temperatura pokojowa) 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki pszennej (tortowej) Dodatkowo: foremki na muffinki Stella lukier lub polewa czekoladowa do ozdobienia babeczek Składniki: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier(...)połączenia (nie za długo). Do foremek na muffinki przekładamy masę. Nasze waniliowe babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem). Po wystudzeniu dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego

Słodkie okruszki
WEGAŃSKIE DONATY Z OREO 164

saszetka suchych drożdży 2 "jajka" z siemienia lnianego (2 łyżki siemienia + 6 gorącej wody) 6 łyżek oleju  3 łyżki cukru  1 łyżka kakao Skladniki na lukier: 3/4 szkl. cukru pudru 1/2 mleka roslinnego lub wody Do udekorowania:  opakowanie ciastek Oreo Przygotowanie: Przygotuj "jajko" zalewając zmielone siemię lniane gorącą wodą i zostaw na ok. 10 minut(...)Każdego donata smaż ok. pół minuty (do 45 sekund) na jednej stronie. Odwróć i smaż przez kolejne  pół minuty na drugiej.  Gotowe donaty zanurzaj w wcześniej przygotowanym lukrze i posypuj pokruszonymi ciastkami Oreo.  Smacznego

wegujemy
Baba cytrynowa-pomarańczowa 174

masło kostka cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka  sok z połowy pomarańcza i połowę startej skórki sok z połowy cytry i połowę startej skórki   Lukier cytrynowo pomarańczowy: połowę soku z pomarańcza połowę soku z cytryny cukier puder 1 szklanka Wykonanie: Cukier  i jaja lądują w misce. Miksujemy na największych obrotach do momentu , aż masa potroi(...)masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto. Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką

Różowa kuchnia
Keks makowo-pomarańczowy 140

cukru pudru 1 szklanka suchego maku  150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego  1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej  + do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty(...)keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy.  3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową

Szefowa kuchni
Babka piaskowa pachnąca wanilią 127

szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka przegotowanej wody, cukrowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję(...)babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę dekoruję cukrowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 193

proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko.  PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny 6 jajek 6 łyżek kaszy manny(...)łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obsypania lub lukier Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30 cm. wyłożonej pergaminem i wstawić

Kuchnia Paulettes
Wielkanocna babka z białek 213

białek 200g cukru kryształu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 250g masła 180ml ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400g mąki pszennej Szczypta soli Sok z połowy pomarańczy Lukier: Sok z połowy pomarańczy ¾ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier oraz cukier z wanilią. Gdy białka są sztywne(...)upieczeniu (jak patyczek będzie suchy pozostawiamy ciasto w formie na ok 15 minut, po czym ścinamy spód, obracamy i polewamy przygotowanym z soku oraz cukru pudru lukrem

Kuchnia w czekoladzie
Babka drożdżowa Magdy Gessler 142

cukru (można dać mniej) 100 g miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny 1/2 szklanki posiekanych bakalii ( u mnie domowa skórka pomarańczowa i rodzynki) Lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody kandyzowana skórka pomarańczy do ozdoby Sposób wykonania: 1. Lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże oraz dodać1 łyżkę cukru(...)trakcie pieczenia wierzch babki za bardzo się przyrumieni to wtedy należy przykryć go folią aluminiową i kontynuować pieczenie. Babkę pozostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.  5. Zrobić lukier, polać nim babkę i udekorować skórką pomarańczową. 6. Z podanej porcji zrobiłam jedną babkę we foremce z kominem o średnicy 25 cm oraz 4 małe babeczki - były

Kuchnia domowa Ani
CYTRYNOWA BABKA NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 123

temp. pokojowej szklanka cukru 20 dag masła 1 szklanka mąki kukurydzianej*  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia* skórka i sok z cytryny LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 2-3 łyżeczki ciepłej wody WYKONANIE: Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy(...)nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wyciągamy z formy.   LUKIER: Cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, ma być gęsty, ale nadal płynny. Polewamy po babce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :) WAŻNE* Osoby na diecie bezglutenowej powinny zaopatrzyć się w bezglutenowy

Pani na deser
Najłatwiejsza babka cytrynowa 2167

łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja waniliowa Skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki soku z cytryny, ewentualnie aromat cytrynowy 2 łyżki posiekanych migdałów - opcjonalnie szczypta soli lukier cytrynowy do dekoracji Masło podgrzać roztopić w rondelku lub kuchence mikrofalowej - nie można dopuścić do przypalenia, ani wrzenia tłuszczu, a następnie schłodzić. Do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli(...)formy silikonowej i piec ok. 50 minut w temp. 150 C. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem - babka jest gotowa gdy patyczek jest suchy. Gotową  babkę udekorować lukrem cytrynowym, można też posypać płatkami migdałowymi

Korniszonki
Babka cytrynowa 123

przygotowania ciasta, niezwykle kruche i smaczne. Ja najchętniej jadam kawałeczek do kubka kawy lub herbaty. Babkę możesz posypać cukrem pudrem tak jak ja lub zrobić dowolną polewę – lukier, lukier cytrynowy lub czekoladę. Za każdym razem Twoja babka może być inna. Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – babka majonezowa – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka piaskowa

nietylkopasta.pl
BABKA CYTRYNOWA 135

świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki.   Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem utrzeć do białości na puszystą masę(...)wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować babkę. Udekorować borówką.  Espumisan Max to wyrób medyczny

Słodki Zakątek