skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek kokosowych, ulubione bakalie (użyłam żurawiny Helio i suszonych moreli Helio z mieszanki na kompot) Dodatkowo: lukier, ulubione bakalie WYKONANIE Suche składniki łączymy w jedenj misce, w drugiej mokre, następnie łączymy je ze sobą. Dodajemy ulubione bakalie. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce(...)następnie polewamy lukrem
słodki bratekzaraz po upieczeniu. Od razu nadają się do jedzenia. Z przepisu wychodzi około 60 sztuk. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku lub w puszce. Pierniczki można oblać czekoladą lub lukrem. 22. Piernik z bakaliami Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mleka 290 g powideł śliwkowych 3 łyżki kakao(...)serową i równo rozprowadzić Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta. Rada: zamiast glazury można użyć lukru 27. Sernik z mandarynkami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru
Ciastka - domowe słodkościpszennej 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej 50 g masła Składniki na masę twarogową: 400g twarogu 1 cuier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 1 żółtko Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie wymieszać. Odstawić i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Mąkę, roztopione masło, jaja i sól oraz drożdże umieścić(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st C. Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy lukrem. Smacznego
Słodki Zakątekmiksera, na jedną keksówkę – u mnie o wymiarach 25 x 12 cm. Do kawy, na święta, polecam! Sprawdź także inne moje przepisy na keksy: keks bakaliowy z lukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jaj 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone(...)góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę na blacie. Podaję:) Rada: Keks można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową jasną lub ciemną, lukrem klasycznym, kolorowym, smakowym, posypać posiekanymi bakaliami. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidrożdży suchych (7g) 3,5 szkl mąki 100 g masła 3 jajka 1/4 szkl cukru 1/2 szkl kwaśnej śmietany cukier wanilinowy 200 g masy orzechowej Helio oraz: lukier tortownica o śred. 18 cm Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy ostudzone masło, jajka i śmietanę. Wyrabiamy elastyczne(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu lekko polewamy lukrem
słodkie i nie tylko historie kulinarneniedużych miseczek nasyp cukier puder. Do jednej dodaj szczyptę kurkumy, a do drugiej szczyptę węgla aktywnego (możesz również użyć barwników). Wlej wrzątek i wymieszaj, aż powstanie gładki i gęsty lukier. W razie potrzeby dolej więcej wody lub wsyp cukru. Pianki marshmallows przekrój na pół i udekoruj wykorzystując wykałaczki lub woreczek foliowy z odciętym rogiem. Odstaw na kilka minut(...)lukier zastygł. Gotowe bałwanki z pianek marshmallows wrzuć do kakao lub przechowuj w zamkniętym pudełku
Food SquarePierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami. Obok lebkuchen , moje ulubione pierniki. Na podstawie "Moich wypieków". Składniki: 150 g drobnego cukru trzcinowego 50 g miodu 120 g białek (u mnie z 4 jajek) 300 g zmielonych migdałów 50 g startej masy marcepanowej 25 g drobno posiekanej kandyzowanej(...)przeschły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Po upieczeniu zostawić na blasze do przestudzenia, zdjąć i wystudzić na kratce. Zimne polukrować. Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym i posmarować nim zimne ciastka***. *moja przyprawa korzenna to: 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kawałek anyżu + łyżka
Rodzinka w kuchnisię nie stanie, a nawet będą jeszcze lepsze. Nie skłamię jak napiszę, że to przepis IDEALNY. Mąki możecie użyć również pszennej (lub pełnoziarnistej), a do zrobienia lukru użyć zwykłego cukru pudru, ale ja do tego ręki nie przykładam! :D Składniki: 4 i 1/2 mąki orkiszowej 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 2 jajka 4 łyżki miodu 9 łyżek masła (temp. pokojowa(...)jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać kształty. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Lukier: 1 białko 1,5 szkl. cukru pudru z erytrolu Przygotowanie: Białko ubijamy mikserem przez 30 sekund. Dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy przez 15 minut energicznymi ruchami
Czarnawisienkapierniczki :) Po upieczeniu pierniczki są twarde. Proszę się tym nie zrażać. Z upływem czasu miękną i rozpływają się wręcz w ustach! Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces warto polukrować je lukrem własnego wykonania tutaj lukier . Mam nadzieję, że moje pomysły przydadzą się :) Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta lukier do polania ciasta *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące(...)pozostałymi paskami *** *** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut *** *** Gwiazdę wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Makowa
Blog z Apetytemkratkę i zostawić do przestudzenia. Zimną polukrować i ew. ozdobić. Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami - orzechami, cukrem, bułką tartą, mlekiem, białkiem (bez ubijania), skórką cytrynową, rumem, cynamonem. Lukier. Cukier puder połączyć z alkoholem (jeśli jest za gęsty, dodać więcej alkoholu; jeśli zbyt lejący, cukru pudru). Posmarować lukrem ciasto. Przed zastygnięciem posypać ozdobami. Smacznego :). Znajdź mnie
Rodzinka w kuchniBardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zrobiło się trochę świątecznie dzięki białej polewie, wykonanej z lukru królewskiego. Zachęcam do zrobienia, przepis naprawdę prosty. Składniki 2 jajka 2 szklanki kwaśnego mleka 2 szklanki mąki 1 łyżka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju Lukier królewski 1 białko 1 i 1/4 szklanki … Czytaj dalej Muffinki na kwaśnym mleku
gotuj ze mnąsuszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj(...)odstępy, przykrj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut. LUKIER W wysokim kubku wymieszaj dokładnie cukier puder, sok z cytryny oraz gorącą wodę. Ciepłe rogale polukruj. Możesz je także posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami. Smacznego Artykuł Rogale Świętomarcińskie pochodzi
365 dni dookoła kuchnirazowej 130 g mąki pszennej opakowanie przyprawy korzennej 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki wódki łyżka masła 1 łyżeczka sody 2 łyżki mleka dodatkowo: słoiczek twardej marmolady lukier Mąki wymieszać, wsypać do rondla i powoli prażyć na małym ogniu co chwila mieszając aż zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia. Miód i masło podgrzać. Wlać do gorącej mąki(...)przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec w 170*C przez około 10 minut. Wystudzone ciasto przełożyć marmoladą i polać lukrem. Najlepiej odstawić ciasto na dzień lub dwa, żeby zmiękło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia