możecie pokruszyć (ja tak zrobiłam jak w oryginale) jednak należy pamiętać, że przy krojeniu będzie się sypać, to lekki minus. Możecie ułożyć normalny blat i polać ciasto polewą lub lukrem, np. cytrusowym i udekorować np. tartą świeżą dynią. Użyłam dyni Hokkaido, której nie trzeba obierać, więc nieco pracy mi odeszło;) Możecie użyć innej, polecam także dynię Muscat lub piżmową, mają(...)długą łyżkę między drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij ciasto na blat, ostudź. MOJA UWAGA: JEŚLI NIE CHCECIE CIASTA PRZEKŁADAĆ KREMEM TO CIASTO JEST JUŻ GOTOWE. TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie
Zasmakuj Kuchniłyżki drobnego cukru 250g masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek (u mnie reneta) Cynamon Cukier waniliowy duży 2-3 łyżki kaszy manny Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Pierwszą(...)Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy przygotowanym lukrem
Kuchnia w czekoladziedajemy do jednej miski i miksujemy po czym wlewamy do foremki i pieczemy godzinę w 180 st. Potem wystarczy posypać cukrem pudrem, lub polukrować czy polać polewą ja użyłam lukru .Ale to już wedle waszego uznania . Lukier zrobiony z 1/2 szklanki cukru pudru i 4 łyżek śmietany rozmieszać i smarować babkę
Moje Wyrobycukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 70 g stopionego masła 500 g mąki pszennej tortowej 50-80g pistacji solonych 2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek lukier kilka kropel cytryny 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn(...)blachę. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. W małym garnuszku przygotowujemy lukier, rozcierając cukier z sokiem cytryny, aż powstanie w miarę gęsta, biała masa. Lukrujemy przestudzone wypieki. Wierzch babeczek posypujemy resztą pistacji. Smacznego! Artykuł Drożdżowe babeczki pistacjowe pochodzi z serwisu
Raj dla PodniebieniaChciałam, by tradycyjne ciasto na keksówkę zamieniło się w super mini babkę. Udało się!:) Gotowe i lekko przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą lub lukrem, ozdobić bakaliami. Do ciasta można dodać dowolną konfiturę lub dżem, bakalie, kakao – to jedno ciasta a zastosowań masa! Do tego proste, szybkie i smaczne – takie jak lubię i zapewne większość(...)pieczenia mały słoik konfitury różanej skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier puder do oprószenia ciasta, opcja: lukier lub polewa Przygotowanie: Składniki w temp. pokojowej. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki kuchenną rózgą. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję odrobinę mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Małą
Zasmakuj Kuchnipatrzę na to przepyszne ciasto (dosłownie!;) to myślę o Shreku i robi się jeszcze bardziej słodko:) Ciasto z dodatkiem szpinaku wygląda świetnie posypane cukrem pudrem lub polane lukrem np. cytrynowym, udekorowane świeżymi liśćmi szpinaku wygląda cudnie, zachęca… Wspaniałe w smaku, w którym trudno poznać skąd ta zieleń co świadczy o tym, że szpinaku nie czuć nic, to prawda! Jest(...)oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu cytrynowego 170 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru szczypta soli cukier puder do posypania lub lukier Przygotowanie: Szpinak umyj, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Tak przygotowany szpinak umieść razem z olejem w misie blendera, zmiksuj na gładko. W oddzielnym naczyniu zmiksuj 3 jajka z cukrem
Zasmakuj Kuchninałożyć kolejną i wyrównać nożem lub szpatułką. Oreo przekrawamy wzdłuż, tak żeby całe nadzienie zostało na jednej połowie ciastka. Dekorujemy ciasto Oreo i kolorowymi cukiereczkami. Uśmiechy można namalować prostym lukrem: do kilku łyżeczek cukru pudru dodajemy kilka kropel syropu wiśniowego lub malinowego i dokładnie mieszamy. Lukier przekładamy do woreczka i wyciskamy na ciasto. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam
Ciastkozercy350g śmietany kremówki (u mnie 30%) - 350g mascarpone - 3 łyżki pudru - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru (u mnie trzcinowy) - 50g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego Ciasto francuskie wyłożyć na blachę (u mnie o wym.37,5x24,5cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem(...)warstwie ciastek rozsmarowujemy dżem (najlepiej by był bez kawałków owoców (ja wybierałam ze słoika samo rzadkie). Blachę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie warstwę lukru. Ja mieszam puder (daję trzcinowy) z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Przygotowujemy dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne Zdrowestopionego masła 100 ml mleka -u mnie bez laktozy 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki Imbiru proszek 100g posiekanych orzechów Lukier 2 łyżki masła 1 łyżka jogurtu 1 łyżka capuccino ,lub kakao wanilia do smaku opcjonalnie 1 szklanka cukru pudru Piec nagrzać do temperatury 200 ° C .Posiekać orzechy ,zetrzeć marchewkę .Ubić jajka(...)koniec dodać marchew, cynamon i imbir. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40-60 minut. Niższa forma szybciej,wyższa dłużej,generalnie do suchego patyczka lukier, w misce wymieszać cukier puder z masłem ,capuccino i jogurtem na jednolita paste. Rozprowadzić na schłodzone ciasto
w mojej kuchniNasi ośrodkowi smakosze byli zachwyceni, teraz czekamy na Wasze opinie! Lucynowskie gniazdko Składniki: 200 g mąki pszennej szklanka wody 100 gram masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: W średnim rondelku zagotowaliśmy szklankę wody, masło i szczyptę soli. Następnie zmniejszyliśmy ogień i szybkim(...)kwadratach i posmarowaych olejem Sebastian wyciskał nasze okrągłe gniazdka, które następnie lądowały w rozgrzanym oleju (wkładamy je papierem do góry). Po usmażeniu i wystygnięciu Sławek skąpał je w lśniącym lukrze. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Sebastian, Sławek, Paula
Sprawni w smakucukru op. drożdży instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilkanaście mniejszych śliwek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto(...)26cm) posmarować tłuszczem i ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. Ostudzone drożdżówki polać lukrem
Smakołyki Asiszkl cukru 3/4 szkl oleju jajko 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 szkl startej na dużych oczkach cukinii (1 mała sztuka) Lukier: 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Babeczki: W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej, rózgą wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Wszystko ze sobą(...)skórkę z cytryny. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek. Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Polać ostudzone babeczki
Smakołyki Asiłyżeczki mielonego kardamonu 50 g masła 100 g twarogu ½ łyżeczki soli Nadzienie serowe 4 łyżki miękkiego masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 400 g twarogu Lukier 100 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Rozpuść drożdże w mleku razem z cukrem. Dodaj kardamonu i część mąki. Resztę mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto(...)Nastaw piekarnik na 195ºC. Posmaruj bułeczki rozmąconym w mleku jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8-12 minut na złoty kolor. Wyjmij drożdżówki na metalową kratkę. Utrzyj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polukruj drożdżówki. Smacznego The post Drożdżówki z serem i jeżynami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaszklanki cukru granulowanego 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki borówek amerykańskich lukier 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1-2 łyżki mleka Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj wybrana foremkę i wyłóż papierem do pieczenia. W niewielkiej miseczce wymieszaj składniki kruszonki. Zagnieć(...)następnie posyp kruszkona. Piecz około 40-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty. Zostaw do ostudzenia na 10 minut. Wyjmij na kratkę. Wymieszaj składniki lukru - użyj najpierw 1 łyżki mleka, a później ewentualnie dodatkowo nieco więcej. Polej przestudzone ciasto
Lejdi of the house