lukier - 7892 przepisów (strona:154/527)

Drożdżowe babeczki pistacjowe 37

cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 70 g stopionego masła 500 g mąki pszennej tortowej 50-80g pistacji solonych 2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek lukier kilka kropel cytryny 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn(...)blachę. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. W małym garnuszku przygotowujemy lukier, rozcierając cukier z sokiem cytryny, aż powstanie w miarę gęsta, biała masa. Lukrujemy przestudzone wypieki. Wierzch babeczek posypujemy resztą pistacji. Smacznego! Artykuł Drożdżowe babeczki pistacjowe pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Babeczki marchewkowe z pomarańczowym lukrem 57

mleka lub napoju migdałowego ( dałam firmy Lima) otarta skórka z pomarańczy do smaku 1 łyżeczka cynamonu 50 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki tartej marchewki 1 duże jajko ( opcjonalnie) Lukier:  50 g cukru pudru lub pudru z ksylitolu 1 łyżeczka pomarńczowego barwnika spożywczego bio ( Biovegan) lub łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Suche składniki wsypujemy do miski dodajemy pozostałe i mieszamy trzepaczką(...)koniec dodajemy pulpę z marchwi.  Mieszamy. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka.  Po wypieczeniu i ostudzeniu przygotować lukier. Barwnik rozpuścić w łyżce gorącej wody i poczekać aż wystygnie. Nastepnie dodawać cukier puder lub mielony ksylitol aż konstystencja zrobi się gęstej śmietany. Polać babeczki. Na wierzch zetrzeć skórkę z pomarańczy. Udekorować

AZgotuj!
Kostka Rabarbarowa 60

lekkie warstwowe ciasto doskonałe do popołudniowej kawy. To ciasto składa się z warstwy owocowej i śmietanowej, które ułożone są na puszystym biszkopcie, a wierzch ciasta przykrywają herbatniki polane cytrynowym lukrem. Herbatniki po włożeniu deseru na kilka godzin lub na całą noc do lodówki zmiękną, dzięki czemu można go ładnie pokroić. Do przygotowania Kostki Rabarbarowej najlepiej wybrać czerwony rabarbar, wówczas masa(...)zimną żelatynę. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Na śmietanie ułożyć herbatniki. Cukier puder przesypać do miseczki, dodać sok z cytryny i wodę. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty lukier i posmarować wierzch herbatników. Ciasto przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Polecam wypróbować przepis na szarlotkę rabarbarową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kostka Rabarbarowa pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Muffinki z rabarbarem 426

owoce, kakao. Muffinki z rabarbarem wychodzą bardzo miękkie, z kwaskowatym posmakiem rabarbaru. To muffinki, które udadzą się każdemu, nawet początkującemu kucharzowi. Po upieczeniu muffinki posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem, np. lukrem cytrynowym . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe i pyszne muffinki z rabarbarem. Muffinki z rabarbarem SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 15 g cukru

Zasmakuj Kuchni
Ciasto migdałowe – prosty przepis 50

łyżeczki aromatu migdałowego w proszku (można zamienić np. na 1 łyżeczkę ekstraktu z migdałów lub ewentualnie kilka kropel olejku) Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej. Do dekoracji: lukier, kandyzowane truskawki, płatki migdałów Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem. Następnie wbijamy po jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy(...)Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je ostrożnie z formy. Uwaga! Ciasto jest bardzo delikatne. Dekorujemy lukrem, płatkami migdałów i pokrojonymi kandyzowanymi truskawkami. Ciasto przechowujemy pod przykryciem Smacznego The post Ciasto migdałowe – prosty przepis first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Ucierane Ciasto Z Makiem, Rabarbarem I Kruszonką 87

pomarańczowa) esencja migdałowa Kruszonka: 100 g mąki pszennej tortowej 70 g masła 50 g cukru razem z waniliowym Dodatkowo: 1 obrana i pokrojona łodyga rabarbaru 1 łyżka cukru  lukier na wierzch ciasta ( niekonieczny) Ciasto ucierane 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy jajko, miksujemy do jego wchłonięcia. 3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz(...)nożem, a następnie rozcieramy w palcach na grudki.  Gotową kruszonką obsypujemy ciasto.  Ciasto pieczemy w 180 stop. przez 45-50 minut Po wystudzeniu możemy je polać lukrem cytrynowym. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Sernik z jabłkami 48

układam plasterki jabłek (delikatnie pod kątem). Całość wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 60 minut. Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem i cynamonem lub przygotowuję lukier (u mnie był lukier z dodatkiem cynamonu i cukier puder). Sernik z jabłkami gotowy. Smacznego Artykuł Sernik z jabłkami pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Babka z łatką z PRL-u 53

cukru pudru, mielona wanilia (można zastąpić ekstraktem waniliowym), 4 duże jajka (osobno żółtka i białka), czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 20 g kakao cukier puder do obsypania babki lub lukier albo ulubiona polewa, na przykład czekoladowa Babka z łatką z PRL-u, przygotowanie: Masło utrzeć na puch (zajmie to ok 2 minut, jeśli masło jest w temperaturze pokojowej). Do utartego(...)ciężkie, takie ma być. Za pomocą łyżeczki nałożyć je na jasne ciasto i rozsmarować. Piec w 170 C około 30-40 minut. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem albo polewą. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Old-Fashioned Polish Marble Bundt Cake Recipe: 250 g of flour

Lekcje w kuchni
Waniliowe babeczki do koszyczka 49

łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka M 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier do dekoracji Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka i wsypujemy oba rodzaju cukru. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy majonez, krótko miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy do połączenia(...)piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 20 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Po przestudzeniu babeczki dekorujemy lukrem. Smacznego The post Waniliowe babeczki do koszyczka first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Babka limonkowa 62

oleju 3 jajka 140 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 120 g. mąki pszennej 60 g. mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki Lukier: 80 g. cukru pudru 4 łyżeczki soku z limonek Limmi Oraz: pół łyżeczki masła do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej skórka z limonki do dekoracji Liście szpinaku włóż(...)wyjęcia z piekarnika wyłóż babkę z formy i wystudź na kratce do studzenia wypieków. Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj sok z limonek i miksuj przez 2 minuty. Gotowym lukrem udekoruj zimną babkę. Posyp skórką z limonki. *Post powstał we współpracy z Limmi

Delicious Place
Makowiec zawijany-pyszny i idealny na święta+FILM 63

cukru MASA MAKOWA -350g  suchego maku  -0,5 szkl cukru pudru -3 białka -0,5 szkl drobno zmielonych orzechów włoskich  (można też dodać dowolne bakalie) LUKIER  -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder Wieczorem przed przygotowaniem makowca wsypujemy do garnka mak, zalewamy wrzątkiem tak by przykrył mak. Przykrywamy pokrywką lub talerzykiem i tak zostawiamy(...)podrośnięcia i wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 30-35 minut. Wyciągamy z piekarnika i ściągamy papier. Ostudzone makowce polewamy lukrem, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.  Makowce są pyszne, długo zachowują świeżość. Polecam serdecznie na święta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik tradycyjny z lukrem 72

wiaderka 8 jajek osobno żółtka osobno białka 2 i pół szklanki gęstej śmietany użyłam 18 % 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i pół szklanki cukru Lukier 1 szklanka cukru pudru sok z jednej dużej cytryny Ser, żółtka i śmietanę ucieramy na jednolitą masę, krótko tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia ewentualnie(...)masę serową, wyrównać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy pozostawiając go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach Zimny sernik  polewamy lukrem. Sernik najlepiej smakuje schłodzony kilka godzin w lodówce. Smacznego :)  A może pyszny sernik z brzoskwiniami?  Kliknij tutaj

Andzia Pichci
najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania... 70

usunęłam folię spożywczą. Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę. W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru - nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę

W Mojej Kuchni Lubię