Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany 4-5 łyżek cukru pudru parę kropel ulubionego aromatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem(...)końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C. Lukier Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę. rrarossa@gmail.com
RAROSSAjaja 140g cukru pudru 2 łyżeczki przypraw korzennych dowolnie dobranych (może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru+ jedno białko jaja (przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA z nr 12/2012) Zabieramy się za ciastka: cukier puder, masło, miód, jaja i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy(...)pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut. Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut - nie używamy miksera, żeby masa się nie napowietrzyła! Malujemy dowolne wzorki, odkładamy do wyschnięcia - a później chowamy, żeby nieco skruszały
Sajkofanka smakumuffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie. Babeczki są najlepsze kiedy są ciepłe! Smacznego ! The post Owsiane babeczki z żurawiną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasteczka makoweSkładniki:15 dag mąki tortowej3 dag maku8 dag masła5 dag cukru pudru1 żółtko2 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada deserowa do dekoracjicukier puder i białko do wykonania lukru Wykonanie:- mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto- ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce(...)piegowate, co wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne, które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku
Smakołyki Berenikiżółtka7-8 łyżek cukru2 łyżki gęstej śmietany 18% masa makowa100g maku30g masła2-3 łyżki mioducukier wanilinowyaromat migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta solicukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując(...)pół i sklejać rogi tworząc rożki- gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia- dekorować lukrem Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego stołu. Przygotowujemy z niego wszelkiego rodzaju makowce, kutię, kluski z makiem, więc i taka forma wypieku, jaką zaproponowałam powyżej, powinna
Smakołyki Berenikipierniczki. Ciasto na pierniczki można też zrobić wcześniej i pozwolić mu dojrzewać przez minimum dwa tygodnie. Tym razem udekorowałam je czekoladową polewą, ale możesz również użyć innej polewy lub lukru. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde - powiem Ci, że ja uwielbiam właśnie takie - dlatego trzymam je w pudełku same, natomiast, jeśli chcesz, żeby zmiękły, włóż do pudelka kawałek jabłka(...)blogu znajdziesz także inne pierniczkowe inspiracje, np. Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki według Anny Starmach Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Pierniczki lebkuchen KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatityprzygotować z dziećmi na zbliżające się święta. Moja maluchy jak zawsze chętnie wycinają i zdobią takie małe domowe wypieki. Tym razem migdałowe ciasteczka pachnące cynamonem ozdobiły w owocowym lukrem i posypką. Wyszło uroczo i pysznie. Polecam i Wam takie proste cynamonowe ciasteczka na święta . Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 50 g tartych migdałów (miałam kupne(...)grubości ciasteczek. Obserwujemy ciasteczka, powinny być zarumienione. Ja piekę blaszka po blaszce. Wyszło mi około 45 szt. Ciasteczka studzimy i dowolnie dekorujemy. U mnie bawiły się dzieci – lukier, posypki, owocowy pyłek. Smacznego The post Cynamonowe ciasteczka z migdałami first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkiCiasto którego chyba nie może zabraknąć na świątecznym stole, czyli makowiec na kruchym cieście ze staromodną kratką i lukrem Tutaj macie link do najsmaczniejszego makowca z przepisu mojej mamy Makowiec z bezą na kruchym cieście Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto kruche: 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru 125 g masła(...)ilością) Wykładamy masę makową, a na wierzch układamy kratkę z pozostałej części ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stop przez 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polać wierzch lukrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić. Do pojemnika wsypać puder cukier, dać sok z cytryny i gorącą wodę, wymieszać na gładki i nie mocno gęsty lukier, polać nim po wierzchu ciasta - wyjątkowo smaczne ciasto ucierane kakaowe z gruszkami i lukrem, ciasto jest jest puszyste, aromatyczne, wilgotne, doskonałe na każdą okazję.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g cukru 2 jajka 60 g masła (roztopionego i ostudzonego) 180 ml mleka 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych lukier: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny do nasmarowania: 1 jajko +1 łyżka mleka Przygotowanie : Jeśli używasz gotowej masy makowej, przejdź od razu do punktu 3. Mak wsyp(...)nakryć gwiazdę kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, kładąc luźno arkusz na cieście. Po upieczeniu studź wieniec. Możesz go podać w takiej wersji, posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny i udekorować nim gwiazdę. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz
nietylkopasta.plczekoladę i po około pół minuty mieszamy. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki *** *** W małej miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką tworząc dość gęsty, ale lejący lukier *** *** Ciasto pokrywamy polewą czekoladową *** *** Na wierzchu wylewamy łyżeczką lukier tworząc okręgi *** *** Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki przeciągamy po białych okręgach tworząc wzorki *** *** Patyczkiem przeciągamy raz do środka
Blog z Apetytemsuchego maku i pozostałych składników możesz też użyć 400 g gotowej masy makowej (wymieszać z ubitym białkiem). Do posmarowania 1 żółtko 2 łyżki mleka Bułki drożdżowe możesz też polać lukrem . Na każde 50 g cukru pudru dodaj 1 łyżkę przegotowanej wody lub soku z cytryny. Całość mieszamy i od razu polewamy ostudzone bułeczki. Sposób wykonania zawijanych, drożdżowych bułeczek z makiem(...)będą posklejane, to możesz zmieścić wszystkie na jednej blaszce . Zaoszczędzisz czas i prąd :-). Upieczone bułeczki wyjmuję z piekarnika i odstawiam na kratce do ostudzenia. Po ostudzeniu, możesz je polać lukrem. Mięciutkie rogaliki drożdżówe Drożdżówki zawijane z makiem smakują na ciepło oraz na zimno. Długo zachowują świeżość po zawinięciu w woreczek. Życzę smacznego! Artykuł Drożdżowe bułeczki z makiem zawijane pochodzi
Ania gotujemaku 2 łyżki masła Pół szklanki cukru Łyżka cukru waniliowego Pół szklanki mleka 2 białka z jaj Szczypta soli Dodatkowe jajko do posmarowania wierzchu. Papier do pieczenia Składniki na lukier: Pół szklanki cukru Sok z połowy cytryny Odrobina gorącej wody Zaczynam od przygotowania ciasta a dopiero kiedy to ciasto będzie rosło, zrobię masę makową. Ze świeżych drożdży należy sporządzić zaczyn(...)czysta. Delikatnie przekładam makowiec z pieca na deske i rozwijam papier. W garnuszku o grubym dnie na średnim ogniu podgrzewam cukier z sokiem z cytryny aby otrzymać lukier. Mieszam dokładnie, ewentualnie dodaję odrobinę wody. Rozpuszczony cukier zaczyna się pienić więc polewam nim ciasto. Jeśli przetrzymasz garnek zbyt długo na ogniu powstanie brązowy karmel
prawdziwe jedzeniemaku 500 ml mleka 100 g orzechow 100 g rodzynek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić(...)ułożyć łączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 40 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Gotowe ciasto wystudzić na kratce i polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitapieczenia). Na wierzch ciasta wykładamy kupkami masę makową. Ciasto pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier robię na „oko”: cukier puder mieszam z sokiem z cytryny
Domowy Smak Jedzenia