ciasto , wilgotne , dość ciężkie , pełne bakalii , pachnące pomarańczami i korzeniami . Samo w sobie nie za słodkie , ale dzięki temu możemy pokusić się o solidne oblanie lukrem . Składniki : Pół kg startej na gruber tartce dyni pół szklanki wody pół szklanki miodu pół kostki masła (125g) 2 łyżki przyprawy do piernika skórka otarta z jednej pomarańczy(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g rodzynek 100g dowolnych orzechów (u mnie włoskie ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki śmietany Lukier łyżka kwaśnej gęstej śmietany cukier puder (ok szklanki ) Wykonanie : Dynie wrzucić do garnka , zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu
Malinowa Kawiarenkajajka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 g cukru 200 g cukinii startek na tarce sok i otarta skórka z jednej z cytryny tłuszcz i mąka do oprószenia formy Cytrynowy lukier 50 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki pistacji, pokrojonych Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC ). Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę(...)dodaj utartą cukinię i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy. Piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź. Utrzyj lukier i polej nim ciasto. Posyp pistacjami. The post Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu, można bułeczki oblać lukrem
Pink Envelopeszklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO : roztrzepane jajko do posmarowania, gęste powidła śliwkowe lub marmolada owocowa, LUKIER: 1 szklanka cukru pudru+2-3 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny, smażona w cukrze skórka pomarańczowa WYKONANIE Drożdże kruszymy do miseczki o wysokich ściankach. Dodajemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy łyżką(...)blaszce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości pączków, jakie uformowaliśmy. Wyjmujemy na blat, pieczemy kolejną partią pączków. Ciepłe pączki smarujemy lukrem, który dodatkowo możemy wymieszać z 1-2 łyżkami kandyzowanej skórki pomarańczowej
cool and mintyszklanka oleju 2 opakowania cukru waniliowego pół kg umytych i oczyszczonych truskawek Kruszonka : 1/4 kostki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (110g) 3/4 szklanki mąki(90g) Lukier : 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki wrzątku pół łyżki soku z cytryny Wykonanie : Do dużej miski wsypać szklankę mąki , rozkruszyć na nią drożdże , wsypać cukier , wlać mleko , lekko roztrzepane widelcem(...)ciasto po wierzchu Wstawić ciasto do piekarnika i ustawić na 170'C Piec ok 45 min. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny na gładki lukier . Polać ciasto . Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaMuffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują uśmiech na twarzy i poprawią humor każdemu. To przepis na smuteczki małe… i te duże Składniki (na około 14 muffin): Muffiny: 1 dojrzałe mango 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)przez około 18-20 minut. L ukier cytrynowy: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę soku z cytryny lub więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polać muffiny i udekorować posypkami. Smacznego
Oryginalny smakUpieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia. Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę dekorujemy lukrem, posypujemy skórką i kawałkami malin. Babkę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i "mokra
Gotowanie i blogowanietylko. Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier Mascarpone przekładamy do miski, wbijamy całe jajka (najlepiej po jednym, po wymieszaniu wbijamy kolejne) – mieszamy rózgą. Dodajemy proszek do pieczenia, rum i wodę różaną – ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy(...)rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Układamy na kratce i jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, wyglądem i wielkością przypominają najprawdziwsze pączki drożdżowe . Przeważnie pączki z serka robione są w wersji ”mini”, takie na jeden kęs. Od dawna kusiło
mojewypiekiinietylkopszennej 3 jajka 250 ml mleka, letniego 30 g drożdży 110 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli 1 łyżka alkoholu dodatkowo: lukier kolorowa posypka wykonanie: Drożdże, 1 łyżę cukier oraz ok. 2 łyżki mąki mieszamy w 125 ml letniego mleka i odstawiamy na ok. 15 min. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy(...)odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Następnie smażymy z każdej strony, na złoty kolor, na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Ciepłe donutsy dekorujemy lukrem oraz kolorową posypką
Domowy Smak Jedzenialetniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki(...)wyrośnięcia już ułożonego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugiego robimy w ten sam sposób. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut , wyciągamy i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i studzimy najlepiej na kratce. Smacznego
Wypieki Reneszczypta soli 1 szklanka mąki 170g 3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie 4 jajka wielkości M) 1 łyżka octu lub spirytusu Olej do smażenia (ok 1 litra ) Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki goracej wody pół łyżki soku z cytryny Wykonanie : Wodę z masłem zagotować , dodać sól i wsypać do gotującej się wody mąkę. Wymieszać drewnianą łyżka(...)Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder mieszamy z woda i sokiem z cytryny. Gdy paczki wystygną moczymy je z jednej strony w lukrze.. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaTradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem. SKŁADNIKI Ciasto: (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka(...)Lukier 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy
RAROSSAmojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka(...)pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć część tłuszczu. Z cukru pudru i niewielkiej ilości mleka robimy lukier. Lukrujemy pączki i dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyzmielonych migdałów - 3 jajka - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g masła - kilka kropel olejku waniliowego - sok i starta skórka z dwóch cytryn - 150 g drobnego cukru Lukier : - pół szklanki cukru pudru - sok i miąższ z dwóch mandarynek dolewać sok do cukru do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany ,krótko utrzeć Sposób wykonania : Wszystko utrzeć mikserem do połączenia(...)wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 30 - 40 minut aż do suchego patyczka. Wyciągnąć i jeszcze ciepłe polać lukrem. Smacznego
Wypieki Renenajlepiej własnej roboty ale mogą być kupne Kruszonka : - 100 g mąki - 60 g masła - 50 g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Lukier : - sok z pół cytryny - pół szklanki cukru pudru Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Mąkę(...)kopertę . Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką .Przykryć i odstawić na 40 minut . Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,piec 16-18 minut , jeszcze ciepłe polać lukrem ,studzić na kratce. Smacznego
Wypieki Rene