koniec ubijania dodajemy fix lub żelatynę aby ją usztywnić. Następnie do ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym) Gotowe ciastka możemy
ciastkarnia na kruchym spodziewymiary 13 na 7 cm boczne mniejsze ściany i 7 na 11,5 i 9,5 ściany wyższe:. Podstawa 20 cm na 18 cm. Lukier tworzymy z białek wymieszanych z cukrem pudrem. Lukier do dekoracji musi być bardzo gęsty żeby nie rozpłynął się więc jeżeli po dodaniu podanej przez mnie ilości cukru dalej jest lejący dodaj
ciastkarnia na kruchym spodziedomowy PIN-UP CAKE Babka drożdżowa z nutella i czekoladą Cytrynowe babeczki z żurawiną i rozmarynową glazurą Babka migdałowa Pommes a la cannelle Babka cytrynowa Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami Pysznostki Babka pomarańczowa Babka czekoladowa Ramydada Czekoladowe muffiny Red Hot Chili Cake Biszkoptowa babka wielkanocna Sama złodycz Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami Silver Teaspoon Babka na bitej(...)Babka drożdżowa Torta della figlia Chałwowe muffiny z kremem Ulubione przepisy Babka piaskowa Wege Kuchnia Czekoladowe babeczki świeżo posadzone Muffiny czekoladowo-buraczane You love to cook Babka majonezowa z lukrem królewskim Zakątek Smakosza Babka piaskowa Zdrowo zakręcona Babeczki kokosowe w czekoladzie Z miłości do pieczenia Mini babki cytrynowe Z miłości do słodkości Wielkanocny zajączek limonkowy Babka z orzechami i kremem
Moje domowe kucharzeniespiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :) Składniki:50 g drożdży świeżych1 szklanka mleka1/2 szklanka cukru100 g masła300 g mąki pszennej2 jajka1 słoiczek jagód (ok. 100 g)Lukier:1/2 szklanki cukru pudru3 łyżki gorącej wodyPrzepis:Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy do nich 1/2 szklanki letniego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem(...)jeszcze do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie pieczemy je przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu bułeczki zostawiamy do ostygnięcia na kratce i przygotujemy lukier. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i w tak przygotowanym lukrze maczamy wierzch bułek
Emcia Pichciroku również pokusiłam się o zrobienie tych cudownych pierniczków :)Link do przepisu znajdziecie tutaj. Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na wigilijny stół ;)Dodatkowo przyozdobiłam je lukrem białym:1 białko1 szklanka cukru pudruBiałko wlewamy do miseczki i miksujemy na maksymalnych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż nasz lukier stanie się gęsty. Lukrem ozdabiamy pierniczki (ja użyłam
Emcia Pichcipółtłustego 7 szt jajek 80 g margaryny lub masła 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szt budyń waniliowy 250 g borówki amerykańskiej 1-2 łyżki cukru Lukier 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny borówki do dekoracji Przygotowanie: Borówki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Margarynę roztopić(...)nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimny sernik polać lukrem i udekorować borówkami. Lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i utrzeć
Ala piecze i gotujemasę - zagnieść. Ciasto jest dość rzadkie. Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek. Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 minut. Dekorowac wedle uznania. LUKIER: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru - miksować, aż lukier stanie się szklisty. Jesli potrzebujesz bardziej płynnego lukru - po prostu dodaj wody
kolorowotorcikowoinaczej - pączków wiedeńskich. Składniki ( około 30szt. )1,5 szkl. mąki pszennej tortowej250 ml wody100 g masła/margaryny5 całych jajdo smażenia: olej rzepakowy ( u mnie Beskidzki olej marki Bielmar )lukier: 3/4 szkl. cukru pudrusok z 1/2 cytryny1 łyżka wodywiórki kokosoweWykonanie:Wodę z masłem zagotować.Do gotującej się wody z masłem dodać mąkę - szybko i dokładnie wymieszać.Masę gotować na wolnym ogniu(...)jedną kulkę ciasta. Kulki smażyć na złoty kolor.Przygotować lukier.Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody.Każdą kulkę maczać w lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych. Smacznego
kolorowotorcikowoMoje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem cytrynowym.Przepis lekko zmodyfikowany stąd ;) Składniki na 12 muffinek:2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu szczypta soli50 gram gorzkiej czekolady1 jajko1/3 szklanki oleju1 1/2 szklanki płynu(...)który składa się:- sok z 1 pomarańczy- miąższ drobno pokrojony z 2 pomarańczy- 3 drobno skrojone mandarynki (obrane z tej białej skórki)Lukier:200 g cukru pudrusok z jednej cytrynyWykonanie:Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać.Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym
Pasja Smakuroślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz i mąka do formy Lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki soku z cytryny kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby Wykonanie: 1. Ciasto: Masło z cukrem utrzeć w misie robota(...)Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 50 minut. 5. Lukier: wszystkie składniki połączyć i gotowym lukrem polać ostudzoną babkę. Ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową
Pasja Smakuświeżych drożdży- 45g ksylitolu- 5g cukru trzcinowego- 3 jajka- 170g miękkiego masłą- 1/2- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiejDodatkowo:- 150g malin (mrożonych lub świeżych)- 1 jajko do posmarowania- lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli aromatu migdałowego+kilka łyżeczek kremówki)Uwaga: drożdże(...)termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie...Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego
Smaczne Zdrowemąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło(...)Przykryć babkę papierem do pieczenia , żeby za mocno się z góry nie spiekła . Piec 30 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej . Lukier - z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę . Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy
Ala piecze i gotujełyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru cukier do posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek
Ala piecze i gotujenalać wody. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami. Lukier: Do cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał z sernika. Tortownica
Ala piecze i gotuje