lukier - 7892 przepisów (strona:143/527)

Piernik dyniowy 228

ciasto , wilgotne  , dość ciężkie , pełne bakalii , pachnące pomarańczami  i korzeniami  .  Samo w sobie nie za słodkie , ale dzięki temu możemy pokusić się o solidne oblanie lukrem . Składniki : Pół kg startej na gruber tartce dyni pół szklanki wody pół szklanki miodu pół kostki masła (125g) 2 łyżki przyprawy  do piernika  skórka otarta z jednej pomarańczy(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej  100 g rodzynek  100g dowolnych orzechów (u mnie włoskie ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki śmietany  Lukier  łyżka kwaśnej gęstej śmietany  cukier puder (ok szklanki ) Wykonanie : Dynie wrzucić do garnka , zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu

Malinowa Kawiarenka
Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna 179

jajka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 g cukru 200 g cukinii startek na tarce sok i otarta skórka z jednej z cytryny tłuszcz i mąka do oprószenia formy Cytrynowy lukier 50 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki pistacji, pokrojonych Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC ). Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę(...)dodaj utartą cukinię i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy. Piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź. Utrzyj lukier i polej nim ciasto. Posyp pistacjami.   The post Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Cynamonowe bułeczki z lukrem 139

Miałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu, można bułeczki oblać lukrem

Pink Envelope
PĄCZKI PIECZONE 180

szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO : roztrzepane jajko do posmarowania, gęste powidła śliwkowe lub marmolada owocowa, LUKIER: 1 szklanka cukru pudru+2-3 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny, smażona w cukrze skórka pomarańczowa WYKONANIE Drożdże kruszymy do miseczki o wysokich ściankach. Dodajemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy łyżką(...)blaszce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości pączków, jakie uformowaliśmy. Wyjmujemy na blat, pieczemy kolejną partią pączków. Ciepłe pączki smarujemy lukrem, który dodatkowo możemy wymieszać z 1-2 łyżkami kandyzowanej skórki pomarańczowej

cool and minty
Lukrowana drożdżówka z truskawkami. 190

szklanka oleju 2 opakowania cukru waniliowego pół kg umytych i oczyszczonych  truskawek   Kruszonka : 1/4 kostki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (110g)   3/4 szklanki mąki(90g) Lukier : 1 szklanka cukru pudru  3 szklanki wrzątku pół łyżki soku z cytryny Wykonanie : Do dużej miski wsypać szklankę mąki , rozkruszyć na nią drożdże , wsypać cukier , wlać mleko , lekko roztrzepane widelcem(...)ciasto po wierzchu Wstawić ciasto do piekarnika i ustawić na 170'C  Piec ok 45 min. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny na gładki lukier . Polać ciasto . Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Muffiny z mango i cytrynowym lukrem 141

Muffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują uśmiech na twarzy i poprawią humor każdemu. To przepis na smuteczki małe… i te duże Składniki (na około 14 muffin): Muffiny: 1 dojrzałe mango 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)przez około 18-20 minut. L ukier cytrynowy: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę soku z cytryny lub więcej cukru pudru. Gotowym lukrem polać muffiny i udekorować posypkami. Smacznego

Oryginalny smak
Babka biszkoptowa cytrynowa 172

Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia. Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę dekorujemy lukrem, posypujemy skórką i kawałkami malin.  Babkę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i "mokra

Gotowanie i blogowanie
Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą 166

tylko.   Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier   Mascarpone przekładamy do miski, wbijamy całe jajka (najlepiej po jednym, po wymieszaniu wbijamy kolejne) – mieszamy rózgą. Dodajemy proszek do pieczenia, rum i wodę różaną – ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy(...)rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Układamy na kratce i jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, wyglądem i wielkością przypominają najprawdziwsze pączki drożdżowe . Przeważnie pączki z serka robione są w wersji ”mini”, takie na jeden kęs. Od dawna kusiło

mojewypiekiinietylko
domowe donutsy w lukrze 150

pszennej 3 jajka 250 ml mleka, letniego 30 g drożdży 110 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli 1 łyżka alkoholu dodatkowo: lukier kolorowa posypka wykonanie: Drożdże, 1 łyżę cukier oraz ok. 2 łyżki mąki mieszamy w 125 ml letniego mleka i odstawiamy na ok. 15 min. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy(...)odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Następnie smażymy z każdej strony, na złoty kolor, na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Ciepłe donutsy dekorujemy lukrem oraz kolorową posypką

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec podwójnie rolowany 197

letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki(...)wyrośnięcia już ułożonego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugiego robimy w ten sam sposób. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut , wyciągamy i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i studzimy najlepiej na kratce. Smacznego

Wypieki Rene
Pączki wiedeńskie 854

szczypta soli 1 szklanka mąki 170g 3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie 4 jajka wielkości M) 1 łyżka octu lub spirytusu Olej do smażenia (ok 1 litra ) Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki goracej wody pół łyżki soku z cytryny Wykonanie : Wodę z masłem zagotować , dodać sól i wsypać do gotującej się wody mąkę. Wymieszać drewnianą łyżka(...)Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder mieszamy z woda i sokiem z cytryny. Gdy paczki wystygną moczymy je z jednej strony w lukrze.. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
SERNIK KRAKOWSKI 211

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem. SKŁADNIKI Ciasto: (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka(...)Lukier 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy

RAROSSA
Mini donuty 188

mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka(...)pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć część tłuszczu. Z cukru pudru i niewielkiej ilości mleka robimy lukier. Lukrujemy pączki i dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Cytrynowe ciasto z mąki kukurydzianej 182

zmielonych migdałów - 3 jajka - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g masła - kilka kropel olejku waniliowego - sok i starta skórka z dwóch cytryn - 150 g drobnego cukru Lukier : - pół szklanki  cukru pudru - sok i miąższ z dwóch mandarynek dolewać sok do cukru do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany ,krótko utrzeć Sposób wykonania : Wszystko utrzeć mikserem do połączenia(...)wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 30 - 40 minut aż do suchego patyczka. Wyciągnąć i jeszcze ciepłe polać lukrem. Smacznego

Wypieki Rene
Drożdżówki Koperty z jabłkami i kruszonką 175

najlepiej własnej roboty ale mogą być kupne Kruszonka : - 100 g mąki - 60 g masła - 50 g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Lukier : - sok z pół cytryny - pół szklanki cukru pudru Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Mąkę(...)kopertę .  Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką .Przykryć i odstawić na 40 minut . Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,piec 16-18 minut ,   jeszcze ciepłe polać lukrem ,studzić na kratce. Smacznego

Wypieki Rene

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję