jajka. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować.Lukier:Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.Smacznego
Oryginalny smakbabkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy(...)czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej masy. Lukier przekładamy do dekoratora lub do plastikowego woreczka z wyciętą dziurką i lukrujemy nasze pierniczki, potem posypujemy kolorową posypką. Zostawiamy na kratce do wyschnięcia. insertCookd("547a272e648669628b962b85bc2a6bd2
Kulinarne przygody Gatityłyżek cukru 1/2 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki Składniki na sos cynamonowy 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Jeżyny Lukier: ½ szklanki cukru ¼ cytryny 2 łyżki wody Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy(...)pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki. Smacznego:) The post Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany 4-5 łyżek cukru pudru parę kropel ulubionego aromatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem(...)końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C. Lukier Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę. rrarossa@gmail.com
RAROSSAjaja 140g cukru pudru 2 łyżeczki przypraw korzennych dowolnie dobranych (może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru+ jedno białko jaja (przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA z nr 12/2012) Zabieramy się za ciastka: cukier puder, masło, miód, jaja i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy(...)pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut. Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut - nie używamy miksera, żeby masa się nie napowietrzyła! Malujemy dowolne wzorki, odkładamy do wyschnięcia - a później chowamy, żeby nieco skruszały
Sajkofanka smakumuffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie. Babeczki są najlepsze kiedy są ciepłe! Smacznego ! The post Owsiane babeczki z żurawiną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasteczka makoweSkładniki:15 dag mąki tortowej3 dag maku8 dag masła5 dag cukru pudru1 żółtko2 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada deserowa do dekoracjicukier puder i białko do wykonania lukru Wykonanie:- mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto- ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce(...)piegowate, co wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne, które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku
Smakołyki Berenikiżółtka7-8 łyżek cukru2 łyżki gęstej śmietany 18% masa makowa100g maku30g masła2-3 łyżki mioducukier wanilinowyaromat migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta solicukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując(...)pół i sklejać rogi tworząc rożki- gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia- dekorować lukrem Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego stołu. Przygotowujemy z niego wszelkiego rodzaju makowce, kutię, kluski z makiem, więc i taka forma wypieku, jaką zaproponowałam powyżej, powinna
Smakołyki Berenikipierniczki. Ciasto na pierniczki można też zrobić wcześniej i pozwolić mu dojrzewać przez minimum dwa tygodnie. Tym razem udekorowałam je czekoladową polewą, ale możesz również użyć innej polewy lub lukru. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde - powiem Ci, że ja uwielbiam właśnie takie - dlatego trzymam je w pudełku same, natomiast, jeśli chcesz, żeby zmiękły, włóż do pudelka kawałek jabłka(...)blogu znajdziesz także inne pierniczkowe inspiracje, np. Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki według Anny Starmach Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Pierniczki lebkuchen KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatityprzygotować z dziećmi na zbliżające się święta. Moja maluchy jak zawsze chętnie wycinają i zdobią takie małe domowe wypieki. Tym razem migdałowe ciasteczka pachnące cynamonem ozdobiły w owocowym lukrem i posypką. Wyszło uroczo i pysznie. Polecam i Wam takie proste cynamonowe ciasteczka na święta . Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 50 g tartych migdałów (miałam kupne(...)grubości ciasteczek. Obserwujemy ciasteczka, powinny być zarumienione. Ja piekę blaszka po blaszce. Wyszło mi około 45 szt. Ciasteczka studzimy i dowolnie dekorujemy. U mnie bawiły się dzieci – lukier, posypki, owocowy pyłek. Smacznego The post Cynamonowe ciasteczka z migdałami first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkiCiasto którego chyba nie może zabraknąć na świątecznym stole, czyli makowiec na kruchym cieście ze staromodną kratką i lukrem Tutaj macie link do najsmaczniejszego makowca z przepisu mojej mamy Makowiec z bezą na kruchym cieście Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto kruche: 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru 125 g masła(...)ilością) Wykładamy masę makową, a na wierzch układamy kratkę z pozostałej części ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stop przez 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polać wierzch lukrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić. Do pojemnika wsypać puder cukier, dać sok z cytryny i gorącą wodę, wymieszać na gładki i nie mocno gęsty lukier, polać nim po wierzchu ciasta - wyjątkowo smaczne ciasto ucierane kakaowe z gruszkami i lukrem, ciasto jest jest puszyste, aromatyczne, wilgotne, doskonałe na każdą okazję.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g cukru 2 jajka 60 g masła (roztopionego i ostudzonego) 180 ml mleka 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych lukier: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny do nasmarowania: 1 jajko +1 łyżka mleka Przygotowanie : Jeśli używasz gotowej masy makowej, przejdź od razu do punktu 3. Mak wsyp(...)nakryć gwiazdę kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, kładąc luźno arkusz na cieście. Po upieczeniu studź wieniec. Możesz go podać w takiej wersji, posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny i udekorować nim gwiazdę. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz
nietylkopasta.plczekoladę i po około pół minuty mieszamy. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki *** *** W małej miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką tworząc dość gęsty, ale lejący lukier *** *** Ciasto pokrywamy polewą czekoladową *** *** Na wierzchu wylewamy łyżeczką lukier tworząc okręgi *** *** Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki przeciągamy po białych okręgach tworząc wzorki *** *** Patyczkiem przeciągamy raz do środka
Blog z Apetytem