prosta i szybka pasta z makreli wędzonej, jajka, ogórka kiszonego i znakomitego sosu. Wykonasz ją dosłownie w kilka minut. Jest syta i przede wszystkim smaczna. Sprawdzi się także do faszerowania jajek. Jeśli chodzi za nami ochota na coś pysznego. Jeśli znudziły się nam kanapki z wędliną lub serem, to tradycyjna pasta z makreli będzie strzałem w dziesiątkę. Wyśmienity smak zaskoczy(...)ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe, 100 g) Sos do pasty: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 płaska łyżeczka miodu pół łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatki: Do pasty możesz też dodać około 30 – 50 g cebulki czerwonej lub białej. W sezonie warto też dodać rzodkiewkę . Czasami dodaję także suszone pomidory po odsączeniu
Ania gotujeTureckie pide to rodzaj placka którego ciasto przypomina pizzę. Te, które jadłam w Stambule formą przypominały łódki. Tym razem zrobiłam pide z nadzieniem serowym i
Stare GaryTo jeden z tych przepisów, które powstają w afekcie . Idę do sklepu z zupełnie innym zamysłem na obiad ale… Patrzą na mnie takie piękne cukiniowe
Mama z miastaMój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka . To bardzo smaczne rozwiązania
Stare GaryJakiś czas temu pisałam Wam o tym, że każdego dnia pracuję do późna i wracam do domu w środku nocy. Póki co nic się nie zmieniło
Zawsze głodna!drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super(...)wiem jeszcze czy zrobię coś podobnego w tym roku, ale zaraz zapiszę sobie inne wersje farszów. Na pewno szpinak/feta, pieczarki, jakiś farsz pomidorowy (może z salami), coś z pieczoną papryką, wersja z gorgonzolą. Nie wiem, tutaj chyba nie ma żadnych ograniczeń. Nawet słodkie farsze przecież będą dobrą opcją (nie wiem czemu, ale przyszedł mi do głowy farsz morelowy). Kombinujcie
Kardamonovydrożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super(...)wiem jeszcze czy zrobię coś podobnego w tym roku, ale zaraz zapiszę sobie inne wersje farszów. Na pewno szpinak/feta, pieczarki, jakiś farsz pomidorowy (może z salami), coś z pieczoną papryką, wersja z gorgonzolą. Nie wiem, tutaj chyba nie ma żadnych ograniczeń. Nawet słodkie farsze przecież będą dobrą opcją (nie wiem czemu, ale przyszedł mi do głowy farsz morelowy). Kombinujcie
KardamonovyDzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem :) a bardziej zdjęciem jego części i oczywiście przepisem. Dzisiaj na naszym stole gościła pierś z kurczaka faszerowana suszoną śliwką pieczona w rękawie. Co ciekawe, pomysł znalazłam w jadłospisach Ewy Chodakowskiej ! Ja zrobiłam i podałam dzisiaj trochę na swój sposób, może trochę mniej FIT, ale można przecież kombinować :) Co do przepisu. Wybierając pierś, należy(...)nacięte miejsca. Pierś ułożyłam w rękawie doprawiłam - tutaj dowolność, można samą solą i pieprzem - wersja u Ewy lub też można dodać przyprawę do kurczaka, pieprz, szczyptę soli i paprykę słodką (moja dzisiaj była właśnie tak przyprawiona). Do rękawa dolałam łyżkę oleju i łyżkę wody. Zamknęłam i wsadziłam do nagrzanego piekarnika na ok 180-200 st. Piekłam
Justa próbuje gotowaćIdealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można
Kuchnia Pokoleńkręciłby nosem, a on od paru tygodni w ogóle ze mną nie dyskutuje. Złoty człowiek. Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry do mazidło do pieczywa. Mój mąż faszeruje się różnymi antybiotykami. Część z nich nie może być spożywana z nabiałem. Muszę więc robić pasty, które go nie zawierają. Najczęściej kombinuję z soczewicami i ciecierzycami. Dziś robię wyjątek(...)słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor czy czerwona papryka (które były dla mnie dość wątpliwe) można sobie pozwolić na nie od czasu do czasu. To samo z nabiałem. Co można jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa
Kardamonovyłyżka ostra papryka mielona: 0,5 łyżeczki soda: 1 płaska łyżeczka sól: 1 łyżka woda: 2 litry posiekany świeży koperek: 1 łyżka Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w zależności od ich wielkości na połówki lub ćwiartki. Do rondelka wlej wymieszany olej, dodaj oregano, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz ostrą paprykę. Podsmaż na średnim ogniu(...)piekarnika, dodaj zioła, które zostały z aromatyzowania oleju. Dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Podawaj na gorąco. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pieczone ziemniaki. Polecamy: pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą , pieczone ziemniaki z kurczakiem , pieczone ziemniaki z piekarnika oraz wybuchowe ziemniaki pieczone . Życzymy smacznego! Artykuł Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasienadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie. I tak na przykład moim numerem jeden jest faszerowany bakłażan, zapiekany z sosem pomidorowym, parmezanem i świeżymi ziołami. Nie sposób także nie wspomnieć tutaj o różnego rodzaju sosach przygotowanych na bazie mielonego mięsa, pochodzących z kuchni włoskiej(...)pulpety Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g zmielonej wołowej łopatki lub karkówki 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki szczypta cynamonu sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 500 ml przecieru pomidorowego oliwa do smażenia Wykonanie Czosnek i cebulę drobniutko siekamy. Do miski wkładamy
Kulinarne przygody Gatitysłoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika(...)ugotować ziemniaczki. Czyż to nie jest świetna sprawa, takie upieczone mięso z kurczaka? Składniki: 4 filety z kurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku szczypta curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka majeranku Jak przygotować pieczone filety z kurczaka? Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuszelki) 1 duża cukinia lub 2 mniejsze (około 900 g) 250 g sera ricotta 250 g sera żółtego 4 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka soli, pieprz, ostra papryka, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go i odstawiamy. Cukinii odcinamy końce, przekrawamy ją na pół, następnie na ćwiartki(...)minut, żeby „odpoczęła” i była bardziej zwarta przy krojeniu. Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad Zobacz inne przepisy na obiad z wykorzystaniem cukinii: Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis Najprostsze placki z cukinii Makaron w sosie serowym z kurczakiem i warzywami Makaron z bobem i cukinią
e-PrzepisyKulinarnebędzie zniewalający. Już na same zdjęcia ślinka się zbiera. Składniki (na 4 porcje): 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia 1 duża czerwona cebula puszka ciecierzycy łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano szczypta chili 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry sól i pieprz do smaku około 5-6 łyżek oliwy Guacamole(...)warzyw doprawić trochę inaczej. Ja postawiłam na drugą opcję, każde z warzyw doprawiłam troszkę inaczej – do żółtej papryki dodałam kumin, curry, sól i pieprz, polałam odrobiną oliwy, zamieszałam i wyłożyłam na blachę. Do czerwonej – chili, czerwoną paprykę, sól, pieprz i oliwa. Cukinia – czosnek, oregano, kumin, sól, pieprz oraz oliwa. Czerwona cebula – sól, pieprz i oliwa
Smaczna StronaNaleśniki gospodarza Chrupiące i rumiane naleśniczki zapiekane z pysznym farszem, to wyśmienity pomysł na obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Robi się je łatwo i w
Blog z ApetytemSezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!