delikatny, aromatyczny i subtelnie doprawiony przeprawami. Smakuje dzieciom i dorosłym. Cukinia to moje ulubione warzywo w kuchni i ogrodzie! Ma wszechstronne zastosowanie. Począwszy od popularnego leczo, poprzez placki, cukinię faszerowaną, pieczoną, duszoną, aż po rewelacyjny pasztet. Z cukinii można także upiec pyszne ciasto. Młoda cukinia to także częsty składnik w moich surówkach i sałatkach. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego pasztetu(...)jajka rozmiar M 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju roślinnego Przyprawy i zioła: pół łyżeczki kurkumy 1 płaska łyżeczka: soli (najlepiej kłodawskiej), pieprzu (czarny, świeżo zmielony), 1 łyżeczka: papryki czerwonej (słodkiej lub ostrej) oraz suszonego oregano 6 łyżek posiekanej natki pietruszki (możesz także dać koperek) Dla uzyskania wizualnego efektu, możesz oczywiście użyć zielonej oraz żółtej cukinii. Sposób wykonania pasztetu
Ania gotujePolędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym(...)fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta, aromatyczna i tak, jak cała kuchnia śródziemnomorska - oparta
Moje Kuchenne RewelacjeZ bobu można zrobić świetny farsz. Ja swoim napakowałam 4 naleśniki, a ponieważ jeszcze został więc resztę włożyłam w ciasto francuskie. Naleśniki były smaczne ciepłe, ale
Stare Garybakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka - wedle uznania do smaku oliwa z oliwek do smażenia tarty twardy ser, użyłam sera Szafir (możecie użyć parmezanu lub żółtego tartego sera(...)pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki i smaki się połączyły ze sobą. 3. Bakłażany faszeruj nadzieniem mięsno - warzywnym. Możesz tak jak ja jeszcze przyozdobić je żółtym serem. 4. Zapiekaj około 30-35 minut w temp. 190C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Ja podaję takie
Zasmakuj Kuchniumyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso przyprawiłam równomiernie ze wszystkich stron solą i pieprzem. Przyprawione mięso włożyłam do rękawa foliowego do pieczenia. Do miseczki przełożyłam musztardę. Dolałam olej. Dodałam paprykę w proszku. Cebulę obrałam i drobno posiekałam, dodałam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do miseczki z musztardą i pozostałymi składnikami marynaty. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstałą marynatą/papk(...)przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: schab pieczony w cebulowej marynacie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/schab-pieczony-w-cebulowej-marynacie.html), https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana
Waniliowe Improwizacjesłono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór(...)podbijał smak jabłek. Lody z maślanką są czymś nowym w lubelskiej gastronomii. W ogóle nie czuć było tego mlecznego posmaku. Punktem kontrującym te delikatne smaki było zdecydowanie puree/mus z papryki, która nadała całości słodyczy. Na talerzu deserowym znalazł się także puder z czekolady / wafelków czekoladowych, który z kolei wniósł w potrawę pewien nowy akcent, jeśli chodzi o strukturę deseru. Podsumowując
Right Behind The Kitchenprosta i szybka pasta z makreli wędzonej, jajka, ogórka kiszonego i znakomitego sosu. Wykonasz ją dosłownie w kilka minut. Jest syta i przede wszystkim smaczna. Sprawdzi się także do faszerowania jajek. Jeśli chodzi za nami ochota na coś pysznego. Jeśli znudziły się nam kanapki z wędliną lub serem, to tradycyjna pasta z makreli będzie strzałem w dziesiątkę. Wyśmienity smak zaskoczy(...)ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe, 100 g) Sos do pasty: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 płaska łyżeczka miodu pół łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatki: Do pasty możesz też dodać około 30 – 50 g cebulki czerwonej lub białej. W sezonie warto też dodać rzodkiewkę . Czasami dodaję także suszone pomidory po odsączeniu
Ania gotujeTureckie pide to rodzaj placka którego ciasto przypomina pizzę. Te, które jadłam w Stambule formą przypominały łódki. Tym razem zrobiłam pide z nadzieniem serowym i
Stare GaryTo jeden z tych przepisów, które powstają w afekcie . Idę do sklepu z zupełnie innym zamysłem na obiad ale… Patrzą na mnie takie piękne cukiniowe
Mama z miastaMój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka . To bardzo smaczne rozwiązania
Stare GaryJakiś czas temu pisałam Wam o tym, że każdego dnia pracuję do późna i wracam do domu w środku nocy. Póki co nic się nie zmieniło
Zawsze głodna!drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super(...)wiem jeszcze czy zrobię coś podobnego w tym roku, ale zaraz zapiszę sobie inne wersje farszów. Na pewno szpinak/feta, pieczarki, jakiś farsz pomidorowy (może z salami), coś z pieczoną papryką, wersja z gorgonzolą. Nie wiem, tutaj chyba nie ma żadnych ograniczeń. Nawet słodkie farsze przecież będą dobrą opcją (nie wiem czemu, ale przyszedł mi do głowy farsz morelowy). Kombinujcie
Kardamonovydrożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super(...)wiem jeszcze czy zrobię coś podobnego w tym roku, ale zaraz zapiszę sobie inne wersje farszów. Na pewno szpinak/feta, pieczarki, jakiś farsz pomidorowy (może z salami), coś z pieczoną papryką, wersja z gorgonzolą. Nie wiem, tutaj chyba nie ma żadnych ograniczeń. Nawet słodkie farsze przecież będą dobrą opcją (nie wiem czemu, ale przyszedł mi do głowy farsz morelowy). Kombinujcie
Kardamonovy