drożdżowe - 16813 przepisów (strona:136/1121)

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku 203

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kolejny, niezapomniany smak z domu rodzinnego. Robiła je moja Babcia, robiła moja Mama, teraz… robię ja. Składniki: - 500g mąki tortowej - 3 jajka - 20g suchych drożdży - 150ml wody do rozczynu + 1 łyżeczka cukru - 400ml mleka zsiadłego - 50g masła - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy (u mnie, tym razem, wanilinowy) - szczypta soli - cukier puder do posypania(...)drewnianą łyżką, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, na rumiano.   Chrupiące i puszyste. Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku podałam z kleksem z konfitury, posypane cukrem pudrem. Ale można… jak kto lubi, też będzie pysznie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki mocno kokosowe 212

mleka słodzonego 1/2 szklanki wiórków kokosowych  1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania wiórki kokosowe do posypania   Bardzo dawno nie robiłam nic drożdżowego. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś smakowitego przepisu na drożdżówki. Przeglądając setki zdjęć zachipnotyzowały mnie bułeczki na blogu mojewypieki :) Nie dość, że drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie(...)rondelka, dodać żółtko i mąkę ziemniaczaną, zamieszać. Chwilę pogotować, cały czas mieszając (Uwaga! Bardzo się przypala). Gdy zacznie gęstnieć dodać wiórki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 6-7 równych części (fot.1) , z których uformować kulki  (około 80 g każda). Każdą część ciasta rozwałkować i posmarować nadzieniem (około 1 łyżki) (fot.2) , zwinąć jak naleśnika

Świat Ciasta
Makowiec 321

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Filed under: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon

kuchcikownia
Sticky buns, czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem w karmelowej glazurze 108

Pyszne bułeczki dla miłośników ciasta drożdżowego i cynamonu. Dzięki dodatkowi karmelowej glazury są właśnie  sticky (lepkie), a cudownie podpieczone orzechy radośnie chrupią przy jedzeniu. To wspaniała alternatywa dla popularnych amerykańskich ślimaczków. Ich zapach unosi się w całym domu i nie sposób im się oprzeć! Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży(...)wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cukru. Rodzynki zalać wrzątkiem by stały się miękkie, odstawić, a następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem i wysypać równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16-18 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie

Food Square
Odrywane bułeczki cynamonowe 400

Odrywane bułeczki cynamonowe... Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego. Wypełnione słodką pastą cynamonową. Niebo w gębie!   Składniki: Ciasto: 180 ml mleka (u mnie 0,5%); 50 g margaryny; 500 g mąki pszennej; Opakowanie suchych drożdży (7 g); 70 g białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 50 ml wody; 1 jajo. Pasta cynamonowa: 100 g margaryny; 250 g białego cukru; 2 łyżki(...)mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać. Dodać wodę, wystudzone mleko z margaryną i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać

Gospodyni Miejska
Drożdżówki z aronią 239

Drożdżówki z aronią... Pyszne, drożdżowe ciasto. Wnętrze pełne słodko-kwaśnych aronii. Polane słodkim lukrem. Komu jedną? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 75 g margaryny; 250 ml mleka (u mnie 0,5%); 4 - 5 łyżek syropu powstałego z duszenia aronii; 25 g świeżych drożdży; 30 g białego cukru; 500 g mąki; Szczypta soli. Nadzienie: 300 g aronii; 100 g białego cukru(...)robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier, sól i mieszam, a następnie dodaję drożdże ropuszczone w mleku z margaryną i sokiem z aronii i zagniatam ciasto przy użyciu haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Po upływie tego czasu, wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Ciasto powinno być w przekroju gładkie. Gotowe

Gospodyni Miejska
Szybki drożdżowiec z serem 374

Szybkie ciasto drożdżowe – najlepsze na ciepło ;) Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 1/2 szklanki letniego mleka 3 jajka 3/4 kostki masła (ok. 180 g) 5 łyżek cukru 1/2 paczki drożdży (ok. 50 g) świeżych drożdży łyżeczka soli Poza tym: ser biały masło cukier brązowy W letnim mleku rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. W misce umieszczamy mąkę, jajka(...)rozdrobniony ser biały, miejscami kładziemy po łyżeczce masła i posypujemy brązowym cukrem – wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta , Ciasto drożdżowe

kuchcikownia
DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 212

mnie to zwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia.  Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne  ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką? Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... " Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 171

dawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie, drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie  TUTAJ Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne.  Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny.  Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem(...)kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz  dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto drożdżowe

Walijskie Pichcenie
CEBULARZE 164

Cebularze to pyszny przysmak lubelski.  Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)  Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki

Walijskie Pichcenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 158

stary, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe,  dostałam od mojej mamy. Można upiec z niego ciasto na blaszce, albo różnego rodzaju drożdżowe wariacje... jest sprawdzony i niezawodny, jak większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ... Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :(  Moje(...)ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy  Wykonanie: Z drożdży, mleka

Walijskie Pichcenie
Ślimaczki dyniowe z cynamonem 364

Ślimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać(...)siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień. Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy . Ślimaczki dyniowe z cynamonem Składniki: ciasto drożdżowe 290g mąki pszennej typ 650 160g purée z dyni hokkaido 100ml mleka 25g masła 10g drożdży świeżych 1 żółtko 6 łyżeczek cukru 1/2 łyżeczki soli nadzienie 25g masła 2 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru polewa (opcjonalnie

Smakołyki Bereniki
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 262

Bardzo lubimy drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej,  150g mąki krupczatki,  30g świeżych drożdży,  3 jajka(...)minut w temp. 200st. Ostudzić i polukrować. Olej rzepakowy uniwersalny z pierwszego tłoczenia, który otrzymałam do testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają. Olej ten świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, gotowania oraz pieczenia. Jest

Z miłości do słodkości
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 567

grillowanymu warzywami. Tak Wam powiem szczerze, że troszkę mi sie już znudziły wciąż te same smaki. Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne  z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu).  Do ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która(...)letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy

Mia Cucina Sofieta
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 44

Poznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem! Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie dają znać o fakcie, że jesień już coraz bliżej. Muszę przyznać, że aktualnie jedynymi plusami jesieni, które widzę są sezonowe produkty – nic ponadto mnie nie przekonuje. Dookoła zaczynają ... Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pogotujmy.pl

Proponowane wyszukiwania