drożdżowe - 16813 przepisów (strona:136/1121)

DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 239

mnie to zwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia.  Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne  ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką? Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... " Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 204

dawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie, drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie  TUTAJ Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne.  Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny.  Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem(...)kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz  dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto drożdżowe

Walijskie Pichcenie
CEBULARZE 195

Cebularze to pyszny przysmak lubelski.  Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)  Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki

Walijskie Pichcenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 185

stary, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe,  dostałam od mojej mamy. Można upiec z niego ciasto na blaszce, albo różnego rodzaju drożdżowe wariacje... jest sprawdzony i niezawodny, jak większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ... Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :(  Moje(...)ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy  Wykonanie: Z drożdży, mleka

Walijskie Pichcenie
Ślimaczki dyniowe z cynamonem 397

Ślimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać(...)siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień. Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy . Ślimaczki dyniowe z cynamonem Składniki: ciasto drożdżowe 290g mąki pszennej typ 650 160g purée z dyni hokkaido 100ml mleka 25g masła 10g drożdży świeżych 1 żółtko 6 łyżeczek cukru 1/2 łyżeczki soli nadzienie 25g masła 2 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru polewa (opcjonalnie

Smakołyki Bereniki
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 289

Bardzo lubimy drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej,  150g mąki krupczatki,  30g świeżych drożdży,  3 jajka(...)minut w temp. 200st. Ostudzić i polukrować. Olej rzepakowy uniwersalny z pierwszego tłoczenia, który otrzymałam do testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają. Olej ten świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, gotowania oraz pieczenia. Jest

Z miłości do słodkości
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 591

grillowanymu warzywami. Tak Wam powiem szczerze, że troszkę mi sie już znudziły wciąż te same smaki. Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne  z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu).  Do ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która(...)letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy

Mia Cucina Sofieta
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 80

Poznajcie mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką i zachwyćcie siebie oraz swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem! Coraz chłodniejsze wieczory i poranki nieubłaganie dają znać o fakcie, że jesień już coraz bliżej. Muszę przyznać, że aktualnie jedynymi plusami jesieni, które widzę są sezonowe produkty – nic ponadto mnie nie przekonuje. Dookoła zaczynają ... Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pogotujmy.pl
Drożdżowe zawijane z serem i rodzynkami 146

się typowa jesień, a co za tym idzie- to pora na bardziej konkretne wypieki, tzw. comfort food,  które osłodzą nam ciemne,  chłodne, jesienne popołudnia. Dziś przepis na drożdżowego zawijańca z serem i rodzynkami. To proste ciacho, którego zapach podczas pieczenia roznosi się po całym domu.. Wersja drożdżówki z serem w formie domowego ciasta. Brzmi dobrze?  Smakuje(...)równie dobrze :)  *Z podanego przepisu wyjdą Wam dwie , słusznych rozmiarów rolady. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn : 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki na ciasto: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie

Domowe ciasta
Racuchy ze śliwkami 240

Puszyste i delikatne racuchy drożdżowe ze śliwkami. Racuchy posypane cukrem pudrem to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis na racuchy ze śliwkami, które smakują dzieciom. Przepis można modyfikować, a same śliwki z powodzeniem zastąpić innymi, sezonowymi owocami. Racuchy przygotujesz bez miksera, z kilku podstawowych składników. Racuchy na talerzu można podawać(...)dodatkowo z jogurtem naturalnym lub miodem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na drożdżowe racuchy ze śliwkami oraz kilka porad. Racuchy ze śliwkami SKŁADNIKI: 300 g śliwek – około 16 sztuk 260 g mąki pszennej – nieco ponad 1,5 szklanki 230 ml mleka – niecała szklanka 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru

Zasmakuj Kuchni
Racuchy z jabłkami 76

dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami Artykuł

Kardamonovy
Ciasto z owocami 87

miałam w domu parę luźnych wiśni, postanowiłam dodać je do ciasta. Ze śliwkami zrobię (bo było naprawdę boskie), ale poczekam jeszcze na nasze węgierki. Wtedy też wyczaruję może jeszcze drożdżowe, bo chodzi za mną od paru lat. Tytułowe ciasto z owocami miałam okazję spróbować pierwszy raz na działkowym grillu u rodziców mojej przyjaciółki. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą ciast(...)piszę oczywiście o serniku i cieście drożdżowym mojej babci), ale jak częstują to nie wypada powiedzieć „nie”. Mama Lilla poczęstowała, zjadłam. Łomatko i córko. W sekundę znalazłam się na wsi u mojego wujostwa. Nie wiem jak to się stało i nawet nie pamiętam czy tam jadłam takie ciasto. Moja pierwsza myśl to dzieciństwo. To takie w czystej postaci

Kardamonovy
20 PRZEPISÓW na ciasto które wytrzyma podróż 112

długiej podróży w ciepłe dni. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: proste brownie bez jajek kokosowe ciasto z bakaliami owsianą babkę na herbacie ciasto z mandarynkami kruche ciasto z dżemem drożdżowe ciasto z kruszonką Poniższe przepisy na ciasta na podróż nie zawierają masy i kremu, galaretki, bitej śmietany, świeżych owoców, ani innych składników, które mogłyby nie przetrwać w podróży. Zobacz również(...)dżemem – szarlotka na kruchym cieście Nie znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko udoskonaliłam o dżem, który nadał bardzo… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią i zimą – już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS Ekspresowe

Via Gusto
Pasta bezrybna – wegańska wędzona pasta | DIETA 1800 KCAL 103

która dostarczy nam odpowiednią ilość makroskładników. To danie można również zjeść jako drugie śniadanie. Wędzona pasta z tofu – składniki pasta bezrybna tofu wędzone musztarda oliwa sos sojowy płatki drożdżowe koncentrat pomidorowy Tofu, musztardę, oliwę, sos sojowy, płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy zblenduj lub rozgnieć widelcem. Gotową pastą posmaruj kromki chleba żytniego. Podawaj z ogórkiem kiszonym. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ(...)wędzona pasta bezrybna jest pełna białka pochodzenia roślinnego i zdrowych tłuszczów. Wędzone tofu, które jest głównym składnikiem pasty, dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo i błonnik. Płatki drożdżowe dodają nuty serowej, a koncentrat pomidorowy i sos sojowy nadaje głębi smaku. Oliwa wzbogaca pastę o zdrowe tłuszcze, które również są niezbędne w diecie. Nie tylko smak i wartość odżywcza

Via Gusto
Drożdżowe bułki z mlekiem w proszku. 112

Przepis na pyszne, puszyste drożdżowe bułeczki. Bułki nadziewane dżemem, oblane cytrynowym lukrem. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe bułki z mlekiem w proszku Składniki 500 g mąki pszennej +2 łyżki 100 g roztopionego, przestudzonego masła 50 g świeżych drożdży 250 ml wody lub mleka(...)minut, aż się ładnie zrumienią, Jeśli rumienią się zbyt szybko może przykryć je z wierzchu w trakcie pieczenia, folią aluminiową. Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Artykuł Drożdżowe bułki z mlekiem w proszku. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania