Przepis na : deser
Pączki mięciutkie i puszyste, z jasną obwódką wkoło wyglądają jak z cukierni, a smakują jeszcze lepiej. Ten tradycyjny przepis znaleziony w starym zeszycie mojej mamy, która z kolei przepisała go z książki kucharskiej Kuchnia Polska z lat 70. jest niezawodny – o ile wykażecie się cierpliwością do ciasta drożdżowego. Najpierw trzeba czekać, aż zaczyn ładnie wyrośnie – jak powinien wyglądać zobaczycie na filmie. Jeśli zaczyn będzie niewyrośnięty to i ciasto potem nie napęcznieje. Potem trzeba dokładnie ubić jajka...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...