smalec domowy - 1334 przepisów (strona:11/89)

Zupa cyganówka 515

cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg  boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3  łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną  cebulę, paprykę, oraz boczek, dodać także pokrojoną kiełbasę .Wlać około szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem ok 10 min.W między

Moje domowe kucharzenie
Piwoszki 179

masła  50 g cukru pudru  1/2 szklanki piwa  szczypta soli dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych [ u mnie dżemy domowe] cukier puder do posypania  Mąkę posiekać razem z masłem i smalcem. Dodać cukier puder, żółtko i sól. Wlać piwo (świeżo otwarte) i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią spożywczą Gosia  i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie

Moje domowe kucharzenie
Kiełbasa ze słoika 1125

konserwy turystyczne z puszki, ja zabierałam ze sobą domową kiełbasę ze słoika. Ta kiełbasa ze słoika zrobiona jest tylko z boczku, jest mocno przyprawiona, ze smalcem i galaretką, idealnie nadaje się do smarowania kanapek. Domową kiełbasę ze słoika robiło się kiedyś często w wielu polskich domach, a szczególnie w okresie późnego PRL’u, gdy były pustki w sklepach i kartki(...)Nasza kiełbasa ze słoika będzie smakować wszystkim, którzy lubią też smalec , bo jest zrobiona z boczku, po pasteryzacji wytrąca się z niej smalec i pyszna galaretka. Polubią ją też osoby, które nie mają akcesoriów do produkcji domowych wędlin, bo nie potrzeba do niej osłonek, siatek wędliniarskich itp. wykorzystujemy do jej przygotowania jedynie słoik, o prostych ściankach, aby ją łatwiej można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Restauracja “Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 66

Oczywiście wybór był trudny, ponieważ karta jest bardzo rozbudowana, ale myślę, że dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Przed podaniem zamówionych dań kelnerka przyniosła dodatek w postaci domowego chleba ze smalcem – jest to mały drobiazg, ale naprawdę miły – oznacza, że dla restauracji liczy się klient, a nie skupia się jedynie na zysku. Niestety czas oczekiwania na dania

KuchniaWeDwoje.pl
Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem 64

godziny. Następnie wypłukać, przełożyć do kielicha blendera i dodać resztę składników. Dokładnie zmiksować i doprawić solą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Serek z migdałów → Smalec z fasoli → Domowe masło → Ser smażony z kminkiem → Tapenada z czarnych oliwek Artykuł Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Chleb pszenny z ryżem 80

Chlebek z ryżem, to najbardziej mięciutki i najbardziej wilgotny chlebek jaki jadłam, oczywiście za sprawą dodanego ryżu. Śmiało nazwę go typowo swojskim pieczywem idealnym do posmarowania domowym dżemikiem albo smalcem z skwarkami. I zapewne nie bę Artykuł Chleb pszenny z ryżem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Smalec z fasoli 116

Zapraszam po niezwykle smaczny i prosty przepis na smalec z fasoli . Domową pastę z białej fasoli możesz przyrządzić zarówno z fasoli z puszki, jak i z suchej fasoli, którą trzeba najpierw namoczyć i ugotować. - świetne smarowidło na kanapki - tylko kilka popularnych składników - zaskakująco pyszna pasta z białej fasoli

AniaGotuje.pl
Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 115

karta jest bardzo rozbudowana, ale myślę, że dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Przed podaniem zamówionych dań kelnerka przyniosła dodatek w postaci domowego chleba ze smalcem – jest to mały drobiazg, ale naprawdę miły – oznacza, że dla restauracji liczy się klient, a nie skupia się jedynie

KuchniaWeDwoje.pl
SMAŻONE KOPYTKA Z SOSEM Z KIEŁBASY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 168

kiedy wprowadziłam rubrykę o smakach z dzieciństwa ,mam okazję je znowu posmakować i zapisać dla reszty pokolenia.Kiedys one zanikną ,wejdą nowe wraz z udoskonaloną kuchnią i przepisami,bez smalcu i konkretnych domowych smaków,nikt już nie będzie pamiętać co się jadło w latach 60-70 tych.,jaka bieda panowała , a rodziny wiązały koniec z końcem ,próbując gotować tanio i smacznie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Korniszony 166

konserwowymi) to małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pszenne tortille 157

Donny Hay natknęłam się na pszenne tortille, nawet sobie zaznaczyłam zakładkę, żeby wrócić do tego! Dzisiaj nadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu.  Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej

Plate of Joy
smalec cebulowy... 112

Składniki: słonina 60 dag, cebula 4 sztuki, majeranek Prymat 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka świeżą słoninę pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondla rozgrzanego

W Mojej Kuchni Lubię
Smalec grzybowy 148

Lubicie chleb ze smalcem? Kromka dobrego chleba, domowej roboty smalczyk, do tego pyszne, kiszone ogórki i aż ślinka leci na samą myśl o takiej przekąsce. Wiadomo, najzdrowsze to to może nie jest, ale ogólnie życie jest mało niezdrowe więc nie dajmy się zwariować. Co nas nie zabije to można jeszcze raz! Nie robię smalcu ze skwarkami często, ostatnio gościł

Smaczna Pyza
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 503

dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję(...)podgrzewam bigos, gdy się zagotuje kosztuję i dodaję do niego w zależności do smaku 2-3 łyżki powideł śliwkowych, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i pół kostki smalcu ( u mnie zawsze swojski, domowy ) Mieszam, gotuję dalej na wolnym ogniu ok. pół godziny, w razie potrzeby doprawiam przyprawami jak wyżej. Gotowy bigos przekładam w chłodne miejsce. Potem odgrzewam i podaję

Kuchnia z widokiem na ogród
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 148

garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog: Moje domowe kucharzenie Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka z jajkami, porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa(...)Potrawka z fasoli i chorizo ; blog: Codzienne gotowanie Sałatka z fasolą, brokułami i chorizo ; blog: Szóste niebo Żółta pasta z białej fasoli cannellini ; blog: Smakołyki Angeli Wegański "smalec" z fasoli ; blog: Domowe gotowanie Krem z fasoli ; blog: Co w kredensie piszczy FasoLove muffiny (bezglutenowe) ; blog: Qchcik gotuje Zupa fasolowa ; blog: Co w kredensie piszczy Fasolka po bretońsku ; blog: Czerwień

Weekendy w domu i ogrodzie