wypełniają okienka pierników kolorowymi “szybkami”. Składniki na pierniki z okienkiem z landrynkami 25 dag mąki 10 dag naturalnego miodu 10 dag cukru pudru 5 dag smalcu 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka domowej przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw korzennych ½ opakowania landrynek Miód wlewamy do rondla, dodajemy cukier i przyprawy korzenne i wszystko podgrzewamy. Do ciepłego
Korniszonkiwypełniają okienka pierników kolorowymi “szybkami”. Składniki na pierniki z okienkiem z landrynkami 25 dag mąki 10 dag naturalnego miodu 10 dag cukru pudru 5 dag smalcu 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka domowej przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw korzennych ½ opakowania landrynek Miód wlewamy do rondla, dodajemy cukier i przyprawy korzenne i wszystko podgrzewamy. Do ciepłego
Gotujemy i jemyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2,5 szklanki mąki margaryna 1 łyżka smalcu 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1,5 łyżki bułki tartej Żółtka oddzielić od białek. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać żółtka, smalec
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 8 wiejskich jajek, 6 łyżek wody, 30g mąki konopnej, 110g łupiny babki jajowatej*, 200g roztopionego, ostudzonego smalcu (u mnie ze skwarkami i cebulą
SaganekSkładniki: smalec 3 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 sztuka średnia, kaszanka 5 sztuk , pieprz mielony - do smaku, koperek 1/2 pęczka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, kaszanka z jasna kaszą 1
W Mojej Kuchni LubięDziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami
Smaczne Zdrowezawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel) 4 ząbki czosnku żółtko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka kolendry łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni Jak zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem
Kuchcik gotujepączki jak u Babci. Tradycyjny przepis na pączki jak u Babci, puszyste, mięciutkie, delikatne pączki smażone na smalcu. Pączki z marmoladą, budyniem, czekoladą, adwokatem lub bez nadzienia. Z cukrem pudrem, kokosem czy lukrem, bez znaczenia ważne, że sprawdzony przepis na domowe pączki. Pączki z cukierni przy tym przepisie jak dla mnie wymiękają. Ciasto drożdżowe, pączki na maślance, faworki, oponki(...)stanu. Lekkie, puszyste ciasto z niewielką ilością cukru. Na czym smażyć pączki? Tradycyjne pączki smaży się na smalcu lub maśle klarowanym. Pączki, faworki na oleju? Nigdy, dla Babci to była profanacja, Ona wspomniała czasy kiedy najlepsze pączki smażono na łoju. Domowe pączki na świeżych drożdżach, z cukrem pudrem to taka wersja podstawowa. Przepis do przygotowania nie tylko na tłusty
Dieta moja pasjaTłusty Czwartek uprościliśmy sobie, korzystając z maszynki do makaronu, w której rozwałkowywaliśmy bardzo cienko kawałki ciasta. Jeszcze tylko chwila na gorącą kąpiel chrustu w smalcu i niebawem zasiądziemy do wielkiego stosu obłędnych w smaku domowych faworków. Udostępnij Składniki na faworki ze słodką śmietaną 450 g mąki pszennej 5 żółtek 250 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru
niecodziennikparydania mięsnego. O czym mowa? Smalec, potrawa, którą albo się kocha (szczególnie wersję rozsmarowaną na pysznym, świeżym i chrupiącym chlebie z dodatkiem domowego, kiszonego ogórka), albo się jej nienawidzi. Od zawsze należałam do tej drugiej grupy ludzi. Smalec kojarzył mi się zawsze z ogromnym smrodem w mieszkaniu i raczej to nie zachęcało do delektowania się smakiem. Pomimo niechęci do tradycyjnej
365 dni dookoła kuchniWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na domowe pączki z marmoladą, wiem że łatwiej jest kupić pączki w cukierni ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę spróbować przygotować pączki w domu, to polecam wypróbować mój przepis. Pączki są bardzo smaczne i puszyste. Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 16 pączków 600 g mąki pszennej(...)cukru 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 1/2 łyżki spirytusu (można pominąć) marmolada tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem: Domowe pączki Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką
Uwaga Babcia Gotujechlebie niekrojonym. Chleb krojony można włożyć do tostera, opiekacza lub usmażyć na patelni zamoczony wcześniej w jajku z odrobiną mleka. Z czerstwych bułek można zrobić domowe zapiekanki. Wystarczy tylko posmarować je masłem albo smalcem, położyć na nie kawałek wędliny, pieczarki i żółty ser. Bułki można również ususzyć i zrobić z nich bułkę tartą lub dodać np. do kotletów mielonych (wcześniej
ProstePesto.plChleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie błyskawicznym. Bardzo lubię dużo dodatków, wyraźny smak i zapach, a do tego kiszony ogórek i jest smacznie jak u Mamy!. Składniki: - 1 1/2 kg mielonej słoniny - 30 dag wędzonego boczku - 3 duże cebule
Apetyczna babeczkaciężki. Pasztet konkret. Takiego pysznego, domowego pasztetu nie kupicie nigdzie. Co tam, nieraz pasztet w sklepie wyglądał nader obiecująco a jednak smak wybitnie nie ten. Nie ma to jak domowy pasztet. Tym razem pasztet w wydaniu z suszonymi grzybami i żurawiną. Nie wiem jak Wy, ale mi pasztet kojarzy się głównie ze Świętami. Jakoś tak wyszło, że rodzice robili(...)Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu;) Za to ten smalec, nadawał dodatkowego smaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny, ale to naprawdę klasyczny ciężki pasztet, lub też lżejszy wariant z większą ilością mięsa drobiowego. Obojętnie
Mieszam w Garnku