Kapuśniak domowy. Kapuśniak domowy z kiszonej kapusty. Tradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak: około 300g wędzonych żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać(...)pokroić na mniejsze kawałki 500g kiszonej kapusty, odciśniętej 1 duża cebula, posiekać kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami około 300g ziemniaków, obrać i pokroić w kostkę sól, pieprz, kminek do smaku liść laurowy i ziele angielskie do wywaru (ewentualnie) Przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: Krok 1. Wędzone żeberka opłukać, włożyć do garnka wraz z oczyszczoną włoszczyzną, zalać wodą
Moja Książka Kucharskadusiło się długo na wolnym ogniu. Bitki możecie podać zarówno z kaszą, ziemniakami z wody, albo domowymi kopytkami. Link do przepisu na kopytka znajdziecie poniżej. Sprawdź przepis na: Domowe kopytka Składniki na bitki wieprzowe 1,5 kg szynki 2 duże cebule smalec do smażenia sól pieprz majeranek 750 ml bulionu mąka Sprawdź przepis na bulion -> Bulion warzywny Bitki wieprzowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się łamią. Po ostygnięciu trochę twardnieją, ale nadal są kruche. Swój smak i konsystencję, kruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy nie robiłam kruchych ciastek ze smalcem, więc nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek Po pierwszym(...)zobrazują. Są szczególnie delikatne i kruche przy wyjmowaniu z piekarnika, trzeba to robić dość delikatnie, ale po ostudzeniu stwardnieją. Jeśli odrzuca was hasło „smalec”, bo mnie odrzucało, to zupełnie niepotrzebnie. Smalec nie jest wyczuwalny, a nadaje kruchości i smaku ciastu. W przepisie znajdziecie również jogurt grecki. Ja używam jogurtu z Lidla. Dla mnie ma najlepszy smak
Mieszam w Garnkudużą ilością cebuli w pysznym ciemnym sosie.. ok. 600 gramów łopatki wieprzowej 200/250 gramów cebuli sól pieprz wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj ) słodka czerwona papryka w proszku mąka do panierowania smalec lub olej do smażenia Łopatkę kroimy na mniejsze plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster rozbijamy z obu stron tłuczkiem. Przyprawiamy solą
Andzia Pichcipomidorowy przygotowany na zimowe zapasy jesienią. Składniki: około 800 g karczku 1 cebula 3-4 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu sól, pieprz papryka słodka i ostra 1 szklanka bulionu warzywnego 400 ml domowego sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie 2 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego oregano Wykonanie: umyte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: boczek wędzony 30 dag, kiełbasa wiejska 50 dag, smalec 2 łyżki, korzenie chrzanu 2 sztuki średnie, twaróg chudy w kostce 25 dag, jajka "M" 6
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: smalec 1 łyżka końcówki wędlin, boczku 1 kg, sól czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wątróbka cielęca 60 dag, mąka pszenna 2 łyżki, smalec 1 łyżka, jabłka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, majeranek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięPopularne w Polsce gniazdka często goszczą na stole w okresie tłustego czwartku. Jednak są tak pyszne, że warto je zrobić o każdej porze roku Artykuł Gniazdka
Pieprzyć z FantazjąProste do przygotowania ciasto bez potrzeby ubijania wałkiem. Bardzo smaczne faworki idealne na tłusty czwartek! Artykuł Faworki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją .
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: golonki wieprzowe 2 sztuki średnie, biodrówka 80 dag, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, woda 3 szklanki kapusta młoda 3 główki większe, sok pomidorowy 1/2 litra, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Biodrówka będzie dodana do kapusty, golonki wieprzowe również będą podane z kapustą, danie jest bardzo sycące(...)schować do lodówki na całą noc. W szybkowarze na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać biodrówkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 55 minut na średnim ogniu. Młodą kapustę drobno pokroić, wsypać do garnka, wlać wywar z golonek, sok pomidorowy (u mnie domowy lub kupny), obrane mięso z biodrówki, gotować
W Mojej Kuchni LubięDomowy smalczyk ze słoninki ze skwarkami, z cebulką,jabłkiem i czosnkiem. Kromka chleba ze smalcem i ogórek kiszony = pycha ! Składniki: 1 kg słoniny 1 duża cebula-pokrojona w kosteczkę 2 jabłka- starte na dużych oczkach 5 ząbków czosnku płaska łyżeczka wegety Słoninę kroimy w drobną kostkę i co chwila mieszając wytapiamy ją na wolnym ogniu. Gdy słonina
Przepisy mojej mamybutelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju, w occie), smalec, jajka z majonezem i zielonym groszkiem, koreczki z sera żółtego, korniszonów i kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się
CookYourselfbutelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju, w occie), smalec, jajka z majonezem i zielonym groszkiem, koreczki z sera żółtego, korniszonów i kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się
CookYourselfbyło mistrzostwo świata, delikatny z chrzanem, koperkiem i pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety ale jak w większości śląskich domów rosół doprawiony był magii, zarówno kolor (prawie brązowy) jak smak to niestety
Bernika - moj kulinarny pamietnik