smalec domowy - 1334 przepisów (strona:18/89)

Pączki serowe z kokosem. 152

mąki pszennej tortowej 500 g tłustego sera twarogowego 2 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany 200 g kokosu (drobne wiórki) 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 5 łyżek cukru 1 kieliszek spirytusu olej + smalec           Sposób przyrządzania:             Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony

Zakątek rozkoszy kulinarnych
SEROWE MINI PĄCZUSIE 160

Zapraszam :-))) Składniki: 30 dkg twarogu 50 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 jajka 4 kostki smalcu (do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie:  Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło. Jajka

Walijskie Pichcenie
Faworki/chrust wg. Magdy Gessler 353

Domowe faworki (źródło: almamarket.pl) Składniki: 600 mąki pszennej 2 łyżki smalcu 15 żółtek 200 g cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu 1 łyzka araku 500g smalcu do smażenia 100 g cukru pudru wanilia Sposób przygotowania: Utrzeć smalec do konsystencji śmietany. Do smalcu dodać 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto bardzo cienko

WojnaNaSmaki.pl
Biała kiełbasa z cebulą 207

Prosto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i

Moje domowe kucharzenie
Węgierski gulasz z kluseczkami 104

Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki

Smaczny zeszyt
szybkowar-żeberka w sosie cebulowym... 128

Składniki: żeberka wieprzowe 1,5 kg, smalec 1 łyżka, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liście

W Mojej Kuchni Lubię
kaszanka z jabłkami, cebulką na smaczny obiad... 114

Składniki: kaszanka 4 sztuki/większe, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, jabłka 1 duże, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi  1

W Mojej Kuchni Lubię
Festiwal kaszy Gryczaki 2012 w Janowie Lubelskim 146

Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości przypadków nie były przechowywane w lodówkach. Rozumiem trudność w organizacji takiej lodówki, a właściwie dostępu(...)który uwielbiam. Skusiłam się także na dwie nalewki 25%: śliwkową i miętową. Spróbowałam także: wiśniowej, truskawkowej, akacjowej i morelowej. "Ulik" - zapraszam! Pieróg biłgorajski Kiełbasa z dzika i chleb ze smalcem

Pasja Smaku
Smalec z jabłkiem i cebulką 183

domowy, własnoręcznie zrobiony smalczyk z dodatkiem cebulki, jabłka, majeranku i z domieszką czosnku niedźwiedziego... :) Coś dla koneserów takich specjałów. Od razu przypomina się każdemu "stół wiejski" na weselu, dobra zabawa i zimna wódeczka, albo bimberek... Do tego ogórek kwaszony! Ahhh bajka :) dlaczego więc odmawiać sobie takich przyjemności, skoro możemy zrobić to sami?!  Smalec z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI

Zainspiruj się kuchnią
Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 150

przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na śrubę i pieczone nad ogniskiem, ja jednak chciałam Wam pokazać że można je przygotować również w warunkach domowych i nadal jest doskonałe :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki

My Culinary Art
Pączki ziemniaczane 258

najlepsze sa sypkie) 2 jajka 100 g masła 40 g drożdży 6 płaskich łyżek cukru pudru  8 łyżek mleka 2 łyżki spirytusu domowe powidła lub twarda marmolada  1 ½ litra oleju do smażenia lub smalec wieprzowy  Cukier puder do posypania  Ziemniaki obieramy i gotujemy( można również ugotować w mundurkach). Przeciskamy przez praskę i do gorących dodajemy masło

Mia Cucina Sofieta
Domowy smalczyk ziołowy 190

Chociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Taki ziołowy jest rewelacyjny. Składniki 500 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wegański smalec :) 213

Im bardziej się wkręcam w temat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie

chwile dla mnie
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 106

piernik upiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Składniki na piernik staropolski 0,5 l miodu 2 szklanki cukru 20 dag smalcu 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki zimnego mleka 1,5 łyżki domowej przyprawy do piernika 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki rodzynek Szczypta(...)soli W dużym rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód, cukier i smalec. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie można jej zagotować. Gdy trochę przestygnie dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka

Korniszonki
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 125

piernik upiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Składniki na piernik staropolski 0,5 l miodu 2 szklanki cukru 20 dag smalcu 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki zimnego mleka 1,5 łyżki domowej przyprawy do piernika 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki rodzynek Szczypta(...)soli W dużym rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód, cukier i smalec. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie można jej zagotować. Gdy trochę przestygnie dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka

Gotujemy i jemy