KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z KOPERKIEM I ANCHOIS TATAR Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI SMALEC DOMOWY GUACAMOLE
potrawyregionalnegrochu włoszczyzna 150 g wędzonego surowego boczku 5 ziemniaków sól pieprz ziarnisty i mielony 4 ziarna jałowca pętko dobrej wędzonej kiełbasy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami majeranek Przygotowanie Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem 2 l wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 1 godziny. Na początku szumowałem. Wywar przecedziłem
R'n'G KitchenDomowy smalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi. składniki na 1 litr smalcu 70 dag słoniny 35 dag wędzonego boczku 4 średnie cebule 3 małe jabłka 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz
Smakowite DaniaDomowy smalec z cebulką Składniki: - słonina - cebula - sól ziołowa - pieprz czarny ziarnisty - majeranek Przygotowanie: Słoninę kroję w drobną kostkę. Wytapiam ją na małym ogniu. U mnie trwało to około 20 minut. Dodaję przyprawy (pieprz świeżo zmielony). Cebulę siekam w kostkę przed dodaniem. Zasmażam razem do zarumienienia. Pozostawiam tłuszcz do ostygnięcia. Następnie przekładam do świeżo wyparzonego słoiczka, który zakręcam
Kuchnia co dniaPrzepis na taki domowy smalec jest w sumie już na blogu, ale ten jest inny..wśród składników potrzebnych do zrobienia smalcu jest mleko...zdziwił mnie ten dodatek..i musiałam spróbować.Mleko sprawi, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu..Polecam taki smalec..przepis znaleziony tutaj . 50 dkg słoniny 1 duża cebula
Moje domowe kucharzenietakiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis też będzie]..i ogórki małosolne.. ..pycha... 650 gram mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 425 ml ciepłej wody 25 g drożdży świeżych
Moje domowe kucharzeniegarść grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku
Kuchnia PrezydentowejZ okazji Mikołajek postanowiłam dodać dziś specjalnie dla Was mój autorski przepis. Zacznę od nazwy, która dla Was może wydać się dziwna. Otóż Gryf to
Garniec Magalietylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków) , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek... WYKONANIE: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej
Kuchnia Beatyzupa gulaszowa z pieczarkami Produkty: 50 dag wołowiny gulaszowej 20 dag pieczarek 10 dag smalcu domowej roboty ze skwarkami 1 puszka pomidorów 1 marchew 1 papryka czerwona 1 cebula 5 ząbków czaosnku 2 łyzki masła 1 ły zka słodkiej papryki 1/2 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki ziół prawonsalnych 2 liście laurowe sól
Ugotujmy Cośregionalnego,kaszubskiego oscypka zjadłam:) (Oscypki na Kaszubach są Truskawki Kaszubskiej brak) Zioła i przyprawy: Gadżety kuchenne: Lizaki: Znalazłam w końcu stoisko z prawdziwym,kaszubskim chlebem ze smalcem domowej roboty.Szkoda tylko,że w połowie"festynu" nie było już co kupić. Trafiliśmy nawet na koncert. Niestety po truskawkach nie było większego śladu poza 1 stoiskiem z kilkoma kobiałkami
Wielki apetytgoraco polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy podlaskiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 zabki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 papryczki chili
Gosia gotujemasy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamymasę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiemprzez 60-70 minut. Przez
Maminek kulinarnypozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony
Kulinarny karnet Christopherażeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 duża cebula, 1 łyżka domowego smalcu, 1 kopiasta łyżka mąki do smaku sól i pieprz chili w młynku Kotanyi Żeberka kroimy w grube paski (po 2 kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec na patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię