Smalec domowy idealnie smakuje na kromce razowego chlebka w towarzystwie kiszonego ogórka. Jest również idealnym dodatkiem jako omasta do pierogów, pyz czy klusek. Składniki 1 kg słoniny 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 1 jabłko 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki mleka Wykonanie Słoninę kroimy w drobną(...)jabłko, ostrożnie by nam nie wykipiało, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy czosnek, majeranek, wlewam mleko i przyprawiamy do smaku. Przestygnięty smalec przelewamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego
magiczna kuchnia KasiDomowy smalec zrobiony samemu jest pyszny, a jeszcze do tego ogórek małosolny lub kiszony położony jako dodatek na kanapce. Pycha. Moje chłopaki wyjadają w tempie ekspresowym, dlatego co jakiś czas przygotowuję kolejne porcje. Dodatki mogą być dowolne np dowolne ulubione zioła. Ja kupuję słoninę bez skóry dzięki czemu mam mnie pracy i zawsze kroję nożem w kosteczkę. Dzięki temu(...)smażyć około 5 minut, a następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć około 2 minut. Zdjąć smalec z ognia i wsypać majeranek oraz sól. Gorący przelewać do słoiczków. domowy smalec z cebulką i jabłkiem
O kuchni z uczuciemSkładniki: kapusta kiszona kwaśna 70 dag, woda do kapusty - ile potrzeba, smalec domowy ze skwarkami 2 czubate łyżki, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna mrożona 1/2 opakowania, woda 3,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kostki rosołowe 2 sztuki, papryka chili - do smaku, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, klopsiki - w opisie(...)kapustę kiszoną drobniej pokroić i wsypać do garnka, zalać wodą do zakrycia kapusty i gotować do miękkości kapusty, pod koniec dodać z 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami w osobnym dużym garnku do gotującej wody wsypać pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę mrożoną, wsypać kaszę jęczmienną drobną, liście laurowe, ziele angielskie , kostki rosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy
W Mojej Kuchni Lubięszklanki surówka: czarna rzepa 4 sztuki średnie + sól 1 łyżka, marchew 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1-2 łyżeczki, śmietana 12% 200 gram smalec ze skwarkami 2 łyżki, jajka 6 sztuk, sól - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba Obrane, opłukane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z z papryką i przyprawą do ziemniaków(...)soku ),wymieszać i zostawić na 15 minut, zetrzeć w rozdrabniaczu marchew, jabłka. Rzepę wycisnąć z soku, wsypać do miski, dodać startą marchew, jabłka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, wymieszać. Domowy smalec ze skwarkami rozgrzać na patelni, wbić jajka, posolić, popieprzyć do smaku - taki obiad bardzo lubimy, jest szybki, łatwy i zawsze smakuje, jajka sadzone na domowym smalcu i surówka
W Mojej Kuchni Lubiępopatrzeć na niesamowite widoki i zjeść pajdę chleba z pysznym smalcem i ogórkiem. To wszystko w sezonie turystycznym. Zawsze wspominam te przepiękne widoki, kiedy zajadam w domu chleb z domowym smalcem, kiszonym ogórkiem czy marynowanymi grzybkami. To wspaniała przekąska. Lubię takie połączenia a smalec przygotowuję 2-3 razy w okresie jesienno zimowym. Składniki do smalcu najlepiej kupić u sprawdzonego rzeźnika(...)zrumienienia w oddzielnym garnuszku i dodajemy do przesmażonego już smalcu. Jeśli zrobimy smalec w/g poniższego przepisu to i tak okres przechowywania w lodówce to 3-4 tygodnie. Smalec domowy z ziołami 1kg tłuszczu / u mnie podgardle, boczek surowy, kawałek łopatki /, 1 szklanka wody, 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, 1 główka czosnku, ½ szklanki suszonego majeranku, ¼ szklanki suszonego tymianku, ¼ szklanki suszonego
Leśny Zakątekliście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, gałka muszkatołowa 2 szczypty, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól - ile potrzeba, wywar z grzybów zamrożony 1 litr, podgrzybki zamrożone 70 dag, smalec domowy ze skwarkami 2 łyżki, suszone prawdziwki 1 szklanka, śmietana 18% 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, makaron kokardki 250 gram do garnka wlać wodę, wsypać ziele(...)angielskie, liście laurowe, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub na tarce startej i zagotować dodać zamrożoną porcję wywaru grzybowego, porcję zamrożonych podgrzybków, porcję suszonych prawdziwków dodać łyżkę domowego smalcu ze skwareczkami i gotować z 40 minut na średnim ogniu dodać sól, gałkę muszkatołową, pieprz zmielony, śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy mieszając podać
W Mojej Kuchni LubięWitajcie! My nadal w swojskim klimacie. Dziś mamy dla Was domowy smalec, który urzeka prostotą i smakiem. Smalec zostanie podany z chlebkiem i ogórkami małosolnymi, o których możecie przeczytać w ostatnim poście https://sprawniwsmaku.blogspot.com/2018/07/ogorki-maosolne.html#more . W kuchni dziś rządzili panowie, zaś żeńska część załogi bacznie się przyglądała służąc wskazówkami i poradami. Idealny podział obowiązków, prawda? Domowy smalec z wędzonym boczkiem
Sprawni w smakuOstatnio przerabiamy dość duże ilości owoców i każdy dzień jest słodki, dlatego naszła nas ochota na coś całkowicie odmiennego. Od razu pomyśleliśmy o prawdziwym domowym smalcu, kromce chleba i świeżych kiszonych ogórkach. Robiliśmy już razem z Wami smalec ze śliwką oraz smalec z jabłkiem i cebulą, dzisiaj dołączcie do robienia smalcu z mięsem i jabłkiem. Składniki na smalec z jabłkiem
niecodziennikparyłyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 2 łyżeczki na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami i wystudzić, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane zmielić w maszynce do mięsa(...)farszu i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzącej wody z solą i olejem, po wypłynięciu gotowac z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i opłukac pod zimną wodą, podawać podsmażane na domowym smalcu ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem lub z czym się lubi - pyszne, delikatne ciasto pierogowe z aromatycznym farszem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka FARSZ : ziemniaki ugotowane 80 dag, twaróg 25 dag, majeranek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula podsmażona 8 łyżek OKRASA: cebula 8 sztuk, smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka DODATKI: woda 4,5 litra, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek na domowym smalcu ze skwarkami
W Mojej Kuchni Lubięśrednie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa(...)średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka. Dodać obranego selera i cebulę. Dorzucić ziele angielskie, listek laurowy i goździki. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę
Gosia gotujePrzepis na pyszny dodatek do chleba – domowy smalec z wędzonym boczkiem. Składniki 1 kg słoniny (mielonej) 500g wędzonego boczku 3 duże cebule sól pieprz magii Wykonanie Słoninę wytapiamy na głebokiej patelni na wolnym ogniu. Ja wytapiałam ok. 4 godzin. Robimy to tak długo, aż skwarki nabiorą złocistego, apetycznego kolorku. Boczek oraz cebulkę kroimy w małe kosteczki. Dodajemy do wytopionej(...)łyżeczki pieprzu czarnego. Wyłączyć ogień. Zostawić do wystygnięcia. Przelać do słoikow i ich nie zamykać. Gdy już temperatura odpowiednio opadnie to można dać do lodówki. Autor przepisu: Joanna Artykuł Domowy smalec z wędzonym boczkiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPyszny smalec domowej roboty , który wzbogaciłam o dodatek cebulki oraz jabłka. Jeśli użyjesz dobrej jakości, świeżej słoniny z płatem mięsa, to zrobisz pyszne skwarki, które można jeść na wiele sposobów. Domowy smalec.. a raczej skwarki ze smalcem polecam na kanapki, jako dodatek do placków ziemniaczych a także do smażenia mięs wieprzowych
AniaGotuje.plSmalec. Bohater każdej naszej domowej imprezy. Uwielbiamy smalec. Zwłaszcza ze świeżo upieczonym domowym chlebem. Z ogórkiem kiszonym (lub małosolnym). Zawsze jak zawitają do nas znajomi to smalec, chleb i inne dodatki wjeżdżają na stół. A jak znajomi wyjeżdżają to pozostaje nam już tylko posprzątać okruszki. A ci co bardziej spragnieni domowych frykasów to nawet okruszki na drogę zabierają :) Tak, smalec
Marder&Marder Manufacture