Smalec domowy wraca do łask.Zza oceanu dochodzą wieści,że smalec jeszcze niedawno wyklęty przez dietetyków,znów jest kupowany i używany do smażenia mięsa.Z punktu widzenia fizjologa i biochemika żywienia ten zwrot jest jak najbardziej uzasadniony.Teoria o szkodliwosci tłuszczow nasyconych,a w tym smalcu,idealnie pasuje do marketingowej strategii olbrzymiego przemysłu spożywczego,który sprzedaje oczyszczone oleje roślinne i margaryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiamy smalec jak chyba każdy. To taki polski fast food. Z pysznym, domowym cierpiącym chlebem i kawałkiem ogórka to niebo w gębie. Ostatnio takim domowym smalcem poczęstowała mnie znajoma osoba. Smalec był wyborny. Okazało się, że robi go od wielu, wielu lat wg przepisu nieżyjącego już Macieja Kuronia i zawsze smalec pierwszy schodzi na każdej imprezie. A sekret tkwi
Bernika - moj kulinarny pamietnikzaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623zdj(...)chleb ze smalcem.Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane
Ostra na SłodkoNajlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym
Darcia w kuchniTaki ekspresowy przysmak wymyślił sobie mój mąż aby troszkę urozmaicić sobie te jesienne kolacje ;) Składnik na 3 słoiczki: 6-8 gotowych kotlecików mielonych ( zależy od wielkości ) słoik smalcu domowego lub kupnego 1. Mielone układamy w czystych i wyparzonych słoikach, nie za ciasno gdyż musi się znaleźć miejsce na smalec. 2. Swój bądź kupny smalec roztapiamy i zalewamy słoiczki
Gotowanie...to proste !Skoro wolnowar w domu jest i pracuje to nie byłabym sobą gdybym nie zrobiłam w nim domowego smalcu. Jaki będzie miał smak? Czy będzie lepszy od tradycyjnie smażonego? A może delikatniejszy? Powiem wam, że jest na pewno smaczny, a jego wielką zaletą jest to że nie musiałam przy nim stać i go pilnować. I to już duży plus. Sam się
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmalec domowy, smalczyk ... ile kucharzy / kucharek tyle przepisów bo każdy ma swój ulubiony. Od któregoś roku wstecz regularnie przygotowuję go jako jeden ze smakołyków na przyjęcia urodzinowe, i niby każdy mówi "...a smalec zrobił ... " :) ale po przyjęciu gliniaczek pusty :) Składniki na mój przepis : 1 kg słoniny (mielonej - dla wygody) ok 40 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula pieprz majeranek
Mechanik w kuchnimnie nie było takiej potrzeby. U nas z dodatkiem duszonej marchewki i ryżu basmati . Składniki: - 1-1,5kg żołądków gęsich - 2-3 pełne łyżki tłuszczu- u mnie domowy smalec, z wiejskich gęsi (z żółtym tłuszczem), można zastąpić masłem klarowanym lub bezwonnym olejem kokosowym - tłuszcz, świeżo mielony pieprz - czosnek mielony - kilka ząbków świeżego czosnku (u mnie 6-8szt) Umyte
Smaczne Zdrowemetodą wolnego smażenia frytek którą znajdziecie tutaj , nie będziecie zawiedzeni. Frytki są super chrupiące i pyszne. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smażyć na własnoręcznie zrobionym smalczyku. Składniki: ziemniaki domowy smalec, potrzeba go dużo, tak aby po stopieniu w garnku nim wypełnionym dało się usmażyć frytki Przygotowanie: ziemniaki umyć, obrać, pokroić we frytki smalec rozgrzać włożyć frytki smażyć do ulubionego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSmalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz
Pelusiowa Kuchniałyżki oliwy około 250 ml letniej wody Nadzienie czosnkowe: 80-100 g masła 5 ząbków czosnku sól pół rozkłóconego jaja siemie lniane do posypania lub Nadzienie cebulowe:2 łyżki smalcu domowego 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona tymianek sól pół rozkłóconego jaja mak do posypania Z drożdży, połowy wody i cukru zrób zaczyn.Gdy zaczyn się wzburzy(...)posmaruj masłem z czosnkiem. Złóż je w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna). Jeśli wolisz farsz cebulowy przesmaż posiekane cebule na łyżce smalcu doprawiając ją tymiankiem i szczyptą soli. Dodaj pozostały smalec i odtudź. Pasy zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie
Gotuj Sam!łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych grzybów - może być ich więcej, 15 śliwek suszonych, 250 ml wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, smalec domowej roboty - 5 łyżek do smażenia mięsa i 2 do posmarowania garnka, 2 duże cebule, 1-2 płaskie łyżki miodu, łyżeczka brązowego cukru, kminek, majeranek, 6 ziaren jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego
JejKuchniaSmalec chodził za mną całą zimę, ale nie miałam natchnienia aby go zrobić. Gdy zobaczyłam w sklepie piękny płat słoniny a w ogródku zwały śniegu, postanowiłam właśnie na złość zimie(...)wiośnie usmażyć ją. Cytując za Biedronką w kuchni: „dopóki nie ma wiosny, na moim blogu dań dietetycznych nie będzie”. Jedno smażenie – 4 smaki domowego smalcu. Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy
To co kochamwtedy zdjąć garnek z ognia, dosypać majeranek i ewentualnie kiełbasę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kiedy smalec przestygnie nieco, przełożyć do miseczek i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smalec na chleb jest prosty do przygotowania. Jedyna tajemnica jest cierpliwość przy wytapianiu, bo nie lubi pośpiechu. Odwdzięcza się potem aksamitną struktura i chrupiącymi skwarkami. Można tłuszcz(...)staram się dodawać jak najwięcej dodatków (cebuli, jabłek etc.), bo więcej dodatków to więcej smaku i zapachu, a mniej czystego tłuszczu :) Kto pamięta ze swojego dzieciństwa domowy smalec
Codzienna kuchnia niecodzienna