adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był(...)oraz jedną łyżeczkę suszonego majeranku, dodajemy sól i pieprz, całość smażymy jeszcze przez 10min, Gotowy smalec rozlewamy do słoików lub do specjalnego kamionkowego garnka na smalec i pozostawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowany specjał będzie dobry do spożycia nawet przez dwa, trzy tygodnie. Smacznego domowy smalec z boczkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów, a jeżeli spodobał Ci się
Księga-SmakuSMALEC DOMOWY Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp. Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku 2-3 średnie
Moja Książka Kucharskanależy to do zdrowych tłuszczy, tym bardziej jeżeli jest robiony ze słoninki… ale jeżeli już mamy stosować smalec, to po co kupować te dziwne smarowidła z dziwnymi ulepszaczamai, polepszaczami, aromatami i barwnikami, skoro można […] The post Smalczyk i skwarki domowej roboty appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekmusiałam! Czasem tak już jest, że człowiek ma ochotę na kanapkę z domowym smalcem, szczyptą soli i kiszonym ogóreczkiem. Jakiś czas temu dostaliśmy przepis na rewelacyjny domowy smalec z dodatkiem śliwek i jabłek. Przepis czekał na odpowiedni czas. A skoro mamy czas przymusowego siedzenia w domu, to i przepis odpowiednio dojrzał i doczekał się realizacji. "Tylko napisz(...)robiłem!", tak, to smalec w wykonaniu Smakosza :D tym razem to ja pomagałam, koncepcyjnie i w końcowej fazie przyprawiania :D Smalec jest przepyszny. Jedliśmy go łyżkami, nawet zanim jeszcze dobrze ostygł. Dla mnie dodatek suszonych śliwek to odkrycie. Nadają one bardzo ciekawego smaku i aromatu. Polecam :D Smalec domowy Składniki
Na kulinarnym poligonieDomowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”. Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania) Ilość porcji: około 750 g Składniki: 400 g podgardla 400 g słoniny 1 cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku Dodatkowo: 100 g cebulki prażonej(...)miseczki: pustą, z cebulą prażoną i z pokrojoną cebulą 11. Wlać gorący tłuszcz Poprzedni 1 z 11 Następny Tutaj znajdziecie najlepszy przepis na domowy chleb oraz kiszone ogórki: Chleb pszenny Kiszone ogórki Artykuł Domowy smalec pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plDomowy smalec ze skraweczkami najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Kto nigdy nie próbował musi spróbować tego wyrobu nazywanego przez znawców tematu „dżemem ze świni”. Czas wykonania: 1 h (+12 h oczekiwania) Ilość porcji: około 750 g Składniki: 400 g podgardla 400 g słoniny(...)cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku Dodatkowo: 100 g cebulki prażonej Przygotowanie domowego smalcu : Słoninę i podgardle (w tej kolejności) zmielić maszynką do mięsa lub pokroić w drobną kostkę. Przygotować wysoką patelnię lub garnek (najlepiej z grubym dnem). Roztopić słoninę i do rozgrzanego tłuszczu dodać zmielone podgardle. Całość mieszać
KuchniaWeDwoje.plDzisiaj pyszne i proste danie , łazanki z młodą kapustką i kurczakiem . Przyprawę którą użyłam w tym daniu to Przyprawa do smalcu domowego firmy Rafex . Zapraszam :) Składniki : 1 paczka makaronu łazankowego 1 mała młoda kapusta 1 duża cebula 2 upieczone udka z kurczaka 1/2 łyżeczki(...)Przyprawy do smalcu domowego firmy Rafex 3 łyżki ketchupu 4 łyżki masła 2 łyżki suszonego szczypiorku pieprz, sól do smaku Wykonanie : Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie. Kapustę umyć i poszatkować , włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż zmięknie ( nie rozgotować ). Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki
Sama słodycz i szczypta chilibułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek Pszenną bułkę namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka. Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety(...)każdej strony. Przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut, potem bez pokrywki na dużym ogniu podsmażyć krótko z każdej strony - pyszne, domowe mielone kotlety z indyka z młoda cebulą smażone na domowym smalcu są bardzo soczyste, smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś nie będzie przepisu na ciasto. Będzie przepis na pyszny domowy smalec, ale taki nie byle jaki. Zaciekawił sposób jego przygotowania i wiem jedno, na stałe zagości w naszym domu. Lubimy domowy smalec alem pierwszy raz jadłam tak smaczny. Robi się go długo ale warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Przepis znalazłam na blogu Berniki a jest to przepis Macieja(...)Kuronia. smalec domowy
Ewa w kuchniSmalec domowej roboty jest bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył i czas uzupełnić zapasy. Tym razem smalec wzbogaciliśmy dodając do niego suszone śliwki oraz po łyżeczce tymianku i majeranku, przez co zyskał i smak i aromat. Przypuszczamy, że kilka słoiczków wybornego smalcu z ziołami
niecodziennikparymoże być coś lepszego od domowego smalcu. Oczywiście, że TAK domowy smalec z marchewką! Pyszny z delikatną nutą słodyczy, po taki to i dzieciaki chętnie sięgają i się zjadają. Składniki: 1 kg słoniny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 większa marchewka 1/4 szklanki mleka sól, pieprz Wykonanie: Słoninę pokroić
magiczna kuchnia KasiSmalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia , szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo(...)cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty
PaleoSMAKpotrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec, ale uzyskamy mniej smalcu, a więcej skwarków(...)słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp do słoniny od „szczęśliwych
PaleoSMAK