przepisy z cukinią - 1500 przepisów (strona:46/100)

Risotto z warzywami. 150

osoby) zioła prowansalskie mała papryczka chili oliwa z oliwek Ryż parboiled gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory(...)całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku. Tak dusimy wszystko, aż cukinia zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka

vegetanie
Zielone kluski śląskie. 132

osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa(...)estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę

vegetanie
Spaetzle z gulaszem warzywnym 133

powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa(...)estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę

vegetanie
Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 160

pięknie on wygląda, gulasz oczywiście :P Gulasz sojowy z papryką i kuskus (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 3 duże papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 2 ząbki czosnku 1 duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami(...)kupić, więc ważne, aby była jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy. W miedzy czasie odsączamy kotlety sojowe i kroimy również w grubą kostkę, i odstawiamy. Do gulaszu dodajemy cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego w dłoniach estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym

vegetanie
Pierogowe paluszki z cukinią. 127

styl. Jakoś nie wyobrażamy sobie ruskich w innej formie niż klasycznie. Hmmm chyba nie smakowały by już tak samo. Tak więc mieliśmy ochotę na wypróbowanie nowego farszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty(...)przywiązywać. Jak macie inne pomysły napiszcie. No to teraz do pracy i zobaczcie co nam wyszło.   Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby) Składniki: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 opakowanie twarogu prażona cebulka jogurt naturalny tymianek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną

vegetanie
Zapiekane warzywa do obiadu 178

Chciałam zrobić coś takiego innego do obiadu. Miałam ochotę na warzywa. Gdzieś zobaczyłam zdjęcie warzyw zapiekanych w piecyku i pomyślałam, że zrobię podobne. Pomidor, cukinia i ziemniak :) Do tego robiłam kawałki kurczaka ( podobne do tych ) w panierce i surówka z pekińskiej (może być z białej kapusty ). Składniki: 1 pomidor kawałek cukinii 4 nieduże ziemniaki zioła prowansalskie lub inne, według upodobań(...)Pomidor umyć i pokroić w grubsze plasterki Cukinie obrać i również pokroić w plasterki Z ziemniakami robimy to samo: obieramy i kroimy w plasterki Nagrzewamy piecyk na 200 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i plasterki warzyw układamy w pionie, w kilka rzędów (do wyczerpania plasterków). Posypujemy ziołami. W taki sam sposób możemy przygotować same ziemniaki, jeśli nie lubimy mieszanki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka makaronowa z cukinią i fasolą 202

mamy w szafce. Tym samym zapraszamy na piątkową zapiekankę makaronową. Zapiekanka makaronowa  SKŁADNIKI: 100 g makaronu penne  100 g suszonych pomidorów w oleju  3 młode małe cukinie  2 jajka  2 cebule  pół puszki czerwonej fasoli  curry  pieprz  sól   opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu(...)opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Można dodać łyżeczkę oleju z pomidorów. Dodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i curry.  Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut o d czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Zapiekanka z młodych warzyw 185

zapiekanki uczestniczyła moja dwuletnia córeczka i to tak właściwie jej dzieło. Mama jedynie pokroiła warzywa, a resztę pracy wykonały malutkie rączki ;-) Zapiekanka z młodych warzyw SKŁADNIKI: 1 średnia młoda cukinia 4 młode patisony 4 młode ziemniaki (średnie) 1/2 papryki czerwonej szczypiorek 50-70 ml oleju rzepakowego sól, pieprz oregano PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki młode dokładnie myjemy (wybieramy sztuki podobnej wielkości), wkładamy(...)garnka i gotujemy 15 minut, odcedzamy, kroimy na ósemki.  Cukinię i patisony kroimy w większą kostkę.  Czerwoną paprykę kroimy w paseczki długości około 2 cm.  Naczynie do zapiekanek delikatnie skrapiamy olejem, następnie układamy warstwę cukinii, patisonów, ziemniaków i papryki.  Do miseczki wlewamy pozostały olej, dodajemy sól, pieprz, zioła i całość mieszamy.  Powstałą oliwą polewamy warzywa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PLACUSZKI WARZYWNE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 133

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty..." Tak było wczoraj, a dzisiaj warzywnie w mojej kuchni. Ponieważ nieodzownym elementem wiosennej kuchni są warzywa :)  SKŁADNIKI: 1/2 małego kalafiora 2 młode cukinie 1 marchewka (starta) 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki 1 łyżka czerwonej cebuli drobno pokrojonej 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki otrąb odrobina mąki do zagęszczenia sól, pieprz, przyprawa(...)ziołowa wędzony łosoś oliwa do smażenia A jak to zrobić: Cukinię bez obierania przekroić na pół i wydrążyć pestki, następnie zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić aby puściła sok. Kalafior podzielić na różyczki i zagotować tak aby był lekko miękki, przełożyć do miski i lekko widelcem rozdrobnić na mniejsze cząstki. Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku

Kuchnia w opałach
GRILLOWANE WARZYWA 135

grille. Tak właśnie lubimy spędzać wolny czas. Po czterech godzinach na rowerze lekka kolacja, przygotowana na patelni grillowej. Polecam również przetestować na grillu. SKŁADNIKI: 6 plastrów bakłażana 6 plastrów cukinii 6 plastrów pomidora 6 plastrów papryki żółty ser sól morska ziołowa pieprz kolorowy świeża bazylia A jak to zrobić: Plastry bakłażana posolić i odstawić na 20 minut, aby pozbyć się(...)nich goryczki. Plastry pomidora oprószyć solą i pieprzem. Po upływie czasu, bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować je razem z cukinią i papryką z dwóch stron, doprawiając do smaku solą ziołową. Gorące warzywa układać na talerzu, przekładając je serem. Swoje piramidki przełożyłam na chwilę na patelnię i przykryłam przykrywką, aby ser dokładnie się roztopił. Bakłażan

Kuchnia w opałach
Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią i jabłkiem (bez glutenu,mleka i jajek) 285

Składniki: chude mięso mielone wieprzowe około 500g siemię lniane mielone 1 łyżeczka woda 2 łyżki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki cukinia 1 szt 200g jabłko 1 szt koncentrat pomidorowy skrobia kukurydziana 2 łyżki 1 łyżka sól bazylia, oregano, majeranek do smaku papryka słodka Przygotowanie: Mielone siemię lniane zalać dwoma łyżkami ciepłej wody i rozetrzeć aby nie było grudek. Wymieszać(...)trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Do smażenia najlepiej nadaje się olej kokosowy, ryżowy lub rzepakowy) Cukinię pokroić w na ćwierć-plasterki, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać obrane, starte na tarce jabłko, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu aż cukinia będzie miękka. Dodać

głodny alergik
Frittata 103

przepyszną frittatę autorstwa mojej znajomej Oli:** Genialna świeżo po zrobieniu jak i na zimno! Świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub kolacje! Serdecznie polecam! składniki ( na 2 porcje) 1 cukinia 4 ziemniaki w obierkach papryka cebula 2 marchewki 4 jaja Cukinie pokroić w plasterki ( ja starałam się zrobić to w miarę cienko). Ziemniaki w obierkach oraz marchew pokroić na plasterki. Paprykę(...)pokroić w kostkę natomiast cebulę w piórka. W pierwszej kolejności podsmażać ziemniaki,  następnie dodać marchew i cebulę,  na koniec dodać cukinię i paprykę.  Doprawić solą i pieprzem. Jak wszystkie składniki zmiękną ,  podzielić je na 2 porcje. Jajka roztrzepać, dodać ostrej papryki i ziół prowansalskich.  Warzywa zalać jajkami,  gdy jajko zetnie się od dołu, przykryć

Cukier&Puder
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią i szynką parmeńską 126

Makaron Spaghetti ok 220 gCukinia 1 (średnia)Szynka parmeńska 4 plastryCebula 1Czosnek 2 ząbkiPomidorki cherryOliwa z oliwekSos PestoSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos Pesto. Łączymy makaron z usmażoną cukinią. Przed podaniem dodajemy świeżo pokrojone pomidorki cherry

kulinarnyJa
Sałata rzymska z polędwiczkami z kurczaka, bakłażanem, cukinią i papryką 335

miski i zalewamy 3 łyżkami oliwy. Dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku i suszoną bazylię. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godz.Bakłażana i cukinię kroimy w plastry. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i bazylią suszoną. Smażymy na oliwie. Usmażone układamy na rączniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie(...)zabieramy się za usmażenie wcześniej zamarynowanych polędwiczek z kurczaka.Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy porwane liście sałaty rzymskiej, a na niej pokrojoną paprykę, bakłażana, cukinię, ser gracki i usmażone polędwiczki z kurczaka. Wszystko polewamy sosem vinaigrette i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kulinarnyJa
Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami 116

ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem.  Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek(...)Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Ten typ makaronu jest idealny po ok 6-7 min.Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą peperoncino.Dodajemy ugotowany

kulinarnyJa