JESIENNA ZUPA JARZYNOWA Jesienna zupa na przecierze jarzynowym, którą z powodzeniem możecie przygotować w domu - przepis krok po kroku. Przecier jarzynowy z cukinii, cebuli i jabłek dodajemy do zupy zamiast śmietany lub zasmażki z mąki pszennej. Zupa jest gęsta i bardzo smaczna :) Zupę doprawiamy ulubionymi przyprawami, ale niezbędny jest tutaj kwas z ogórków kiszonych, dzięki niemu smak jest lepszy - przypomina(...)Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) garść ulubionego makaronu sporo posiekanego koperku ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kwas
Moja Książka Kucharskazdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw to sycąca propozycja, która nadaje się nie tylko np. na drugie śniadanie, ale będzie także idealnym napojem po treningu. W środku znajdziemy cukinię lub ogórka, pietruszkę, seler, sałatę, Inkę Klasyczną Bio oraz len - czyli warzywa i zboża, które są bogactwem witamin i minerałów w ilościach ogromnych. Oprócz tego w przepisie znajdziemy banana(...)łyżeczka mielonego lnu banan 250 ml soku jabłkowego 5 cm łodygi selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki liść sałaty pół ogórka zielonego lub jeden gruntowy, lub 1/4 niedużej cukinii Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy. Ogórka lub cukinię pozostawiamy ze skórką. Banana obieramy. W kielichu blendera umieszczamy kolejno wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Podajemy :-) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnydodaję na świeżo składniki, które łatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików. Składniki: - 2 kg pomidorów - 2 kg cukinii - 1,5 kg czerwonej papryki - 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie) - 2 łyżeczki suszonej bazyli - 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego - kilka liści laurowaych(...)łyżki soli, dałam morską - świeże liście selera lub lubczyku - olej - woda 1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Młode cukinie nie obieramy z łupiny, obieramy tylko te duże i twarde, jak również usuwamy z nich gniazda nasienne. Z pomidorów usuwamy zielony trzon, skórkę zawsze zostawiam, ale jeśli wolicie bez skórki to należy pomidory sparzyć, a następnie ściągnąć skórkę
Apetyczna babeczkaProsty i smaczny obiad, takie jakie lubię przygotowywać w ciągu tygodnia. Halibut z makaronem, pomidorkami, cukinią i dużą ilością natki pietruszki. Wypróbujcie kolejną z tych letnich propozycji. Składniki (na 2 porcje): 120 gram makaronu 200 gram halibuta 1 cebula czerwona 1 mała cukinia garść pomidorków cherry pomarańczowych oliwa z oliwek ząbek czosnku(...)natki pietruszki sól, majeranek i pieprz Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną w plastry cukinię i całość smażę kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Rybę kroję w kostkę a pomidory na pół. Na patelnię wrzucam pokrojone składniki smażę 3-4 minuty. Na koniec dodaję
Mango Papajakremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle u mnie bazyliowe 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 mała młoda cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: parmezan Przygotowanie: 1) Makaron(...)rozgrzanej patelni z masłem. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśniety przez praskę i jeszcze chwilkę smażyć, uważając żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki. 3) Dodać cukinię startą na grubych oczkach i chwilę smażyć, aż zmięknie. 4) Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać parmezan i ponownie wymieszać. 5) Na koniec dorzucić ugotowany
Fitsweet.meŁatwe Tanie Przepis na delikatnie wilgotne w środku, lecz nadal chrupiące placki z cukinii z ziemniakami. Składniki 1 średnia cukinia 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki 1 cebula ząbek czosnku natka pietruszki 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć […] Artykuł Placki z cukinii pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plpanierce to za mało - sięgnijmy po te kotleciki:). Smakują doskonale, można smażyć je na oleju lub na patelni teflonowej bez niego. 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 jajka L 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w kostkę. Filety siekamy(...)Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Pietruszkę i koperek siekamy. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy, odstawiamy na 20 minut. Dokładnie odciskamy z wody, którą puściła. 2. Mieszamy ze sobą filety, cukinię, cebulę, koperek, pietruszkę, jajka, mąkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami
Szefowa kuchniCiasto: 1,5 szklanki mleka, 150g mrożonego szpinaku, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki żółte, oliwa, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażam. Odciskam nadmiar wody. Mleko miksuję z jajkiem, solą oraz szpinakiem. Stopniowo dodaję mąkę. Miksuję. 2. Na patelni(...)rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 3. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram. Z papryk usuwam gniazda nasienne. Cebulę, cukinię i paprykę kroję w kostkę. 4. Na patelnię z oliwą dodaję kurczaka oraz cebulę. Smażę około 5 minut. Następnie dodaję cukinię oraz paprykę. Wszystko razem smażę około 8 minut. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz
Tradycyjna kuchnia KasiPolędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)posypuję przyprawą do grilla. Polędwiczki smaruję olejem, i układam na grillu. Obracam z każdej strony. Polędwica jest delikatnym mięsem więc nie musimy jej długo grillować. Gruszkę kroję na plastry, cukinię także i grilluję. Pod koniec układam kulki sera na gruszce. Pomidorki też grilluję na gałązce. Polędwice podaję z sosami ziołowym i tatarskim
wesoła kuchniałyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry sok z 1 limonki 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry 1/2 łyżeczki bazylii sól i pieprz dodatkowo 1 cebula 1 cukinia 2 duże pomidory 2 liście kaffiru (opcjonalnie) 1 puszka mleczka kokosowego 400ml 1 serek topiony (użyłam ementalera Hochland) 1 łyżka śmietanki 30% 2 płaskie łyżki mąki Wykonanie: bulion: umyte jarzyny(...)serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem się roztopi. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dodać pomidora oraz pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć ok.6-8minut. Następnie całość przełożyć do bulionu z mleczkiem kokosowym. Gotować chwilę. Śmietankę rozrobić z mąką, podlać bulionem i dokładnie wymieszać. Połączyć z zupą. Gotować jeszcze chwilę. Podawać ze świeżym
Raj dla PodniebieniaJest to jeden z najszybszych obiadów – wystarczy ugotować kaszę i wymieszać ją z podsmażonymi warzywami. Wybór warzyw jest szeroki, jednak ja najchętniej łączę cukinię, brokuła oraz pomidora, a do tego dodaję również cebulę // Składniki: 150 g kaszy jaglanej około 400 ml wody (2.5 raza więcej od objętości kaszy) 1 mała cukinia 1 pomidor kilka różyczek brokuła 1 cebula oliwa(...)Kaszę jaglaną gotujemy – opłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sól, curry, zioła i gotujemy na małym ogniu do czasu wsiąknięcia wody przez kaszę. Na patelni podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i małe różyczki brokuła. Całość doprawiamy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego pomidora oraz kaszę jaglaną. Całość mieszamy, możemy jeszcze doprawić. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam
Via Gustomuszę wspominać, że ugotowany na bulionie makaron, kasza czy ryż smakuje wyśmienicie? Nie muszę. Smakuje. Dodałam do tego mrożony groszek od którego jestem szczerze uzależniona. Dodałam startą marchew, startą cukinią i brokuł. Dodałam przyprawy, dodałam bazylię i podałam z pieczonymi pomidorkami. Wyszło przepysznie! Użyłam włoskiego makaronu, drobnego, którego dodaje się do zup. Natomiast spokojnie można wykorzystać w zamian ryż(...)solidne porcje: 1 szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd. 2 marchewki 3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cukinia 250 gram brokuł 1 szklanka mrożonego groszku sól, pieprz, majeranek świeża bazylia 2 łyżki śmietany 18%- można pominąć garść pomidorków koktajlowych łyżka oliwy z oliwek
Mango PapajaWiosenny makaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad. Składniki na 2 porcje: 150 g ulubionego makaronu cukinia pęczek szparagów zielonych pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu sól, pieprz oliwa Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami. Szparagi umyć, odłamać(...)zdrewniałe końce, a łodygi pokroić na kawałki. Skropić oliwą i posolić. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i grillować z każdej strony kilka minut. Odłożyć na talerz. Następnie dodać na patelnię kawałki szparagów i również grillować, często mieszając aż szparagi będą miękkie. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Wyłożyć na talerze i polać kilkoma łyżkami sosu pesto
wyzwania kuchennekremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗. Składniki 3 porcje: 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki korzeń, 1 duża biała cebula, 4 łodygi selera naciowego, 200 g cukinii, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego, 500 -600 ml gorącej wody, 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej(...)pietruszki, ½ łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego, sól do smaku, ponadto: mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem . P rzygotowanie: Selera, marchew, pietruszką kroimy w dowolnej grubości plastry. Cebulę, cukinię (jak miękka skórka to nie obieramy) w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, 3 min podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę, często mieszamy. Do warzyw dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy
Moniki Smakołykijako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha! Składniki: Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk 2 jajka 13 dag mąki tortowej(...)Szczypta soli 1 łyżeczka oleju rzepakowego 330 ml mleka 2% 100 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18% Olej rzepakowy do smażenia Nadzienie: 30 dag świeżych pieczarek 1 cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ pora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamon