Łatwe Tanie Przepis na delikatnie wilgotne w środku, lecz nadal chrupiące placki z cukinii z ziemniakami. Składniki 1 średnia cukinia 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki 1 cebula ząbek czosnku natka pietruszki 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć […] Artykuł Placki z cukinii pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plpanierce to za mało - sięgnijmy po te kotleciki:). Smakują doskonale, można smażyć je na oleju lub na patelni teflonowej bez niego. 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 jajka L 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w kostkę. Filety siekamy(...)Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Pietruszkę i koperek siekamy. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy, odstawiamy na 20 minut. Dokładnie odciskamy z wody, którą puściła. 2. Mieszamy ze sobą filety, cukinię, cebulę, koperek, pietruszkę, jajka, mąkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami
Szefowa kuchniCiasto: 1,5 szklanki mleka, 150g mrożonego szpinaku, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki żółte, oliwa, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażam. Odciskam nadmiar wody. Mleko miksuję z jajkiem, solą oraz szpinakiem. Stopniowo dodaję mąkę. Miksuję. 2. Na patelni(...)rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 3. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram. Z papryk usuwam gniazda nasienne. Cebulę, cukinię i paprykę kroję w kostkę. 4. Na patelnię z oliwą dodaję kurczaka oraz cebulę. Smażę około 5 minut. Następnie dodaję cukinię oraz paprykę. Wszystko razem smażę około 8 minut. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz
Tradycyjna kuchnia KasiPolędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)posypuję przyprawą do grilla. Polędwiczki smaruję olejem, i układam na grillu. Obracam z każdej strony. Polędwica jest delikatnym mięsem więc nie musimy jej długo grillować. Gruszkę kroję na plastry, cukinię także i grilluję. Pod koniec układam kulki sera na gruszce. Pomidorki też grilluję na gałązce. Polędwice podaję z sosami ziołowym i tatarskim
wesoła kuchniałyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry sok z 1 limonki 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry 1/2 łyżeczki bazylii sól i pieprz dodatkowo 1 cebula 1 cukinia 2 duże pomidory 2 liście kaffiru (opcjonalnie) 1 puszka mleczka kokosowego 400ml 1 serek topiony (użyłam ementalera Hochland) 1 łyżka śmietanki 30% 2 płaskie łyżki mąki Wykonanie: bulion: umyte jarzyny(...)serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem się roztopi. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dodać pomidora oraz pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć ok.6-8minut. Następnie całość przełożyć do bulionu z mleczkiem kokosowym. Gotować chwilę. Śmietankę rozrobić z mąką, podlać bulionem i dokładnie wymieszać. Połączyć z zupą. Gotować jeszcze chwilę. Podawać ze świeżym
Raj dla PodniebieniaJest to jeden z najszybszych obiadów – wystarczy ugotować kaszę i wymieszać ją z podsmażonymi warzywami. Wybór warzyw jest szeroki, jednak ja najchętniej łączę cukinię, brokuła oraz pomidora, a do tego dodaję również cebulę // Składniki: 150 g kaszy jaglanej około 400 ml wody (2.5 raza więcej od objętości kaszy) 1 mała cukinia 1 pomidor kilka różyczek brokuła 1 cebula oliwa(...)Kaszę jaglaną gotujemy – opłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sól, curry, zioła i gotujemy na małym ogniu do czasu wsiąknięcia wody przez kaszę. Na patelni podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i małe różyczki brokuła. Całość doprawiamy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego pomidora oraz kaszę jaglaną. Całość mieszamy, możemy jeszcze doprawić. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam
Via Gustomuszę wspominać, że ugotowany na bulionie makaron, kasza czy ryż smakuje wyśmienicie? Nie muszę. Smakuje. Dodałam do tego mrożony groszek od którego jestem szczerze uzależniona. Dodałam startą marchew, startą cukinią i brokuł. Dodałam przyprawy, dodałam bazylię i podałam z pieczonymi pomidorkami. Wyszło przepysznie! Użyłam włoskiego makaronu, drobnego, którego dodaje się do zup. Natomiast spokojnie można wykorzystać w zamian ryż(...)solidne porcje: 1 szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd. 2 marchewki 3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cukinia 250 gram brokuł 1 szklanka mrożonego groszku sól, pieprz, majeranek świeża bazylia 2 łyżki śmietany 18%- można pominąć garść pomidorków koktajlowych łyżka oliwy z oliwek
Mango PapajaWiosenny makaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad. Składniki na 2 porcje: 150 g ulubionego makaronu cukinia pęczek szparagów zielonych pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu sól, pieprz oliwa Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami. Szparagi umyć, odłamać(...)zdrewniałe końce, a łodygi pokroić na kawałki. Skropić oliwą i posolić. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i grillować z każdej strony kilka minut. Odłożyć na talerz. Następnie dodać na patelnię kawałki szparagów i również grillować, często mieszając aż szparagi będą miękkie. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Wyłożyć na talerze i polać kilkoma łyżkami sosu pesto
wyzwania kuchennekremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗. Składniki 3 porcje: 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki korzeń, 1 duża biała cebula, 4 łodygi selera naciowego, 200 g cukinii, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego, 500 -600 ml gorącej wody, 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej(...)pietruszki, ½ łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego, sól do smaku, ponadto: mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem . P rzygotowanie: Selera, marchew, pietruszką kroimy w dowolnej grubości plastry. Cebulę, cukinię (jak miękka skórka to nie obieramy) w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, 3 min podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę, często mieszamy. Do warzyw dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy
Moniki Smakołykijako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha! Składniki: Ciasto naleśnikowe na około 10 sztuk 2 jajka 13 dag mąki tortowej(...)Szczypta soli 1 łyżeczka oleju rzepakowego 330 ml mleka 2% 100 ml śmietany kremówki lub słodkiej 18% Olej rzepakowy do smażenia Nadzienie: 30 dag świeżych pieczarek 1 cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ pora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamoncieście, tylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo-ziołowy :) Pychota! Składniki: 1 mała cukinia 4 duże pieczarki 2 łyżki przyprawy grillowej ziołowej 8 łyżek jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 2 ząbki czosnku(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Nagrzałam piekarnik do 160 stopni Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry o grubości ok. 0,5 cm Pieczarki obrałam, opłukałam i pokroiłam w plastry Przełożyłam do płaskiego naczynia żaroodpornego o posypałam obficie przyprawą grillową ziołową (ok. 2 łyżek) Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut W tym czasie zrobiłam sos: jogurt
Szczęśliwa kuchniatych, którzy lubią zdrowe i dietetyczne potrawy. Przygotowanie : około 40 min Dla 6 osób ● 6 filetów z pstrąga ● 4 bulwy kopru włoskiego ● 2 czerwone cebule ● 1 cukinia ● 2 ząbki czosnku ● 1 pomarańcza ● 1 łyżka ziaren kolendry ● masło ● oliwa z oliwek ● sól i pieprz Pęsetą usuń ości z filetów pstrąga. Filety oczyść i osusz. Z pomarańczy wyciśnij sok, odstaw(...)twardą podstawę korzenia. Pokrój na cienkie plasterki. Umyj i posiekaj natkę kopru. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz, usuń twardy rdzeń ze środka, i drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce (na podłużnych wąskich oczkach) na długie, cienkie paski (wstążki). Na głębokiej patelni rozgrzej 20 g masła, wrzuć pokrojone fenkuły i przesmaż je przez około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 cukinia 2 garście szpinaku 1 pęczek natki pieteuszki 1 mozzarella przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, 2 łyżki pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 00 ml wody 2 łyżki oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram(...)kroję w drobną kostkę. Szpinak myję, pietruszkę siekam bardzo drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy następnie dodaję cukinię. Kolejno dodaję pieprz, sól, czosnek granulowany oraz 3 łyżki sosu sojowego a następnie dodaję 2 łyżki curry. Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje
Gotowanie Patkitego powodu zbyt szczęśliwi, ale ja z Moniką owszem. Dzisiejsze placuszki są dość szybkie do wykonania, jeśli macie pod ręką kawałek dyni i cukinii, bo reszta zawsze się znajdzie. Smażone zbyt duże mogą się rozpadać, więc najlepiej robić małe porcyjki. Mnie wyszło 10 sztuk. Jarskie placuszki podane z gęstym greckim jogurtem to fajny(...)pomysł na jesienną kolację. Składniki na 10 sztuk: • 2 szklanki startej dyni • 1 szklanka startej cukinii • 1 średnia cebula starta na tarce • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka curry • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Wymieszać razem startą dynię, cukinię i cebulę
To co kochamkurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje: 1 kg marchwi 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 cukinia łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soli puszka mleka kokosowego Przygotowanie: Marchew obierz i pokrój w o,5 cm plasterki, cukinię w 1 cm kostkę, a cebulę w półplasterki(...)Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju roślinnego, dodaj marchew i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego
greenscarf