naszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami - papryką, cukinią, bobem i kukurydzą w sosie pomidorowym... Kiszona kapusta, której użyłam była tak miękka, że nie musiałam jej gotować. Widocznie została ukiszona bardzo młoda. Poza sezonem placuszki można podać z dowolnym sosem gulaszowym(...)łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia ok. 200 g ugotowanego bobu 1/2 puszki kukurydzy 500 g passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz i cukier do smaku
Czerwień i błękitzisiaj po raz pierwszy w tym roku zrobiłem pyszną i zdrową cukinię z własnej działki. Dobrze przyrządzona smakuje lepiej niż schabowy ! Smakowała wyśmienicie. Tutaj znajdziesz przepis : cukinia Dowiedz się więcej o tym zdrowym warzywie : Zdrowa cukinia Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneFaszerowane papryki to żadna nowość. Główny składnik farszu to zazwyczaj ryż, a warzywa stanowią dopełnienie. Ta wersja jest odwrotna: ryż jest dodatkiem, a bazą farszu starta cukinia, marchew oraz cebula. Najważniejszą rolę jednak odgrywa bogactwo przypraw: czosnek, świeży imbir, papryczka chili, gałka muszkatołowa, kolendra… to one sprawiają, że stare i dobrze znane faszerowane papryki nabierają niecodziennego charakteru. Zanim się(...)papryczka chili, drobno posiekana 3 cm kawałek świeżego imbiru, starty 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej kolendry ¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu basmati (lub innego) 1 duża cukinia, starta na tarce o dużych oczkach 1 duża marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 4 suszone morele, drobno pokrojone 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry sól i pieprz do smaku
Roślinna - blog wegańskiroladki zapadł mi w pamięć, więc postanowiłam sama skleić coś podobnego ;) I tak mamy ładnie prezentujący się i dość szybki w wykonaniu obiad- zapraszam! :) Składniki: 700g schabu 2 średnie cukinie cebula łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie rozmaryn papryka słodka czosnek granulowany olej Schab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty(...)Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu i dodajemy
Czerwona Porzeczkapołączeń. Danie to ma dodatkowy atut, iż można zaliczyć je do lekkiego obiadu który świetnie nada się na podanie również jako ciepła kolacja. Ryż z cukinią i wędzonym kurczakiem SKŁADNIKI : 150 g ryżu białego 300 g cukinii 1 duże wędzone udko sól i pieprz do smaku 4 gałązki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE : Ryż(...)gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy na patelnie i podduszamy, dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Wędzonego kurczak kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, dodajemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibiałkiem pochodzenia roślinnego http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html Składniki: 1,5 l bulionu 300 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 cukinii 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła ostra papryka, bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce(...)masła pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obieramy i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię dodajemy do gotującej się soczewicy i dokładamy pomidory oraz koncentrat po czym gotujemy kolejne 10 - 15 minut. Na koniec doprawiamy bazylią, ostra papryką oraz solą i pieprzem. Smacznego
Symfonia smakowaDorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza(...)szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w 2-cm kawałki czosnek i imbir obrać, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dołożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetnym składnikiem diet odchudzających. Zatem korzystajcie póki jest i szykujcie pyszne sałatki i potrawki z jego udziałem. Do dzieła! Potrawka curry z bobem Składniki: 300g bobu, 1 mała cukinia, 3 garści młodego szpinaku (baby), 1 marchewka, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 duże łyżki mleka kokosowego (gęstego), kawałek laski cynamonu, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka kurkumy mielonej(...)mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 1/2 ziaren kolendry utłuczonych w moździerzu, 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru trzcinowego 1 łyżka oleju. Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić w kostkę, cukinię w słupki, marchew w dowolne kształty. W woku lub innej głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć kilka minut mieszając, żeby się nie przypaliła. Bób ugotować w osolonej wodzie
Pełna LodówkaSzybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często. Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”. " Czytaj więcej
Wiem co jempierwsza z nich: LODOWA Z ROSZPONKĄ WE WŁOSKIM SOSIE Lodowa z roszponką we włoskim sosie Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 garście roszponki kilkucentymetrowy kawałek białej rzodkwi 1/2 młodej cukinii 1/2 opakowania kupnego sosu włoskiego w proszku półtorej łyżki oleju Wykonanie: Sałatę porwałam na mniejsze kawałki, razem z roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce do sałaty. Rzodkiew i cukinię opłukałam(...)osuszyłam. Rzodkiew obrałam ze skórki, razem z cukinią pokroiłam w plasterki. Sos roztrzepałam z olejem. Polałam warzywa i wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Podałam od razu z przecierakami KLIK A to druga suróweczka, skonsumowana dzisiaj ze smażonymi paluszkami rybnymi: PEKINKA Z ROSZPONKĄ I PAPRYKĄ MARYNOWANĄ Pekinka z roszponką i papryką marynowaną Składniki: 2 duże liście pekinki garść roszponki
Kuchenne zapiski Edytymnie 1 „gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora(...)osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam na ręcznik kuchenny aby osączyć z tłuszczu. Na tą samą oliwę wrzuciłam plasterki cukinii, a po chwili dodałam pora, karkówkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko posoliłam i smażyłam na małym ogniu. W międzyczasie zagotowała się woda w rondlu, posoliłam ją i ugotowałam makaron, odlałam
Kuchenne zapiski EdytySmaczne placuszki z cukinii i ziemniaków. Polecam! Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 młoda cukinia, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i utłuc lub zmielić. Dodać startą na grubych oczkach cukinię, jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Połączyć składniki, kłaść łyżką placki na rozgrzany
Tradycyjna Kuchniatłuszcze i dają uczucie sytości na długo :) Jeśli nie macie specjalnej obieraczki, możecie również zrobić takie spaghetti za pomocą zwykłej, będzie po prostu trochę grubsze :) Składniki : -1 duża cukinia - 1 ząbek czoasnku - 2 duże pomidory - puszka czerwonej fasoli - 2 ogórki małosolne - pół dużego awokado - oliwa - sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Pokroić cukinie(...)minuty nawet krócej, żeby była trochę twarda ) razem z czosnkiem, w misce wymieszać pokrojony pomidor, awokado, ogórek i fasolę polać oliwą przyprawić, podawać razem z makaronem z cukinii
zdrowa vege kuchniazrobić z dowolnych ziół, nie tylko z bazylii-nasza pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się na talerzu. Składniki: 3 małe cukinie drobina oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki pestek dyni skórka starta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju z pestek dyni czerwony pieprz do podania(...)opcjonalnie) Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w wąskie paski. Rozgrzaną patelnię skrop odrobiną oliwy i wrzuć wstążki. Na średnim ogniu podsmażaj je przez 3 minuty, po czym przełóż do miski. Do blendera wrzuć natkę, pestki dyni, skórkę i sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksuj, dolewając stopniowo oliwę do momentu, aż uzyskasz właściwą konsystencję. Dodaj pesto
Roślinna - blog wegańskiogromne grono swoich zwolenników, do tego ogrom produktów związanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy w większości marketów. Dziś posmakujemy prostej i bardzo lekkiej sałatki ze świeżą bazylią i blanszowaną cukinią w towarzystwie świeżego i suszonego pomidora, kukurydzy, szpinaku czy też ziół włoskich i świeżo startego sera. Ta skromna uczta smakowo nie dość że zaspokoi apetyt na włoskie smaki(...)sera włoskiego (np. parmigiano reggiano) Kilkanaście liści świeżego szpinaku Kilka liści świeżej bazylii Garstka kukurydzy konserwowej bez GMO Zioła włoskie w młynku (z solą) Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Cukinie przekrajamy na pół i kroimy w średniej grubości pół talarki. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy 1 minutę. Następnie umieszczamy cukinię w bardzo zimnej wodzie w misce
Kuchnia PROzdrowotna