theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ostatnio stałam się maniaczką wszelkich zup o kremowej konsystencji. O to jeden z moich wielu eksperymentów. SKŁADNIKI 3 CUKINIE 2 ZIEMNIAKI 1 MARCHEW 1cm KAWAŁEK IMBIRU 1 ŁYŻECZKA CURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU RZYMSKIEGO 1-2 ŁYŻKI JOGURTU LUB ŚMIETANY KOSTKA BULIONOWA/SÓL SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ(...)WYKONANIE W niewielkiej ilości wody (tak, żeby przykryła warzywa) gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i cukinie z dodatkiem kostki bulionowej (można to zamienić na sól). Następnie wyciskamy świeży kawałek imbiru, wsypujemy resztę przypraw i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Potem dodajemy jogurtu lub śmietany i miksujemy całość. Posypujemy serem pleśniowym i delektujemy się niesamowitym smakiem
Zofianaokoło 10 minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok.2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.3. Plastry cukinii i marchewkę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła.4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem
My Culinary Arttrzeba, prawda? ;) Miałam to szczęście, że sama mogłam przygotowywać posiłki, co dla mnie jest niebywałym luksusem. Najlepsza restauracja to nie to samo, co własnoręcznie przygotowane jedzonko :)Kabaczek to inaczej cukinia. Ja od zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;) Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych
Codzienna kuchnia niecodziennaKroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan- w 2,5 cm kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem. Nie dodajemy soli, bo sprawi że warzywa
Smakowity Blog Kulinarnykolendry,suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonejpieprzsos sojowy do smaku odrobina oleju do smażeniaSiekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzieszkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę,a gdy stanie się złociste, wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu.Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam.Solę i pieprzę
W kuchni Karmel-itkizgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka(...)trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Wykonanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu i błonek, jakie mięso na sobie ma, a następnie kroimy w spore plasterki w poprzek
Taste Of My Daymokry kaszel). Kaszę tą zaleca się również osobom z nowotworami oraz z chorobami żołądka, trzustki jelit oraz nerek. Podsumowując, kasza jaglana = zdrowie :) Składniki: kasza jaglana, pół szklanki cukinia pomidory suszone oliwki pomidory świeże sól, pieprz, oliwa Wykonanie: Kaszę przed ugotowaniem dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, tak by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, następnie przekładamy ziarnka do garnka i zalewamy wodą(...)proporcji 1:2 (na szklankę kaszy, dwie szklanki wody). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki. Dusimy na niewielkiej ilości oliwy, by zmiękła. Gdy wystygnie dodajemy do przestudzonej kaszy. Do garnka wsypujemy również posiekany szczypior i suszone pomidory, oliwki których ja niestety
Taste Of My Daystoję nad kuchenką na działce. Smaczne, zwarte i zdrowe.Składniki:2 jajkaPół cukinii2 łyżki otrąb pszennychSól, pieprz3 łyżki mąki pełnoziarnistejPrzygotowanie:Jajka należy rozbełtać i dodać do nich przyprawy. Cukinię ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do jajek. Dodajemy mąkę i otręby. Patelnie dobrze rozgrzewamy. Placuszki nakładamy łyżką. Smażymy do momentu aż "będą odchodziły". Placuszki cukiniowe
CzarnawisienkaPizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach
prawdziwe jedzenieprosty i szybki obiad.Składniki : ( na 4 osoby ) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 20 dag ryżu (parboiled) 1 cytryna 500 ml bulionu 1 średnia cukinia 3 pomidory 3-4 filety z mintaja ( zależnie od wielkości) siekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni na 1 łyżce oleju(...)chwili zalewam bulionem.Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. W między czasie pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki i kroję w kostkę, cukinię kroję w ćwierć-plastry, dodaję je do ryżu i dobrze mieszam. Po kolejnych kilku minutach duszenia do patelni na ryż układam mintaja w kawałkach i całość duszę do momentu wchłonięcia
Mechanik w kuchnipobliskim spożywczaku jak na złość ich zabrakło, chyba muszę wreszcie wysiać w doniczkach własne :) Składniki na 3 porcje: 250-300g makaronu pełnoziarnistego (u mnie świderki) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 grube plastry szynki 2 cieniutkie kabanosy 1 łyżka suszonych płatków pomidorów 1 łyżka suszonych płatków czosnku pieprz kolorowy w młynku sól morska ziołowa oliwa(...)oliwek olej do podsmażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię (można, ale nie trzeba obierać) i paprykę pokroić w większą kostkę. Szynkę pokroić w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia. Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać
Ze smakiem i z pasjądługo. Pęczak z kolorowymi warzywami Do przygotowania kaszy: - szklanka pęczaku - 2 szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa z oliwek z tymiankiem i czosnkiem (ja mam swojej(...)kokosowe, chwilę zagotowujemy i odstawiamy. W między czasie warzywa. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, gdzie skwierczy już rozgrzana oliwa. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również w kosteczkę. Smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną i staną się rumiane. Następnie dorzucamy świeże liście szpinaku, posiekany koperek, czosnek i papryczkę jalapeno. Doprawiamy solą, pieprzem i chili
Sajkofanka smakupyszne! Może spróbujecie na obiad lub kolację? Racuszki z kaszy gryczanej z kremowym serkiem 300g kaszy gryczanej 3 jaja 4 łyżki mąki pełnoziarnistej jedna mała cukinia papryczka chili ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, Składniki na sos: 300g serka kremowego 80g anchois (z zalewy) natka pietruszki ogórek konserwowy łyżeczka chrzanu ząbek czosnku sól, pieprz(...)Kaszę gotujemy w wodzie około 15 minut. Studzimy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię, kroimy drobniutko chili, siekamy czosnek. Następnie dorzucamy 3 jaja i mąkę. Wszystko mieszamy łyżką, żeby kasza połączyła się z pozostałymi składnikami w zwarta masę. Ważne, żeby nie rozdrabniać kaszy, gdyż cały urok tkwi w dużych ziarenkach, które chcemy tu zachować. Serek wyjmujemy do miseczki
Sajkofanka smakutestowaniu różnych receptur i szukaniu tej najlepszej. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat 4 grube kromki czerstwego pieczywa lub świeżego (najlepszy(...)jest chleb włoski) 1/4 szklanki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój cukinię w półplasterki, bakłażana w plastry, a paprykę w kwadraty. Posól, polej łyżką oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnik pod sam grill. Piecz 10 minut. Krok 2 Dodaj kromki chleba do piekących się warzyw
Niedzielny kucharzulubionych serwisów kulinarnych, gdzie znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów. Czas : 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat 4 grube kromki czerstwego pieczywa lub świeżego(...)najlepszy jest chleb włoski) 1/4 szklanki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój cukinię w półplasterki, bakłażana w plastry, a paprykę w kwadraty. Posól, polej łyżką oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnik pod sam grill. Piecz 10 minut. Krok 2 Dodaj kromki chleba do piekących się
Niedzielny kucharz