Delikatne i puszyste muffinki na bazie cukinii i kokosu, czas idealny, bo sezon cukiniowy trwa nadal. Składniki na ok. 15-17 sztuk w zależności od wielkości Waszych foremek. Składniki suche: - 1 szklanka wiórków kokosowych - 5 łyżek brązowego cukru - 1 szklanka mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego Składniki mokre: - 1 kopiata szklanka startej(...)cukinii - 1 puszka mleczka kokosowego, ok 250-300 ml - 1/4 szklanki oleju rzepakowego Dodatkowo: - bakalie do ozdobienia wierzchu muffinek, w moim przypadku są to orzechy pekan Przyprawy i bakalie wysokiej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Połączyć suche składniki, wymieszać. 2. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać. Gotową masę wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy
Apetyczna babeczkategoroczne dynie. Na pierwszy ogień przygotowałam potrawkę w roli głównej z dynią i batatem. Polecam do wykonania! Składniki: 1/2 małej dyni 1 średni batat 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 pomidor 1 cebula 2 skrzydełka kurczaka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, jarzynka bez soli, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy 3 szklanki(...)wody Sposób przygotowania: Dynię, batata, cukinię i cebulę obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli, następnie dodajemy paprykę. Smażymy przez chwilę. Kolejno wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki (oprócz przypraw). Po upływie 30 minut dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze około
Truskawkowa FiestaCukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bez większych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju. Sałatka z tychże warzyw na zimę to wspaniała alternatywa, na chociażby częściowe zagospodarowanie niezmierzonych kabaczkowych ilości. Ma bardzo wyrazisty, słodko - ostry smak i jest tak pyszna, że trudno jej się oprzeć(...)czerwonej papryki 1 kg cebuli 1,5 kg młodej cukinii lub kabaczka 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki soli Cebulę pokroić w piórka, kabaczka bez obierania skórki pokroić w kostkę, posolić i ostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać powstałą wodę. Olej, cukier, koncentrat i ocet
Jadło i czytadłoSkładniki: drożdże (30 g) mleko roślinne (1/2 szklanki), ja użyłam sojowego mąka pszenna (1 szklanka) pomidor (1 szt.) czarne oliwki (ok. 10 szt.) sól oregano Dodatki: grillowana cukinia gotowana kukurydza Czas przygotowania: 40 min Liczba placków: ok. 5 szt. Przygotowanie: Podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Wlewamy do miski. Do miski z rozpuszczonymi drożdżami(...)Posypujemy oregano. Możemy pozostawić jeszcze na chwilę, żeby trochę podrosły. Pieczemy przez ok. 15 min. (lub do zarumienienia się) w temperaturze 200 stopni. Razem z plackami możemy upiec plastry cukinii. Czas pieczenia wykorzystujemy na gotowanie kukurydzy
Weganka gotujeViolaPassion SKŁADNIKI: 150 g łososia wędzonego 1/2 świeżego awokado 1/4 Mozzarelli 1 łyżka świeżego koperku 1/2 łyżeczki soku z limonki DO OZDOBY: cukinia,czarnuszka,szafran,słodkie małe papryczki i dressing musztardowo-pomarańczowy SPOSÓB: Obieramy awokado i kroimy w drobną kostkę nie za małą bo zrobi nam sie puree. Łososia musimy posiekać w drobną kostkę razem z koperkiem oraz dodajemy(...)limonki Dzięki limonce łosoś nam się pieknie zetnie,odstawiamy do lodówki na kilka chwil. Kroimy paprykę ,cukinie do ozdoby i w bardzo drobną kostkę mozzarellę. Układamy kolejno w foremkę: Awokado,łosoś,paprykę którą faszerujemy mozzarellą,posypujemy całośc czarnuszką i szafranem. Polecam dressing Smacznego
Viola cooks with passionprosto z działki powstało pyszne danie. W całości wykonane przez męża. Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu. Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - 500g pieczarek - 2 papryki (czerwona i zielona) - 4 pomidory - przecier pomidorowy - łyżeczka miodu - kiełbasa około 400g - 1 ząbek czosnku - 2 czerwone cebule - 1 papryczka chili - sól, pieprz - 3 łyżeczki suszonej(...)Całość smażymy mieszając co jakiś czas. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy aż zmięknie. Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy do reszty składników. Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy na kawałki i dorzucamy do smażącej się reszty składników. Całość przekładamy do dużego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu. Pomidory parzymy i obieramy
Pan i Pani Smith w kuchniwanilii szczypta soli 2 duże jajka 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 300 g mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach 80 g posiekanej gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miseczki. Masło(...)każdym dodaniu. Dodać wanilię i stopniowo wlewać olej, nie przerywając miksowania. Do tak powstałej masy dodawać stopniowo przesiane składniki, na zmianę ze śmietaną, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać cukinię i czekoladę, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę. Piec w 160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone
kulinarnyswiatdomijako dodatek nadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście, to nikt by się nie domyślił, że to muffinki z cukinią. Muffinki cytrynowe z cukinią są słodkie, lekko odświeżające za sprawą cytryny i wilgotne. Jedne z najsmaczniejszych jakie miałam okazję przygotować. Koniecznie je dzisiaj upieczcie! Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków
Pora coś zjeśćSkładniki: woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 1/2 kg, brokuł 1 sztuka, papryka zielona 1 sztuka, włoszczyzna 1 pęczek, cukinia 1 sztuka, ziemniaki 6 sztuk, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać(...)garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej aby zupa nie była za gęsta można podać ze śmietaną lub jogurtem, nam ta wersja zupy warzywnej smakuje bez dodatków - zupa jest
W Mojej Kuchni Lubiędobroci czeka. Danie idealne na obiad i na kolację. Lekkie, ale bardzo sycące zarazem. Jeżeli wolicie wersję z mięsem, zajrzyjcie tutaj . Składniki: 2 średnie cukinie 1 kg pomidorów 2 cebule 2 papryki 1 łyżeczka oleju zioła (tymianek, bazylia) sól, pieprz Wykonanie: Warzywa umyć. Cebulę posiekać. Cukinie obrać i pokroić w kostkę
Sto kolorów kuchnimięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana, że i Ty zakochasz się w moim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 ml pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy bulgur 400 ml wody 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek(...)Umyte i osuszone warzywa kroimy w kostkę. Paprykę dodatkowo oczyszczamy z białych błonek i gniazd nasiennych. Czosnek kroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku. Dodajemy cukinię i paprykę. Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchniazjedzenia i przygotowania w upalne dni. Jest bardzo szybkie do przygotowania, a do tego bardzo lekkie więc idealnie sprawdzi się podczas słonecznej, ciepłej pogody. Placuszki cukiniowe z łososiem - przepis: Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie odsączamy, dodajemy mąkę, jajko, mleko, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podkręca" smak rybnego gulaszu. Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz liść laurowy 2 łyżki oleju Gremolata: mały pęczek natki pietruszki skórka otarta(...)kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i batata. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i czosnek, a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę i cukinie pokrojone w półplastry. Warzywa podlewamy winem, a gdy wyparuje dodajemy pomidory, liść laurowy i podlewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, do momentu aż batat zmięknie. Polędwicę
Smakowity Blog Kulinarnywersję z makaronem vermicelli, do tego zrobiłam warzywa i wyszło super. Lekko i smacznie :)) Składniki: kasza bulgur z vermicelli (ilość wedle uznania, zależy ile porcji) brokuł marchewka cebula czerwona cukinia papryka czerwona troszkę kukurydzy ząbek czosnku olej kokosowy do smażenia sól pieprz z młotkowaną kolendrą Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Brokuła gotuję. Cebulę kroję i podsmażam na rozgrzanym oleju(...)kokosowym, dodaję pokrojoną marchewkę, cukinię, paprykę i pod sam koniec kukurydzę. Doprawiam solą, pieprzem z młotkowaną kolendrą, dodaję kaszę i dokładnie mieszam. Jeśli trzeba to doprawiam
kruche babeczkiwojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy(...)Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut
Fiolka w kuchni